Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Φρενάρουν σ΄ όλο τον κόσμο οι ιδιωτικοποιήσεις



* Την ώρα που εγχώριοι, νεοφώτιστοι “μάγοι” πλασάρουν τις ιδιωτικοποιήσεις ως το απόλυτο φάρμακο για τις χρόνιες και ανίατες ασθένειες του συστήματος, τα στοιχεία απ΄ τις παγκόσμιες στατιστικές δείχνουν το ακριβώς αντίθετο. Λόγω ύφεσης, η συγκεκριμένη “θεραπεία”, εγκαταλείπεται... “Ο ρυθμός των ιδιωτικοποιήσεων σ' όλο τον κόσμο έχει επιβραδυνθεί απότομα τα τελευταία δύο χρόνια ενώ παράλληλα παρατηρούνται άνευ προηγουμένου καθυστερήσεις ή ακόμα και ακυρώσεις στις πωλήσεις δημόσιων περιουσιακών στοιχείων εξαιτίας του κλίματος αστάθειας στις διεθνείς αγορές και της πολιτικής αβεβαιότητας”, αναφέρουν οι Financial Times σε άρθρο που υπογράφει ο Richard Murphy.
* Παρά τ' ότι οι κυβερνήσεις παντού στον κόσμο συνεχίζουν να βάζουν “πωλητήρια” σε κρατικές επιχειρήσεις, από αεροδρόμια μέχρι ηλεκτρικά δίκτυα, ο αριθμός των συμφωνιών μεταβίβασης που υπογράφηκαν και ολοκληρώθηκαν στη διάρκεια του 2011 ήταν μόλις στο μισό του αντίστοιχου αριθμού του 2010! 
Οι συνολικές εισπράξεις από ιδιωτικοποιήσεις στη διάρκεια του 2011 έπεσαν στα 94.4 δισ. δολάρια, δηλαδή λιγότερο απ' το μισό του ποσού-ρεκόρ των 213.6 δισ. δολαρίων που είχε καταγραφεί το 2010. Τα στοιχεία προέρχονται απ' το “Βαρόμετρο Ιδιωτικοποιήσεων”, έναν διεθνή στατιστικό οργανισμό που έχουν συστήσει από κοινού η εταιρεία επιχειρηματικών συμβούλων KPMG και το οικονομικό ινστιτούτο Eni Enrico Mattei με έδρα το Μιλάνο.
* Ως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τάσης, αναφέρεται η εσπευσμένη ακύρωση μερικές μόλις ημέρες πριν υπογραφεί η σχετική σύμβαση-τον Οκτώβριο του 2011-της “μεγαλύτερης ιδιωτικοποίησης στην Ε.Ε.” όπως είχε χαρακτηριστεί τότε η πώληση σε ιδιώτες του 30% της κρατικής εταιρείας λαχείων της Ισπανίας, έναντι τιμήματος 7 δισ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα αναβλήθηκε ή ακυρώθηκε λόγω πολιτικών αντιδράσεων και γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας, η πώληση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων αξίας 34,6 δισ. δολαρίων σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Πολωνία. 
ΠΗΓΗ:vathiprasino.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου