Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

ΚΑΥΣΙΜΑ «Πτήση» πάνω από τα 2 ευρώ για τη βενζίνη στα ελληνικά νησιά


«Πτήση» πάνω από τα 2 ευρώ για τη βενζίνη στα ελληνικά νησιά
Έσπασε το ψυχολογικό... φράγμα των 2 ευρώ η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης κάνοντας την αρχή από τα νησιά.
Την ίδια στιγμή, κύμα ακρίβειας απειλεί τα νοικοκυριά μια και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων αυξάνονται με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας τροφίμων να δέχονται έντονες πιέσεις στο κόστος παραγωγής τους.
Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά τις τιμές των υγρών καυσίμων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης η υψηλότερη τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έπιασε... τα 2 ευρώ το λίτρο. Το ακριβότερο βενζινάδικο εντοπίζεται στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στην Κάρπαθο. Ακολουθεί το Ηράκλειο της Κρήτης όπου η υψηλότερη τιμή είναι στα 1,999 ευρώ το λίτρο, μια... ανάσα από τα 2 ευρώ. Πάλι στην Κρήτη, αυτή τη φορά στο Λασίθι η αμόλυβδη έχει φτάσει να πωλείται στα 1,995 ευρώ το λίτρο, ενώ και στον Πειραιά υπάρχει πρατήριο με τιμή στα 1,992 ευρώ το λίτρο.
Η έκρηξη των τιμών οφείλεται, κυρίως στις νησιωτικές και λοιπές περιοχές όπου διαπιστώνεται αυξημένη κίνηση το καλοκαίρι, στην κερδοσκοπική πρακτική του κυκλώματος εμπορίας και λιανικής υγρών καυσίμων.
Ωστόσο, σειρά γεγονότων στη διεθνή αγορά πυροδοτούν... την έκρηξη των τιμών. Αυτά είναι η μεγάλη αύξηση των διεθνών τιμών της βενζίνης, η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου αλλά και το εμπάργκο της Ε.Ε. στο Ιράν. Έτσι, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ανέβηκε προχθές το Σάββατο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στα 1,812 ευρώ το λίτρο από 1,781 ευρώ το περασμένο Σάββατο 11 του μηνός. Σε οκτώ μέρες η αύξηση ήταν 3,1 λεπτά το λίτρο. Σε σχέση με τις 2 Ιουλίου οπότε κι άρχισε το νέο αδιάκοπο σερί αυξήσεων, η αμόλυβδη ακρίβυνε κατά 15 λεπτά το λίτρο. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου