Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Η «Νεράϊδα» δεν πληρώνει φόρους



Σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μετατρέπεται το παλαιό καράβι «Νεράιδα» του εφοπλιστή Γιάννη Λάτση, για να μπορεί να λειτουργεί ως πλωτό μουσείο υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, αλλά και να απολαμβάνει των προβλεπόμενων φοροαπαλλαγών.
Σε νομοσχέδιο «σκούπα» που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπεται ειδική διάταξη, με την οποία ιδρύεται το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου «με σκοπό τη συγκέντρωση και ανάδειξη αντικειμένων ιστορικού ενδιαφέροντος για τη ναυτιλιακή και γενικά τη δραστηριότητα του Ιωάννη Λάτση».
Με τη ρύθμιση αυτή δημιουργείται «κέλυφος» ώστε το πλωτό μουσείο να αποτελέσει έναν φορέα -εποπτευόμενο από το κράτος- που θα δικαιούται τις φορολογικές απαλλαγές που απολαμβάνουν τα πλοία ιστορικής σημασίας, τα οποία παρέχονται ως δωρεά στο Δημόσιο.
Ετσι, το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα (όχημα προβολής της οικογενείας Λάτση) θα αποτελέσει μια νέα επιχείρηση που θα ανήκει στον Ομιλο Λάτση και δεν θα καταβάλλει φόρους, εισφορές, δασμούς κ.λπ.
Η εποπτεία του μουσείου από τον υπουργό Ναυτιλίας συνίσταται «στον έλεγχο της ασφαλούς λειτουργίας του πλοίου το οποίο χρησιμοποιεί το μουσείο καθώς και σε έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου, οι οποίες αφορούν πράξεις διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων του μουσείου».
Το «Νεράιδα» αγοράστηκε από τον Γιάννη Λάτση στο τέλος του 1949 και ταξίδεψε στα νησιά του Αργοσαρωνικού για περίπου 25 χρόνια, διατηρήθηκε παροπλισμένο στις λιμενικές εγκαταστάσεις της Ελευσίνας, για να μετασκευαστεί το 2010 σε πλωτό μουσείο.
Το «Νεράιδα» θα μπορεί να εκτελεί δρομολόγια μεταξύ ελληνικών λιμένων και από και προς λιμένες εξωτερικού, με επάνδρωση και κανόνες ασφαλείας σύμφωνους με εκείνους που διέπουν ιδιωτικά επιβατηγά πλοία αναψυχής. 
ΠΗΓΗ:dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου