Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Το Πετρέλαιο, το Αίμα και η Διγλωσσία της Δύσης



Η Μέση Ανατολή είναι το νεκροταφείο των ηθικών εξωτερικών πολιτικών. Κάθε φορά που οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ηγέτες μιλούν περήφανα για την δέσμευσή τους προς τον πολιτικό πλουραλισμό, το δίκαιο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η περιοχή αυτή έρχεται για να τους ντροπιάσει.
Οι ντόπιοι κάνουν συνήθως λόγο για την διγλωσσία της Δύσης. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Ακόμα και αν αφήσει κανείς στην άκρη την αποικιοκρατία, η πρόσφατη ιστορία είναι γεμάτη με άσχημα παραδείγματα της εξύψωσης των εγωπαθών συμφερόντων πάνω από τις διακηρυγμένες αξίες. Ένα καλό σημείο για να αρχίσει κανείς είναι το 1953 και η ανατροπή του Μοχάμεντ Μοσαντέγκ από τις ΗΠΑ (με την προτροπή της Βρετανίας). Η επιλογή του τότε Ιρανού πρωθυπουργού να αγκαλιάσει τον οικονομικό εκσυγχρονισμό και την κοινωνική αναμόρφωση υποσχόταν ένα λαμπρό μοντέλο για την περιοχή. Έκανε όμως το λάθος να πιστέψει ότι το Ιράν και όχι η Βρετανία θα έπρεπε να ελέγχει το πετρέλαιο.
Τα αρχεία των δυτικών υπουργείων εξωτερικών βρίθουν αποδείξεων για τις αντιφάσεις και την υποκρισία. Οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί διπλωμάτες που βρίσκονταν στην περιοχή έγραψαν τις προηγούμενες δεκαετίες πάμπολλες αναφορές που θέτουν ερωτήματα για το αν η στήριξη αυταρχικών καθεστώτων ταιριάζει με τις οικουμενικές αξίες. Ή αν η μονόπλευρη στήριξη του Ισραήλ παραβιάζει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Τα τηλεγραφήματα αυτά δεν διαβάστηκαν. Οι τύραννοι είχαν το πετρέλαιο και οι Παλαιστίνιοι ήταν ανίσχυροι.
Πάνω από 50 χρόνια αργότερα, οι εντάσεις έχουν εμφανιστεί και πάλι με τη μορφή της αντίδρασης απέναντι στην Αραβική Άνοιξη. Μετά από κάποιο δισταγμό, οι δυτικοί ηγέτες αποφάσισαν ότι η λαϊκή έκκληση για δημοκρατία είναι γενικά ένα θετικό πράγμα. Ακούγοντας τους πολιτικούς αυτούς, θα φανταζόταν κανείς ότι πάντα κουβαλούσαν τον πυρσό της αραβικής δημοκρατίας.
Αυτό ισχύει μέχρι να φτάσεις στην ουσία. Η δημοκρατία είναι πολύ καλή, αρκεί να μην απειλεί τα δυτικά συμφέροντα. Οι εκλογές είναι μια χαρά, εκτός αν οι ψηφοφόροι θέλουν να εκλέξουν τους ισλαμιστές. Η στήριξη για τις εξεγέρσεις ήταν μέχρι τώρα περιορισμένη και υπό όρους.
Βεβαίως...............ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου