Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Η έναρξη παραγωγής του διυλιστηρίου Pemex καθυστερεί και πάλι





 Το διυλιστήριο Olmeca που η διοίκηση του Lopez Obrador ανέφερε ως σημαντικό ορόσημο για τη διασφάλιση της ασφάλειας των καυσίμων του Μεξικού έχει καθυστερήσει για άλλη μια φορά.

Η έναρξη λειτουργίας του διυλιστηρίου ήταν αρχικά προγραμματισμένη να αρχίσει..

να λειτουργεί στα μέσα του 2022, αρχικά αναβλήθηκε για τον Δεκέμβριο του 2022 και στη συνέχεια αναβλήθηκε και πάλι μέχρι τον Ιούλιο. Τώρα, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο, η ημερομηνία έναρξης του Ιουλίου έχει καταστεί ανέφικτη, ανέφερε το Reuters .

Το διυλιστήριο Olmeca, γνωστό και ως Dos Bocas, σχεδιάστηκε να προσθέσει περίπου 20% στην τρέχουσα ικανότητα διύλισης του Μεξικού, έχοντας τη δυνατότητα να επεξεργάζεται 340.000 βαρέλια αργού ημερησίως. Το έργο είχε ως στόχο τη μείωση της εξάρτησης του Μεξικού από τις εισαγωγές διυλισμένων καυσίμων από τη βόρεια γειτονιά του.

Αρχικά με προϋπολογισμό 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το διυλιστήριο παρουσίασε σημαντικές υπερβάσεις κόστους, με την τιμή μέχρι σήμερα να ανέρχεται σε περίπου 18 δισεκατομμύρια δολάρια και η ημερομηνία έναρξης να είναι ακόμα ασαφής.

«Δεν θέλω να δώσω ημερομηνία γιατί θα ήταν ανεύθυνο», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Rocio Nahle στα μέσα του 2022. «Ένας χρόνος είναι ένας εύλογος χρόνος, θα ήθελα να το κάνω νωρίτερα», πρόσθεσε. «Είναι ένα τεράστιο, μνημειώδες πράγμα… όλα πρέπει να εναρμονιστούν για να ληφθούν τα καύσιμα. Θα πάρει χρόνο."

Σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο της Pemex στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters, η έναρξη του Ιουλίου δεν ήταν εφικτή επειδή υπήρχαν ακόμη εργοστάσια οπτανθρακοποίησης που κατασκευάζονταν στην τοποθεσία και δεν επρόκειτο να είχαν τελειώσει μέχρι εκείνον τον μήνα. Οι μονάδες οπτανθρακοποίησης είναι απαραίτητες για την επεξεργασία βαρέος αργού από το χωράφι της Pemex.

Όταν τελικά τεθεί σε λειτουργία και ανέβει, το διυλιστήριο Olmeca θα παράγει περίπου 280.000 βαρέλια βενζίνης και ντίζελ ημερησίως.

Εν τω μεταξύ, οι καθυστερήσεις παρεμποδίζουν τα σχέδια της μεξικανικής διοίκησης να βάλει τέλος στις εξαγωγές αργού πετρελαίου, κάτι που υποτίθεται ότι θα γινόταν φέτος, και να βελτιώσει όλο το αργό που παράγει η Pemex τοπικά, χάρη στην πρόσθετη δυναμικότητα στο Dos Bocas.


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου