Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Με δύο πλοία αντί για ένα το πλωτό τερματικό LNG της Elpedison στη Θεσσαλονίκη

 




Δεύτερο πλοίο προσθέτει η Elpedison στο πλωτό τερματικό LNG που σχεδιάζει στον Θερμαϊκό Κόλπο, σύμφωνα με τροποποίηση της άδειας της που αιτήθηκε στη ΡΑΑΕΥ.

Συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

Η εταιρεία με την επωνυμία «ELPEDISON ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», η οποία είναι κάτοχος Άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), που χορηγήθηκε με την υπ’ αριθμ. 714/2022 Απόφαση ΡΑΕ, υπέβαλε αίτηση τροποποίησης (ΤΡ-03590/24.04.2023) της Άδειας ΑΣΦΑ, σύμφωνα με τον Κανονισμό Αδειών Φυσικού Αερίου (ΦΕΚ Β’3430/17.08.2018), που αφορά στην προκαταρκτική εξέταση μεταβολής της Περιοχής Εγκατάστασης (από σταθερό σημείο επί Πλωτού Τερματικού Σταθμού ΥΦΑ στον Θερμαϊκό Κόλπο στις συντεταγμένες Χ: 40˚ 36΄ 11.92΄΄ Ν, Υ: 22˚ 53΄ 44.24΄΄ Ε, σε σταθερό σημείο επί Πλωτού Τερματικού Σταθμού ΥΦΑ στον Θερμαϊκό Κόλπο στις συντεταγμένες Χ: 40˚ 36΄ 12.4΄΄ Ν, Υ: 22˚ 53΄ 40.1΄΄ Ε), αλλαγή της όδευσης του υποθαλάσσιου αγωγού και προσθήκη δεύτερου πλοίου FSU στον Πλωτό Τερματικό Σταθμό ΥΦΑ, ο οποίος κατά τον αρχικό σχεδιασμό αποτελούνταν από ένα πλοίο FSRU.

Όπως είχε δηλώσει στο energypress πέρυσι η Κατερίνα Καραλή, Διευθύντρια Ρυθμιστικών Θεμάτων και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του ομίλου, ο πλωτός σταθμός LNG πρόκειται να λειτουργήσει μέσα στο 2026 και ήδη προχωρά η αδειοδότηση:

»Η Elpedison έλαβε πρόσφατα άδεια για ένα FSRU στη Θεσσαλονίκη. Είμαστε στη διαδικασία αδειοδότησης, προχωρά στο βασικό σχεδιασμό του, σύντομα θα καταθέσουμε το φάκελο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τον αντίστοιχο για την εξαίρεση του έργου από την πρόσβαση τρίτων. Αν όλα πάνε καλά, τότε εντός του 2026 θα λειτουργήσει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Elpedison σχεδιάζει και την υλοποίηση νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στη Θεσσαλονίκη, με την τελική επενδυτική απόφαση να αναμένεται σύντομα. Το νέο τερματικό αναμένεται να καλύψει τις και τις δικές της ανάγκες σε καύσιμο.


Από το energypress.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου