Πολύ κοντά στην εξαγορά ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 20 MW στην Κύπρο βρίσκεται η Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ), πραγματοποιώντας έτσι την «είσοδό» της στην αγορά ΑΠΕ του νησιού και παράλληλα το πρώτο βήμα για την «πράσινη» επέκτασή της εκτός συνόρων. Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, ενώ εκτός απροόπτου...
η συναλλαγή θα «κλειδώσει» μέσα στις επόμενες εβδομάδες.Η εν λόγω εξαγορά προορίζεται να αποτελέσει αφετηρία για την «πράσινη» απόβαση της Helleniq Energy στην Κύπρο. Στα σχέδια του Ομίλου είναι να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος 50-100 MW στο νησί, γεγονός που θα τον καταστήσει σημαντικό «παίκτη» για τα δεδομένα της τοπικής αγοράς.
Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με το εγκεκριμένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) της Κύπρου, στο νησί υπήρχαν το 2021 εγκατεστημένοι φωτοβολταϊκοί και αιολικοί σταθμοί συνολικής ισχύος 540 MW. Η δημιουργία του «πράσινου» portfolio της Helleniq Energy θα προέλθει τόσο από οργανική ανάπτυξη, όσο και από νέες εξαγορές.
«Στο κάδρο» η επέκταση και σε άλλες χώρες
Εκτός από την Κύπρο, η Helleniq Energy εξετάζει την προοπτική δραστηριοποίησης και σε άλλες αγορές ΑΠΕ εκτός των ελληνικών συνόρων, με έμφαση στα Βαλκάνια και τη Νότια Ευρώπη. Όπως είχε δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης, σε συνέντευξή του τον περασμένο Οκτώβριο στο πρακτορείο SeeNews, σε αυτό το πλαίσιο εξετάζει διάφορες επιλογές.
«Διερευνούμε επίσης ευκαιρίες για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η ανάπτυξη θα έρθει μέσω ενός συνδυασμού οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών, καθώς και ενός διαφοροποιημένου γεωγραφικού αποτυπώματος, λαμβάνοντας υπόψη την ωριμότητα της αγοράς, το ρυθμιστικό πλαίσιο και τις αποδόσεις», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος, στο περιθώριο της εκδήλωσης για τα αποκαλυπτήρια της νέας εταιρικής ταυτότητας του Ομίλου, ο κ. Σιάμισιης είχε επισημάνει ότι κίνητρο για την πραγματοποίηση «πράσινων» επενδύσεων στο εξωτερικό αποτελεί το γεγονός ότι η ελληνική αγορά είναι μικρή για εξαγορές χαρτοφυλακίων ΑΠΕ. Επίσης, με δεδομένο ότι η Helleniq Energy έχει παρουσία σε αρκετές χώρες της ευρύτερης περιοχής, κυρίως μέσω της εμπορίας καυσίμων, η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ σε αυτές εξυπηρετεί και τα σχέδια επέκτασης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Ομίλου εκτός συνόρων.
Αλματώδης ανάπτυξη του εγχώριου χαρτοφυλακίου
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του «Vision 2025», η ενίσχυση της παρουσίας της Helleniq Energy στον κλάδο των ΑΠΕ αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα τόσο για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Ομίλου, όσο και για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού χαρτοφυλακίου του. Μάλιστα, η προσθήκη νέων μονάδων ΑΠΕ στο portfolio του Ομίλου προχωρά με πιο γρήγορους ρυθμούς από αυτούς που προβλέπονταν αρχικά, με συνέπεια να επιταχυνθεί η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί μέσω του «Vision 2025» - και οι οποίοι προβλέπουν την ανάπτυξη «πράσινων» σταθμών συνολικής ισχύος 1 GW μέχρι το 2025-2026 και 2 GW μέχρι το 2030.
Ενδεικτικό της επιτάχυνσης είναι ότι ο Όμιλος κατέχει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών στη χώρα, ενώ διαθέτει ένα portfolio συνολικής ισχύος 340 MW, μετά και την πρόσφατη εξαγορά των αιολικών πάρκων 55 MW στη Μάνη. Μάλιστα, όπως δήλωσαν στελέχη της Helleniq Energy στο conference call για τα αποτελέσματα του 2022, αναμένεται η χορήγηση οριστικών όρων σύνδεσης για ένα portfolio έργων 600-700 MW, για το οποίο έχουν κατατεθεί αιτήσεις σύνδεσης.
Όπως πρόσθεσαν, με βάση αυτό το νέο «κύμα» έργων, και άλλες κινήσεις που βρίσκονται στα σκαριά, εκτιμάται πως σε 12-18 μήνες ο Όμιλος θα έχει αναπτύξει νέα έργα 300 MW, κάτι που σημαίνει πως θα διπλασιάσει το portfolio του.
Από το insider.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου