Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Η Shell εξέτασε το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης στις ΗΠΑ επιδιώκοντας υψηλότερη αξία

 



Η εκτελεστική ηγεσία της Shell συζήτησε να εγκαταλείψει την Ευρώπη και να μετεγκατασταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τους Financial Times , επικαλούμενες ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν τη συζήτηση.

Σύμφωνα με πηγές των FT, ο νέος διευθύνων σύμβουλος του..

supermajor, Wael Sawan, ήταν μέρος μιας ομάδας κορυφαίων στελεχών που πριν από δύο χρόνια σκέφτηκαν να μεταφέρουν τα κεντρικά γραφεία της Shell στις ΗΠΑ και να εισαγάγουν την εταιρεία εκεί επίσης.

Η ιδέα της μετεγκατάστασης τελικά απορρίφθηκε, αλλά οι FT σημειώνουν ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Shell εξακολουθεί να ανησυχεί για τη διαφορά στην αποτίμηση μεταξύ της Shell και των ομολόγων της στις ΗΠΑ.

Πράγματι, υπήρξε μια έντονη διαφορά στις αποτιμήσεις των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αναλυτές , υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για αυτό: ο πρώτος είναι η μεγαλύτερη επιρροή που έχει η επένδυση ESG στην Ευρώπη και ο άλλος είναι ότι ούτε οι προσανατολισμένοι στο ESG ούτε οι παραδοσιακοί επενδυτές φαίνεται να είναι ιδιαίτερα πεπεισμένοι για τα μεταβατικά σχέδια της European Big Oil.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον μία ευρωπαϊκή μεγάλη εταιρεία πετρελαίου έχει δηλώσει ότι δεν θα εμμείνει στα σχέδιά της για τη μετάβαση αταλάντευτα. Η BP δήλωσε στη δημοσιοποίηση των τελευταίων οικονομικών της αποτελεσμάτων ότι είχε αναθεωρήσει τα σχέδιά της για μείωση των εκπομπών και τώρα εξετάζει μια μικρότερη μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου ως μέσο μείωσης των εκπομπών.

«Είμαστε πολύ υποτιμημένοι», δήλωσε ο Bernard Looney της BP την ίδια στιγμή που η εταιρεία του ανακοίνωσε σχέδια για ουσιαστική ενίσχυση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου μεσοπρόθεσμα.

Η Barron's ανέφερε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η BP, η Shell και η TotalEnergies διαπραγματεύονται περίπου πέντε έως επτά φορές τα αναμενόμενα κέρδη τους για φέτος - μετά τα κέρδη ρεκόρ που έκλεισαν για το 2022.

Εν τω μεταξύ, η Exxon και η Chevron διαπραγματεύονται 11 φορές τα αναμενόμενα κέρδη τους για το 2023, σημείωσε ο Barron's . Οι FT, από την πλευρά τους, ανέφεραν ότι η Shell's Sawan και άλλα στελέχη της εταιρείας είχαν «ζαλιστεί» από την ανακοίνωση του σχεδίου παραγωγής της BP και το γεγονός ότι η μετοχή της κέρδισε 10 τοις εκατό μετά από αυτή την ανακοίνωση.


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου