Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Οι εκρήξεις στον Nord Stream οδήγησαν σε «οικολογική καταστροφή»

 




Οι εκρήξεις του Σεπτεμβρίου του 2022 που προκάλεσαν την καταστροφή τμημάτων στους αγωγούς Nord Stream, οι οποίοι διέρχονται από τη Ρωσία προς τη Γερμανία μέσω του βυθού της Βαλτικής Θάλασσας, οδήγησαν σε οικολογική καταστροφή και έθεσαν σε κίνδυνο τοπικά και..

απειλούμενα είδη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Research Square.

Τα σαμποτάζ στους αγωγούς δεν δυσχέραναν μόνο τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, αλλά πυροδότησαν επίσης μια αλυσιδωτή αντίδραση στο θαλάσσιο περιβάλλον που κινδυνεύει να δώσει την τελική ώθηση στην εξαφάνιση ορισμένων ήδη απειλούμενων ειδών, όπως ο μπακαλιάρος και διάφορες φώκιες, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη.

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τη Βαλτική Θάλασσα, διότι η έκθεση δείχνει ότι η έκρηξη επιδεινώνει την κατάσταση μιας θαλάσσιας περιοχής που βρίσκεται ήδη σε ιδιαίτερα σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε στο DR news η Maria Reumert Gjerding, πρόεδρος της Δανικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης.

Ο Bo Øksnebjerg, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση, συμμερίστηκε την ίδια άποψη.

«Έχουμε άλλο ένα πρόβλημα στο βυθό της Βαλτικής. Η έκθεση δείχνει ότι έχουν γίνει πολλές ζημιές και πολλές τοξικές ουσίες έχουν ανέβει στη στήλη του νερού», δήλωσε. Οι εκρήξεις και οι επακόλουθες εκτοξεύσεις νερού ανακάτεψαν πάνω από 250.000 τόνους μολυσμένου βυθού που περιείχε τοξικές ουσίες.

Σε αυτές περιλαμβάνεται το TBT, μια ουσία που καταστρέφει την αναπαραγωγική ικανότητα των ψαριών, σύμφωνα με τον Hans Sanderson, ανώτερο ερευνητή στο Τμήμα Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Aarhus, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που συνέταξε την έκθεση. Το πρόβλημα είναι ότι το θαλάσσιο περιβάλλον της Βαλτικής Θάλασσας αγωνίζεται ήδη για την επιβίωσή του.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι εκρήξεις αύξησαν τη ρύπανση στο βάθος του Bornholm, όπου αναπαράγεται ο μπακαλιάρος, ενώ η βορειότερη έκρηξη έλαβε χώρα 40 χιλιόμετρα από τις όχθες στα σουηδικά ύδατα, όπου αναπαράγονται οι απειλούμενες υπό εξαφάνιση φώκιες.

Οι ίδιες οι εκρήξεις μπορεί να σκότωσαν ή να κατέστρεψαν την ακοή των απειλούμενων μικρών φαλαινών που βρίσκονταν κοντά. Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πληθυσμός τους, που μόλις ξεπερνά τις 500, απειλείται τόσο πολύ που η απώλεια ακόμη και ενός θηλυκού θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες.

«Είναι σοβαρό αν η διαρροή του Nord Stream αποδειχθεί ότι θα έχει σημαντικές συνέπειες για το περιβάλλον μας. Με την πρώτη ματιά, οι επιπτώσεις φαίνονται να είναι τοπικές, αλλά η Βαλτική Θάλασσα βρίσκεται ήδη υπό σοβαρή πίεση, γι’ αυτό και έχουμε, φυσικά, μεγάλη επίγνωση των συνεπειών», δήλωσε ο Δανός σοσιαλδημοκράτης υπουργός Περιβάλλοντος Magnus Heunicke στο DR.

«Ως εκ τούτου, παρακολουθούμε επίσης συνεχώς και ανταλλάσσουμε τις πληροφορίες με τις γειτονικές μας χώρες γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα, έτσι ώστε να έχουμε μια συνολική εικόνα των συνεπειών και να μπορούμε να ακολουθήσουμε τις κατάλληλες ενέργειες», πρόσθεσε ο Heunicke.


Οι έρευνες συνεχίζονται

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος βρισκόταν πίσω από την έκρηξη των αγωγών.

Σε επιστολή που απέστειλαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 21 Φεβρουαρίου, η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία δήλωσαν ότι οι έρευνές τους βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, χωρίς να δώσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή τους.

Παραδέχθηκαν ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις ήταν «σημαντικές και ανησυχητικές», ανέφερε το Reuters.

Η Μόσχα, η οποία αρχικά κατηγορήθηκε ως υπεύθυνη για την επίθεση, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση και ζήτησε -με την υποστήριξη της Κίνας- μια «ανεξάρτητη» έρευνα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ουάσινγκτον διέψευσε επίσης μια ανάρτηση σε ιστολόγιό του αμερικανού ερευνητή δημοσιογράφου Seymour Hersh, ο οποίος ισχυριζόταν ότι οι ΗΠΑ βρίσκονταν πίσω από το σαμποτάζ, ως «εντελώς ψευδή».


Από το euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου