Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Glencore: Της επιβλήθηκε πρόστιμο 700 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ για εμπλοκή σε δωροδοκία




 

Αμερικανίδα δικαστής επέβαλε την Τρίτη πρόστιμο συνολικού ύψους 700 εκατ. δολαρίων στην Glencore μετά την παραδοχή της ελβετικής εταιρείας για εμπλοκή της επί μια δεκαετία σε..

υπόθεση δωροδοκίας ξένων αξιωματούχων σε αρκετές χώρες.

Η ποινή που επιβλήθηκε από την περιφερειακή δικαστή Lorna Schofield του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν προβλέπει συγκεκριμένα πρόστιμο ύψους 428,5 εκατ. δολαρίων και επιπλέον αποζημίωση 272 εκατ. δολαρίων, στο πλαίσιο συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο Μάιο μεταξύ του κολοσσού εξόρυξης και εμπορίας εμπορευμάτων και της ομοσπονδιακής εισαγγελίας του Μανχάταν, σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η Glencore πλήρωσε περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια για τη δωροδοκία αξιωματούχων σε χώρες όπως η Νιγηρία, η Βραζιλία, η Βενεζουέλα και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό για να κερδίσει τις επιχειρήσεις ή να αποφύγει τους ελέγχους.

Το πρόστιμο είναι 15% χαμηλότερο από αυτό που συνιστούν οι κατευθυντήριες γραμμές περί καταδίκης των ΗΠΑ, ωστόσο αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η Glencore συνεργάστηκε με τις αρχές, μεταξύ άλλων, παρέχοντας έγγραφα από το εξωτερικό και επενδύοντας "σημαντικούς πόρους" για τη βελτίωσή της σε επίπεδο ηθικής και συμμόρφωσης, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Συνολικά, η ελβετική πολυεθνική δήλωσε ότι εκτιμά πώς θα χρειαστεί να πληρώσει περισσότερα από 1,5 δισ. δολάρια προκειμένου να διευθετήσει τις κατηγορίες για δωροδοκία και χειραγώγηση της αγοράς που τη βαρύνουν, εκ των οποίων άνω του 1 δισ. δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πέρυσι, η Glencore καταδικάστηκε να πληρώσει 341 εκατ. δολάρια σε πρόστιμα και 144 εκατ. δολάρια σε αποζημιώσεις, μετά την παραδοχή της ενοχής της για την κατηγορία χειραγώγησης της αγοράς στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Κονέκτικατ.



Από το capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου