Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

ΗΠΑ: Η Εξαγωγέας LNG, Cheniere Προβλέπει Διαρκή Ζήτηση και Προχωρά σε Επεκτάσεις

 



Η Cheniere Energy, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου των ΗΠΑ, σχεδιάζει μια σημαντική επέκταση στις βασικές εγκατάστασεις της στην ακτή της Λουιζιάνα, με στόχο την αξιοποίηση της αύξησης της ζήτησης ενέργειας στο εξωτερικό μετά την πλήρη εισβολή και του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, εδώ και ένα χρόνο. Η εταιρεία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα..

ξεκινήσει τη διαδικασία αδειοδότησης για να προσθέσει 20 εκατομμύρια τόνους ετησίως της ικανότητας εξαγωγής φυσικού αερίου στο εργοστάσιο LNG Sabine Pass, στην τρέχουσα χωρητικότητα των 27 εκατομμυρίων τόνων της εγκατάστασης. Η Cheniere πρωτοστάτησε σε ξένες πωλήσεις του LNG των ΗΠΑ όταν άρχισε τις εξαγωγές από το Sabine Pass το 2016.

Όπως σημειώνουν οι FT, τα φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης της Cheniere αποτελούν ένδειξη αισιοδοξίας από την αμερικανική βιομηχανία LNG ότι η έκρηξη της ζήτησης καυσίμων (που άρχισε από την κίνηση της Μόσχας να περιορίσει τις προμήθειες στην Ευρώπη πέρυσι) πρόκειται να επιμείνει για δεκαετίες.

"Τις επόμενες δεκαετίες, τόσο οι τάσεις της προσφοράς όσο και της ζήτησης υποστηρίζουν τη νέα υποδομή υγροποίησης ", δήλωσε ο Anatol Feygin, επικεφαλής του εμπορικού τομέα της Cheniere, σε κλήση με τους επενδυτές.

Η Cheniere δεν παρείχε εκτιμήσεις για το κόστος του έργου, αλλά για τα τρέχοντα ποσά κατασκευής που θα μπορούσαν πιθανότατα να φτάσουν τα 10 δισ. δολάρια. Η εταιρεία που εδρεύει στο Χιούστον αναφέρει ότι ελπίζει να αρχίσει την εξαγωγή από τις νέες εγκαταστάσεις μέχρι το τέλος της δεκαετίας και δήλωσε ότι θα μπορούσε να προσθέσει δυνατότητες σύλληψης και αποθήκευσης άνθρακα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του εργοστασίου.

Ο Feygin είπε ότι ο Cheniere προσπαθεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση από Ευρωπαίους και Ασιάτες αγοραστές. Η προσθήκη ικανότητας σε ένα υπάρχον εργοστάσιο θα μας δώσει ένα πλεονέκτημα κόστους έναντι άλλων ανταγωνιστικών έργων, ανέφερε.

Οι τιμές του φυσικού αέριου των ΗΠΑ έχουν μειωθεί σχεδόν 80% από τα υψηλά τους πέρυσι, κυρίως επειδή ένας ζεστός χειμώνας έχει αποδυναμώσει τη ζήτηση για θέρμανση. Η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου των ΗΠΑ παραμένει επίσης ισχυρή.

Οι τιμές έχουν διαπραγματευτεί πολύ κάτω από το φυσικό αέριο που πωλούνται στο εξωτερικό, υπογραμμίζοντας την ελκυστικότητα των εξαγωγών των ΗΠΑ. Η τιμή του φυσικού αερίου αναφοράς των ΗΠΑ διαπραγματεύονταν σε περίπου 2,28 δολάρια ανά MN βρετανικές θερμικές μονάδες την Πέμπτη, σε σύγκριση με την κύρια τιμή κόμβου της Ευρώπης περίπου $ 16/MN BTU.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν πέρυσι προχώρησε σε συμφωνία με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Βον ντερ Λάιεν για να ενθαρρύνει τους εξαγωγείς των ΗΠΑ να συνεχίσουν να παρέχουν στην Ευρώπη φυσικό αέριο σε υψηλότερους όγκους μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ωστόσο, η διοίκηση Μπάιντεν βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση από  περιβαλλοντικούς ακτιβιστές να μην χορηγούν άδειες για νέα μακροπρόθεσμα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου που υποστηρίζουν ότι θα κλειδώσουν τις εκπομπές άνθρακα για τις επόμενες δεκαετίες. Η Cheniere θα πρέπει να λάβει ομοσπονδιακές άδειες πριν προχωρήσει στην επέκταση.

Τα σχέδια επέκτασης της Cheniere έρχονται, καθώς ορισμένα άλλα στελέχη του κλάδου του φυσικού αερίου των ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι μια πρόσφατη πτώση των τιμών της ενέργειας της Ευρώπης και των κλιματικών φιλοδοξιών της ηπείρου έχουν φρανάρει το ενδιαφέρον για νέα έργα εξαγωγής.

Οι ΗΠΑ έχουν την ικανότητα να εξάγουν περίπου 110 εκατ. τόνους LNG ετησίως και τα έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή πρόκειται να τις κάνουν  τον μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο, με περίπου 140 εκατ. τόνους χωρητικότητας μέχρι το 2025.

Οι ανταγωνιστές της Cheniere, συμπεριλαμβανομένης της Sempra Energy και NextDecade, έχουν ήδη άδειες και έχουν μακροχρόνιους πελάτες για ανταγωνιστικά έργα. Ελπίζουν να λάβουν τελικές επενδυτικές αποφάσεις φέτος που θα προσθέσουν σημαντικά στην ικανότητα.

H εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Wood Mackenzie, λέει ότι περισσότερα από 100 δισ. δολάρια θα μπορούσαν να επενδυθούν σε έργα LNG των ΗΠΑ τα επόμενα πέντε χρόνια.


Από το energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου