Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Πώς η ψηφιοποίηση μετατρέπει τα δεδομένα σε αξία στην καρδιά του διυλιστηρίου: Καταλύτες FCC




 Η ψηφιοποίηση έχει επηρεάσει τον κόσμο της διύλισης τις τελευταίες δεκαετίες. Από την μάλλον ταπεινή αρχή της μετατροπής των αναλογικών σε ψηφιακά όργανα, η βιομηχανία απολαμβάνει πλέον προηγμένα συστήματα ελέγχου και βελτιστοποίησης για μεγιστοποίηση της κερδοφορίας και της αξιοπιστίας. Σήμερα, θα μπορούσε κανείς εύκολα να οραματιστεί την παρακολούθηση και την προσαρμογή των εργασιών του..

διυλιστηρίου εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας μόνο ένα smartphone! Λειτουργώντας ως η καρδιά του διυλιστηρίου, οι μονάδες καταλυτικής πυρόλυσης ρευστού (FCCU) συνδέονται στενά με πολλές βασικές διεργασίες σε ένα διυλιστήριο και, λόγω αυτού, οι μονάδες FCCU μπορούν να αποκομίσουν τα περισσότερα οφέλη από την ψηφιοποίηση.

Ενώ οι συνθήκες λειτουργίας του FCCU προσαρμόζονται συνεχώς χρησιμοποιώντας προηγμένα χειριστήρια, ένας τομέας βελτιστοποίησης που έχει παραμείνει σχετικά ανέγγιχτος από την ψηφιοποίηση είναι ο σχεδιασμός του καταλύτη. Ακριβώς όπως οι συνθήκες διεργασίας μπορούν να αναλυθούν για να υπολογιστούν οι επιθυμητές αποδόσεις προϊόντων, οι ίδιες αναλύσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό ευκαιριών για τη βελτίωση της καταλυτικής απόδοσης. Η βελτιστοποίηση του καταλύτη συνεπάγεται μια επιπλέον περιπλοκή στο ότι η αλλαγή της καταλυτικής επιλεκτικότητας μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες. Ακόμη και τα πρόσθετα ταχείας δράσης μπορεί να χρειαστούν μέρες για να φορτωθούν βασικά σε μια FCCU. Επομένως, η διαχείριση της αβεβαιότητας είναι κρίσιμη για τη βελτιστοποίηση των καταλυτών FCCU ώστε να μεγιστοποιηθεί πραγματικά η σύλληψη αξίας.

Αυτό το άρθρο περιγράφει λεπτομερώς τις ψηφιακές τεχνικές και τα εργαλεία για την ανάλυση της δυναμικής της αγοράς παράλληλα με τις λειτουργίες της μονάδας προς τον στόχο της ανάπτυξης σκευασμάτων καταλυτών που δημιουργούν υψηλή αξία. Αυτές οι ψηφιακές τεχνικές επιτρέπουν στην εταιρεία και τους χειριστές των συγγραφέων να διαχειρίζονται αποτελεσματικά μεγάλες αλλαγές στη σχετική αξία του προϊόντος [C 3 = έναντι C 4 = έναντι βενζίνης έναντι λαδιού ελαφρού κύκλου (LCO)], εντοπίζοντας στρατηγικές σύνθεσης καταλύτη που μεγιστοποιούν την απόδοση ένα ευρύ φάσμα σεναρίων αγοράς.

Η αλλαγή των συνθηκών της αγοράς επιβάλλει την υιοθέτηση της ψηφιοποίησης

Καμία άλλη λειτουργία μονάδας σε διυλιστήρια των ΗΠΑ δεν αντιμετώπισε μεγαλύτερη αβεβαιότητα από τα FCCU κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της επακόλουθης ανάκαμψης ( Εικόνα 1 ). Καθώς η κατανάλωση βενζίνης σταμάτησε κατά τη διάρκεια του lockdown για τον COVID-19, οι FCCU λειτουργούσαν με τις χαμηλότερες καταγεγραμμένες τιμές τροφοδοσίας από τη δεκαετία του 1980. Οι επιπτώσεις στην αγορά κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του COVID και των επακόλουθων ανακάμψεων ήταν γρήγορες και απρόβλεπτες. Η χρήση FCCU και οι ποιότητες ζωοτροφών ανταποκρίθηκαν στην αφύσικη ζήτηση της αγοράς. Συχνά απαιτούνταν ασυνήθιστες συνθήκες λειτουργίας για τη διατήρηση της λειτουργίας των μονάδων. Ως αποτέλεσμα, πολλοί παραδοσιακοί περιορισμοί δεν υπήρχαν πλέον.  




ΣΥΚΟ. 1. Χρήση διυλιστηρίων των ΗΠΑ ως ποσοστό της ονομαστικής δυναμικότητας. Πηγή: ΜΠΕ ΗΠΑ.

Όλες αυτές οι αλλαγές ήταν απόκριση στο γεγονός ότι οι τιμές των σχιστόλιθων προϊόντων έγιναν πολύ ασταθείς, με μεγάλη έμφαση στην εξάλειψη των πετροχημικών και των πυθμένων. ΣΥΚΟ. 2 υπογραμμίζει την πρόσφατη ακραία αστάθεια του προπυλενίου, του βουτυλενίου και της βενζίνης. Ακόμη και με σημαντικές αλλαγές στις στρατηγικές λειτουργίας του FCCU, η αναδιατύπωση του καταλύτη - εκτός από τη χρήση ZSM-5 για τη μετατροπή της περίσσειας βενζίνης - ήταν σπάνια. Τα διυλιστήρια κατέφυγαν στη συμπλήρωση φρέσκου καταλύτη με αγορασμένο καταλύτη ισορροπίας (Ecat) για να εξοικονομήσουν κόστος, συχνά με αρνητικό αντίκτυπο στη συνολική κερδοφορία.




ΣΥΚΟ. 2. Εξέλιξη σχετικών τιμών προπυλενίου, βουτυλενίου και βενζίνης σε βάση μάζας ($/t).

Με την αιχμή της ζήτησης βενζίνης να διαφαίνεται ήδη στον ορίζοντα, ο COVID έχει επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα. Για να παραμείνει επίκαιρο, το παραδοσιακό παράδειγμα της FCCU ως η κλασική «μηχανή βενζίνης» σε ένα διυλιστήριο πρέπει να προσαρμοστεί σε μια νέα πραγματικότητα. Καθώς η βιομηχανία επεξεργασίας υδρογονανθράκων (HPI) εισέρχεται σε μια νέα εποχή για τη διύλιση , η ψηφιοποίηση θα διαδραματίσει έναν αυξανόμενο ρόλο στη μετατροπή σε μια νέα FCCU.

Παραδοσιακά εμπόδια στη βελτιστοποίηση του καταλύτη

Είναι ευρέως αναγνωρισμένο ότι η κατάλληλη επιλογή καταλυτών FCCU μπορεί να επιτρέψει τη σύλληψη του υψηλότερου περιθωρίου. Ωστόσο, είναι επίσης πολύ συνηθισμένο να βλέπουμε σχετικά σπάνια αιτήματα βελτιστοποίησης και αλλαγής καταλύτη ( ΣΧ. 3 ). Αυτή η αναντιστοιχία μεταξύ ευκαιρίας και συμπεριφοράς θα μπορούσε να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως:








ΣΥΚΟ. 3. Η βεβαρημένη διαδικασία αλλαγής περιορίζει την ικανότητα της σύλληψης ευκαιριών.

. Αβεβαιότητα στις προοπτικές της αγοράς: Τι γίνεται αν η αγορά λάβει δραματική τροπή καθώς εφαρμόζεται μια καταλυτική αλλαγή;

. Ανησυχίες σχετικά με το πώς οι αλλαγές του καταλύτη ενδέχεται να επηρεάσουν δυσμενώς τη λειτουργικότητα της FCCU: Τι γίνεται εάν οι μη ελεγχόμενοι κίνδυνοι αντισταθμίζουν τα πιθανά οφέλη από μια αλλαγή καταλύτη;

. Χρόνος και πόροι που απαιτούνται για την εκτέλεση μιας διαδικασίας αξιολόγησης καταλύτη ( Εικ. 4 ): Ποιες άλλες προτεραιότητες έχουν τα μέλη της ομάδας;





ΣΥΚΟ. 4. Διαδικασία βελτιστοποίησης καταλύτη FCC.

Ενώ η βελτιστοποίηση καταλύτη μπορεί να μην βρίσκεται στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων ενός χειριστή FCCU, η βελτιστοποίηση καταλύτη μπορεί να είναι αρκετά κερδοφόρα για έναν διυλιστή. Τα δεδομένα λειτουργίας της FCCU μοιράζονται συχνά με προμηθευτές καταλυτών (μερικές φορές ακόμη και με συνδεσιμότητα σε πραγματικό χρόνο), επιτρέποντας στους προμηθευτές καταλυτών να προβλέπουν και να καθοδηγούν συζητήσεις βελτιστοποίησης καταλύτη αντί απλώς να ανταποκρίνονται σε αιτήματα αλλαγής. Επιπλέον, οι προμηθευτές καταλυτών αναλύουν τακτικά δείγματα Ecat από διυλιστήρια και έχουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων τυποποιημένων αποτελεσμάτων δοκιμών σχετικά με την απόδοση του καταλύτη σε αυτή τη μονάδα με την πάροδο του χρόνου, συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων αλλαγών καταλύτη.

Αντί να περιμένει ένας πελάτης να ζητήσει έναν ενημερωμένο καταλύτη FCCU, η εταιρεία των συγγραφέων αναλύει δεδομένα αγοράς και λειτουργίας, προτείνει και εφαρμόζει προληπτικά αλλαγές καταλύτη και παρακολουθεί δοκιμές—όλα σε συνεχή βάση ως μέρος των τεχνικών υπηρεσιών που προσφέρονται από προμηθευτές καταλυτών. Αυτό το σενάριο μπορεί να πραγματοποιηθεί σήμερα με τη μείωση των φραγμών για την έναρξη βελτιστοποιήσεων καταλύτη, γείροντας έτσι την ισορροπία υπέρ της αλλαγής. Μόλις αρθεί το εμπόδιο για την αλλαγή, τα διυλιστήρια μπορούν να ανταποκριθούν στις αλλαγές της αγοράς ακόμη πιο γρήγορα.

Η ψηφιοποίηση οδηγεί την κλίμακα προς την πραγματοποίηση αλλαγών για την αποτύπωση της μέγιστης αξίας

Ιστορικά, οι πάροχοι τεχνολογίας έχουν χρησιμοποιήσει διαδικασίες δοκιμασμένες στο χρόνο για το σχεδιασμό καταλυτών με βάση τις ανάγκες απόδοσης των πελατών και στη συνέχεια εφαρμόζουν μια δοκιμή καταλύτη με την υπόσχεση βελτίωσης των λειτουργιών με τη χρήση νέων συνθέσεων. Αυτές οι συμβατικές διεργασίες βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στην ανάλυση των πελατών και στις πληροφορίες για τον καθορισμό στόχων βελτιστοποίησης καταλύτη. Με την ταχεία εξέλιξη της αγοράς διύλισης, τα διυλιστήρια μπορεί να διαπιστώσουν ότι έχουν λιγότερο χρόνο για να αξιολογήσουν τους καταλύτες FCCU από ό,τι στο παρελθόν. Για να επιδεινωθεί η κατάσταση, η σημερινή εξαιρετικά δυναμική αγορά απαιτεί ταχύτερη και πιο προληπτική δράση για την κάλυψη των ταχέως μεταβαλλόμενων απαιτήσεων εκλεπτυσμένων προϊόντων. Η εγγενής καθυστέρηση της διαδικασίας καθιστά πολύ δύσκολη την αντίδραση στις αλλαγές της αγοράς ταχύτερα από 3 mos–6 mos σε συνεχή βάση.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στα ψηφιακά εργαλεία και τις τεχνικές ανάλυσης επιτρέπουν στην εταιρεία των συγγραφέων να παρέχει προληπτικές λύσεις καταλύτη FCCU και να διατηρεί ενημερωμένους τους συνεργάτες διύλισης για την εξελισσόμενη αγορά. Καθώς η πρόκληση βελτιστοποίησης του καταλύτη έχει γίνει πιο περίπλοκη, η εταιρεία των συγγραφέων έχει αναπτύξει νέες προσεγγίσεις για την απλοποίηση και την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος ( Εικ. 5). Ξεκινώντας από τη λειτουργία πελατών και τα δεδομένα Ecat, οι ψηφιακές λύσεις της εταιρείας των συγγραφέων δημιουργούν μια ολοκληρωμένη κατανόηση των στόχων του διυλιστηρίου και στη συνέχεια προσαρμόζουν μια λύση καταλύτη (ή ακόμα και μια σουίτα λύσεων καταλύτη) για τις ατομικές ανάγκες κάθε FCCU. Δημιουργώντας προληπτικά το έγγραφο Αίτησης για Πρόταση (RFP) ενός πελάτη, η εταιρεία των συγγραφέων αφαιρεί τον λανθάνοντα χρόνο από τη διαδικασία, με αποτέλεσμα λιγότερο χρόνο καθυστέρησης από τις προσαρμογές της αγοράς έως την αναδιατύπωση, με αποτέλεσμα τη βελτιωμένη σύλληψη αξίας. Για παράδειγμα, η σύλληψη μιας ευκαιρίας $0,50/βαρέλι 6 μήνες νωρίτερα αξίζει ~$5 MM/έτος για μια FCCU 50.000 bpd.  









ΣΥΚΟ. 5. Μια βελτιωμένη ψηφιακή διαδικασία εργασίας επιτρέπει βελτιωμένη αποτύπωση αξίας.

Αυτή η σουίτα ψηφιακών εργαλείων επιτρέπει την επίλυση του προβλήματος βελτιστοποίησης FCC βήμα προς βήμα, ξεκινώντας με μια εις βάθος ανάλυση των δεδομένων λειτουργίας/απόδοσης και των δεδομένων Ecat. Η βελτιστοποίηση του καταλύτη ξεκινά με μια ανάλυση της τιμολόγησης των προϊόντων FCCU, η οποία θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει τις προοπτικές της περιφερειακής αγοράς ή τις συγκεκριμένες αξίες του διυλιστηρίου. Κατανόηση της σχετικής τιμολόγησης προϊόντων (π.χ. νάφθα > LCO ή C 4 = > C 3=) επιτρέπει την εστίαση σε στρατηγικές παραγωγής αξίας. Στη συνέχεια, τα λειτουργικά δεδομένα αναλύονται χρησιμοποιώντας πίνακες εργαλείων οπτικοποίησης δεδομένων, μαζί με αυτοματοποιημένες τεχνικές επεξεργασίας δεδομένων, για τον εντοπισμό συγκεκριμένων περιορισμών ή περιορισμών που εμποδίζουν την FCCU να επιτύχει υψηλότερη απόδοση. Η ανάλυση των δεδομένων Ecat χρησιμοποιείται για τη συγκριτική αξιολόγηση του κατεστημένου καταλύτη σε σχέση με ιστορικά προφίλ απόδοσης, μαζί με άλλες συγκρίσιμες μονάδες με παρόμοιους περιορισμούς και στόχους, για τον εντοπισμό κάθε ευκαιρίας βελτίωσης συγκεκριμένων διαστάσεων απόδοσης.

Μόλις οι στρατηγικές και οι περιορισμοί παραγωγής αξίας συνδυαστούν με μια ανάλυση Ecat, είναι εύκολο να σχεδιαστεί μια στρατηγική σύνθεσης καταλύτη για την κάλυψη των αναγκών ενός διυλιστηρίου. Αυτή η διαδικασία σχεδιασμού καταλύτη μεταφράζει μια στρατηγική σύνθεσης σε προσαρμοσμένο καταλύτη αναζητώντας αυτόματα στον τεχνολογικό χώρο της εταιρείας των συγγραφέων μια «συνταγή» με τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά απόδοσης. Η τελική σύνθεση καταλύτη δοκιμάζεται έναντι διαφορετικών οικονομικών συνθηκών και συνθηκών λειτουργίας για να διασφαλιστεί ότι ο σχεδιασμός του καταλύτη είναι στιβαρός και θα προσφέρει αξία σε διάφορα σενάρια.

Η εταιρεία των συγγραφέων έχει αναπτύξει και εφαρμόσει καινοτόμες ψηφιοποιημένες εσωτερικές διαδικασίες και εξωτερικά εργαλεία τα τελευταία χρόνια που χρησιμοποιούν τις προόδους στην ψηφιοποίηση και τη συνδεσιμότητα δεδομένων. Αυτός ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιτρέπει ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας των δημιουργών και των πελατών της, που διευκολύνει τη μέγιστη αμοιβαία σύλληψη αξίας μέσω της αποτελεσματικής χρήσης των αντίστοιχων περιουσιακών στοιχείων. Η συστηματική εφαρμογή μιας ειδικά σχεδιασμένης σουίτας ψηφιακών εργαλείων μπορεί να αναλύσει ένα εξαιρετικά περίπλοκο πρόβλημα σε μερικά διαχειρίσιμα κομμάτια. Η επόμενη ενότητα επεξηγεί πώς αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιούνται για την ανατροπή της ισορροπίας προς όφελος της αλλαγής, συλλαμβάνοντας έτσι την αξία του διυλιστηρίου (συγκρίνετε τα ΣΧΗΜΑΤΑ 4 και 5 ).

Ψηφιακός μετασχηματισμός διαδικασιών βελτιστοποίησης καταλύτη

Η βελτιστοποίηση του καταλύτη πρέπει να ξεκινά με την αξιολόγηση των αναγκών των πελατών και την κατανόηση του τρόπου σχεδιασμού ενός καταλύτη για να τις καλύψει. Ένα εργαλείο για την πραγματοποίηση αυτής της αξιολόγησης είναι ένας πίνακας εργαλείων FCCU που οργανώνει μεγάλα σύνολα δεδομένων λειτουργίας σε μια απλή απεικόνιση. Ο πίνακας εργαλείων FCCU δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να διεξάγουν μια γρήγορη και ενδελεχή ανάλυση—καθιστώντας την απλή, με ελάχιστη εργασία—για να κατανοήσουν τις στρατηγικές και τις ανάγκες λειτουργίας μιας FCCU. Για να επεξηγήσετε ένα παράδειγμα, το ΣΧ. Το 6 δείχνει γραφήματα πίνακα οργάνων για μια FCCU που παραμένει εντός των περιορισμών C 3 + C 3 = περιορίζοντας τη θερμοκρασία ανύψωσης και τον ρυθμό τροφοδοσίας. Ως αποτέλεσμα, τα ποσοστά πυθμένα είναι σημαντικά υψηλότερα από τις αποδεδειγμένες ελάχιστες τιμές.




ΣΥΚΟ. 6. Ο πίνακας δεδομένων λειτουργίας FCCU αποκαλύπτει ευκαιρία βελτίωσης ρωγμών στο κάτω μέρος λόγω λειτουργίας έναντι περιορισμού υγραερίου.

Με βάση την αποδεδειγμένη απόδοση του καταλύτη, το υγροποιημένο αέριο πετρελαίου (LPG) είναι αρκετά πολύτιμο (επίσης επιβεβαιώνεται από μια ανάλυση συνόλου τιμών προϊόντος FCCU). Ταυτόχρονα, η παραγωγή πυθμένων είναι υψηλότερη από τους ελάχιστους ρυθμούς, γεγονός που δείχνει μια ευκαιρία να βελτιωθεί το ράγισμα του πυθμένα. Εξετάζοντας μερικές βασικές μεταβλητές λειτουργίας (όπως η θερμοκρασία της πυκνής κλίνης του αναγεννητή, ο ρυθμός αέρα, ο ρυθμός κυκλοφορίας του καταλύτη και η δραστηριότητα καταλύτη), αυτή η μονάδα έχει κάποια λειτουργική ευελιξία που μπορεί να συνδυαστεί με μια αλλαγή καταλύτη για τη βελτίωση των αποδόσεων (Εικόνα 7 ) . Αυτό το παράδειγμα δείχνει ότι εξετάζοντας μόνο μερικά διαγράμματα δεδομένων, είναι εύκολο να αναλυθούν οι λειτουργίες μιας FCCU αρκετά ώστε να εντοπιστούν σαφείς ευκαιρίες για βελτίωση.




ΣΥΚΟ. 7. Πρόσθετες βασικές μεταβλητές λειτουργίας υπογραμμίζουν την ευελιξία της μονάδας που είναι διαθέσιμη για την καταγραφή βελτιώσεων απόδοσης.

Μόλις οι χειριστές κατανοήσουν ποιοι παράγοντες μπορεί να περιορίζουν την ικανότητα μιας FCCU να παράγει αυξημένη τιμή, είναι μια απλή διαδικασία να εκτιμηθεί η «σκιώδης τιμή» για την υπέρβαση των περιορισμών. Η ανάλυση της τιμολόγησης της αγοράς ή της τιμολόγησης για το διυλιστήριο μπορεί να επισημάνει τους βασικούς παράγοντες αξίας για μια FCCU. Στο παράδειγμα τιμής που ορίζεται στον ΠΙΝΑΚΑ 1 , το LPG=s έχει υψηλή αξία, αλλά μπορεί να είναι λιγότερο προφανές από την τιμή των χαμηλών πυθμένων. ΤΡΑΠΕΖΙ 1δείχνει την τυπική τιμολόγηση με βάση τον όγκο ($/bbl) για προϊόντα FCCU, αλλά επίσης παρουσιάζει σε πίνακα την τιμολόγηση με βάση τη μάζα ($/mT) και τη σχετική τιμολόγηση με βάση τη μάζα, χρησιμοποιώντας ως πρότυπο την ελαφριά νάφθα γάτας (LCN). Εξετάζοντας τη μαζική τιμολόγηση, γίνεται σαφές ότι τα προϊόντα βυθού έχουν μόνο τη μισή αξία της βενζίνης και ότι αυτά τα προϊόντα είναι πολύτιμα μόνο όταν μετατρέπονται σε κορεσμένα υγραέρια και καύσιμο αέριο.





Σε αυτό το παράδειγμα, η αναβάθμιση 1.000 βαρελιών πυθμένα σε LCO θα αύξανε την αξία του κατά 50% (31 $/βαρέλι κέρδος), το οποίο θα μπορούσε να αξίζει 0,60 $/βαρέλι (31 $/βαρέλι x 1.000 βαρέλια/ημέρα/50.000 βαρέλια την ημέρα) ή 11 ΜΜ/έτος . Φυσικά, ορισμένα από τα κατώτατα μέρη θα μετατραπούν σε προϊόντα μικρότερης αξίας, αλλά το κέρδος από τη μετατροπή σε προϊόντα υψηλότερης αξίας υπερτερεί της απώλειας από τα προϊόντα μικρότερης αξίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις λειτουργίες και τις οικονομικές αναλύσεις, ένας καταλύτης που μπορεί να διατηρήσει το τρέχον υγραέριο = και να μειώσει την απόδοση του πυθμένα μπορεί να είναι πολύτιμος για το διυλιστήριο. Το ερώτημα είναι: Πώς μπορούμε να διανείμουμε προϊόντα σταδιακής μετατροπής χωρίς να χάσουμε LPG=; Ακόμα καλύτερα, πώς μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε την αναλογία C 3 =/C 4 =; Η εταιρεία των συγγραφέων έχει αναπτύξει μαθηματικούς αλγόριθμους που συγκρίνουν τα χαρακτηριστικά απόδοσης του καταλύτη με τους περιορισμούς μονάδας και τα οικονομικά στοιχεία για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης. Με τη συστηματική εξερεύνηση του πλήρους χώρου σχεδιασμού του καταλύτη, ένας μαθηματικός αλγόριθμος μπορεί να αναγνωρίσει έναν σχεδιασμό καταλύτη, ο οποίος είναι αληθινός αλλάζει το παιχνίδι υπό όλες τις αναμενόμενες συνθήκες και όχι απλώς σταδιακά καλύτερος από τον υφιστάμενο καταλύτη.

Στο παράδειγμα FCCU, είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι ο καλύτερος καταλύτης για τη μονάδα είναι ένας καταλύτης που έχει την υψηλότερη απόδοση LPG=. Μόνο με την ανάλυση λειτουργιών και οικονομικών δεδομένων σε συνδυασμό, γίνεται σαφές ότι μια βιώσιμη πορεία προς τη μεγιστοποίηση της αξίας μπορεί να είναι μέσω της απομάκρυνσης της έμφασης στην απόδοση του υγραερίου. Σε αυτή την περίπτωση, το FCCU έχει χώρο να αυξήσει τη θερμοκρασία του αντιδραστήρα, αλλά επί του παρόντος δεν μπορεί να αυξήσει τη μετατροπή επειδή λειτουργεί με C 3 + C 3= όριο. Επομένως, η απλή προσαρμογή της μείωσης της τάσης παραγωγής υγραερίου μπορεί να ξεκλειδώσει το ράγισμα του πυθμένα επιτρέποντας στη μονάδα να λειτουργεί με υψηλότερη μετατροπή. Αν και αυτό το παράδειγμα είναι σχετικά απλό, δείχνει την πολυπλοκότητα στην οποία μπορούν να πλοηγηθούν οι έξυπνοι αλγόριθμοι. Αυτά τα μαθηματικά εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη μη διαισθητικών λύσεων πελατών που μπορούν να αμφισβητήσουν τη συμβατική σκέψη και να δημιουργήσουν νέες στρατηγικές για τη μεγιστοποίηση της αποτύπωσης αξίας.

Αφού προσδιοριστεί μια στρατηγική τυποποίησης συμπαγούς καταλύτη που προέρχεται από λεπτομερή λειτουργική και οικονομική ανάλυση, χρησιμοποιούνται εργαλεία σχεδιασμού καταλύτη για την ανάπτυξη μιας σύνθεσης με τον καλύτερο συνδυασμό απόδοσης σε ένα ευρύ φάσμα αναμενόμενων συνθηκών και απόδοσης αξίας. Αυτά τα εργαλεία σχεδίασης καταλύτη μπορούν να αναζητήσουν σε ολόκληρο τον χώρο τυποποίησης τεχνολογίας για βέλτιστες λύσεις για μια συγκεκριμένη εφαρμογή. ΣΥΚΟ. 8 απεικονίζει τη συστηματική αναγνώριση των βέλτιστων σκευασμάτων καταλύτη από τον αλγόριθμο βελτιστοποίησης. Η προβολή αυτών των συνθέσεων ταξινομημένων κατά απόδοση (σε αυτήν την περίπτωση, $/bbl) δείχνει εύκολα πώς συγκρίνονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις και, το πιο σημαντικό, πώς αλλάζουν οι ταξινομήσεις απόδοσης με τα οικονομικά της αγοράς και τους φυσικούς περιορισμούς των μεμονωμένων FCCU.




ΣΥΚΟ. 8. Προγνωστικό μοντέλο για ταυτόχρονη διαλογή σκευασμάτων καταλυτών από το σύμπαν των διαθέσιμων τεχνολογιών.

Χρησιμοποιώντας μια πολυδιάστατη ανάλυση για να επιτεθούν τα προβλήματα σύνθεσης καταλύτη, είναι δυνατό να παραχθεί ένας καταλύτης που μεγιστοποιεί την απόδοση και την αξία σε ένα μεγάλο φάκελο λειτουργίας.

Τα ψηφιακά εργαλεία που επισημαίνονται εδώ παρέχουν εξαιρετικό βάθος ανάλυσης για την υποστήριξη της βελτιστοποίησης του καταλύτη. Ταυτόχρονα, η αποτελεσματικότητα με την οποία εφαρμόζονται αυτά τα εργαλεία επιτρέπει τη συχνή εφαρμογή. Αυτά τα νέα ψηφιακά εργαλεία όχι μόνο επιτρέπουν στην εταιρεία των συγγραφέων να βελτιστοποιήσει τους καταλύτες για τα διυλιστήρια που προμηθεύει, αλλά διευκολύνουν επίσης τις συνομιλίες με μηχανικούς μονάδων, ειδικούς σε θέματα (ΜΜΕ) και άλλους τεχνοεμπορικούς φορείς λήψης αποφάσεων στα διυλιστήρια για να διερευνήσουν κριτικά ευκαιρίες μαζί για να αναπτύξουν νέες στρατηγικές που μπορούν να αναλάβουν μια ταχέως εξελισσόμενη αγορά.


Ενδυνάμωση του πελάτη

Καθώς η πετροχημική βιομηχανία συνεχίζει να εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, η εταιρεία των συγγραφέων καινοτομεί και προσαρμόζεται για να επιτρέπει στους πελάτες να συμβαδίζουν με την αγορά. Με αυτά τα ψηφιακά εργαλεία, η εταιρεία των συγγραφέων παρέχει συστάσεις στους πελάτες, πλήρεις με ολοκληρωμένες αναλύσεις, επιτρέποντας γρήγορες αποφάσεις, ενώ απαιτούνται πολύ λίγοι πόροι πελατών πέρα ​​από τον μηχανικό της FCCU.

Οι προσπάθειες για την ανάπτυξη των ψηφιακών εργαλείων επόμενης γενιάς βρίσκονται σε εξέλιξη. Καθώς αποδεικνύεται η αξία της βελτιστοποίησης του καταλύτη στην παρακολούθηση μονάδων, οι πελάτες μοιράζονται δεδομένα πιο ανοιχτά, μεταξύ άλλων και πέρα ​​από τα εταιρικά όρια. Η εταιρεία των συγγραφέων χρησιμοποιεί ενεργά πλατφόρμες για να μοιράζεται λειτουργίες σε πραγματικό χρόνο και δεδομένα Ecat με πελάτες. Οι κινητές αναπτύξεις για ψηφιακούς πίνακες εργαλείων και εργαλεία ανάλυσης καταλυτών δοκιμάζονται τώρα και προηγμένες τεχνικές ανάλυσης δεδομένων βρίσκονται υπό ανάπτυξη.

Η βελτιωμένη συνδεσιμότητα και τα βελτιωμένα ψηφιακά εργαλεία ανοίγουν το δρόμο για ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο κοινής κατανόησης των στόχων του διυλιστηρίου και των δυνατοτήτων καταλύτη. Η βιομηχανία κινείται γρήγορα προς μια εποχή που οι πάροχοι τεχνολογίας και οι πελάτες εξευγενισμού κινούνται αδιάκοπα για να προβλέψουν και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του κλάδου, ενώ μεγιστοποιούν την κερδοφορία και βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του κλάδου μέσω της ψηφιακής συνεργασίας και της ανταλλαγής ιδεών.


Φαγητό σε πακέτο

Αυτό το άρθρο υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η ψηφιοποίηση χρησιμοποιείται για τη μετάφραση των δεδομένων λειτουργίας του διυλιστηρίου και της ανάλυσης αγοράς σε στρατηγικές και λύσεις που μπορούν να αποσπάσουν αξία μέσω της βελτιστοποίησης καταλύτη FCCU. Νέα ψηφιακά εργαλεία και πλατφόρμες ( Εικόνα 9 ) συγκεντρώνουν βασικούς ενδιαφερόμενους σε προμηθευτές καταλυτών και διυλιστήρια και δίνουν τη δυνατότητα στην ενοποιημένη ομάδα να ανταποκρίνεται εύστροφα στις αλλαγές και τις προκλήσεις της αγοράς. Η ψηφιοποίηση βοηθά επίσης στην ανάλυση και την προετοιμασία για μελλοντικά σενάρια, επιτρέποντας στα διυλιστήρια να ανταποκρίνονται γρήγορα στις εξελισσόμενες απαιτήσεις προϊόντων.

Λέγεται συχνά ότι όπου υπάρχει αβεβαιότητα, υπάρχει ευκαιρία. Αυτή η δήλωση μπορεί να είναι πιο αληθινή σήμερα από ποτέ, δεδομένης της εξαιρετικά δυναμικής κατάστασης του HPI. Καθοδηγώντας την απάντηση στη δυναμική της αγοράς, τα διυλιστήρια μπορούν να οδηγήσουν το κύμα της αβεβαιότητας για να παραμείνουν μπροστά από τον ανταγωνισμό. Αυτό το άρθρο δείχνει πώς η ψηφιοποίηση είναι αποφασιστικής σημασίας για την αποκάλυψη των ευκαιριών που επιτρέπουν στα διυλιστήρια να αποσπάσουν αξία μεγιστοποιώντας την απόδοση των περιουσιακών τους στοιχείων FCCU. Οι συγγραφείς ανυπομονούν να δουν πώς η ψηφιοποίηση θα βοηθήσει τους ραφιναριστές να φτάσουν σε νέα επίπεδα επικοινωνίας και συνεργασίας που δεν έχουν ξαναδεί στον κλάδο μας. ιπποδύναμη








ΣΥΚΟ. 9. Η διαδικασία βελτιστοποίησης καταλύτη της εταιρείας των συγγραφέων είναι μια ολοκληρωμένη, βελτιωμένη, ψηφιακή ροή εργασίας που προσφέρει τη μέγιστη αξία στους συνεργάτες διύλισης.



Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου