Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Η Barclays δεσμεύεται να σταματήσει τη χρηματοδότηση έργων Oil Sands

 



Η Barclays ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν θα παρέχει πλέον χρηματοδότηση σε εταιρείες πετρελαίου άμμου ή έργα πετρελαίου άμμου και αυστηρότερους όρους για δανεισμό θερμικού άνθρακα σε μια ενημερωμένη πολιτική, η οποία..

δεν ανακοινώνει συνολικές δεσμεύσεις ή στόχους για τη χρηματοδότηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.  

Στην ετήσια έκθεση για το 2022 που δημοσιεύτηκε σήμερα, ο τραπεζικός γίγαντας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε να μην παρέχει χρηματοδότηση για έργα πετρελαιοάμμου, σε σύγκριση με μια προηγούμενη πολιτική που έλεγε ότι θα παρείχε χρηματοδότηση μόνο σε πελάτες εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαιοειδών άμμου που είχαν έργα μειώνουν σημαντικά τη συνολική ένταση εκπομπών τους.

Στον δανεισμό άνθρακα, η Barclays στοχεύει τώρα να καταργήσει σταδιακά τη χρηματοδότηση σε πελάτες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα στην ΕΕ και τον ΟΟΣΑ έως το 2030, σε σύγκριση με τη σταδιακή κατάργηση τέτοιων δανείων μόνο σε πελάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ στην προαναφερθείσα πολιτική.     

Σχολιάζοντας τους νέους στόχους της Barclays, η Jeanne Martin, Επικεφαλής του Τραπεζικού Προγράμματος της ShareAction, δήλωσε σε μια δήλωση : «Απογοητευτικά, παρά το γεγονός ότι δεν έχει δημοσιεύσει νέα πολιτική πετρελαίου και φυσικού αερίου τα τελευταία τρία χρόνια, η πολιτική fracking της τράπεζας παραμένει αμετάβλητη και υπάρχει καμία αναφορά για νέο πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αυτό σημαίνει ότι η Barclays συνεχίζει να είναι σε αντίθεση με τα τρέχοντα ελάχιστα πρότυπα φιλοδοξίας στον κλάδο».

Πιεσμένες από τις τάσεις της ESG και τους μετόχους, άλλες τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να ανακοινώνουν περικοπές δανείων στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στα τέλη του περασμένου έτους, δύο εξέχουσες τράπεζες στην Ευρώπη δεσμεύτηκαν να μειώσουν σημαντικά την έκθεση στον τομέα των ορυκτών καυσίμων. Η Credit Agricole, ο μεγαλύτερος δανειστής λιανικής στη Γαλλία,  δήλωσε  στις αρχές Δεκεμβρίου ότι στοχεύει να μην έχει χορηγηθεί νέα χρηματοδότηση για έργα εξόρυξης πετρελαίου έως το 2025 και να μειώσει την έκθεσή της στην έρευνα και παραγωγή πετρελαίου κατά 25% έως το 2025 σε σύγκριση με το 2020. 

Ο τραπεζικός κολοσσός HSBC ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα  σταματήσει τη χρηματοδότηση νέων  εξελίξεων στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και των σχετικών υποδομών ως μέρος μιας πολιτικής για τη στήριξη και τη χρηματοδότηση μιας μετάβασης στο μηδέν. 

Μετά τη δέσμευση της HSBC, η πίεση ασκείται τώρα στις τράπεζες των ΗΠΑ να σταματήσουν τη χρηματοδότηση για νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανέφεραν η RAN και άλλες κλιματικές ομάδες  . 

Οι τράπεζες των ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες έργων ορυκτών καυσίμων στον κόσμο και «εξακολουθούν να αρνούνται να αναλάβουν πραγματικές δεσμεύσεις για το κλίμα», πρόσθεσαν οι περιβαλλοντικές ομάδες. 


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου