Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Οι κινεζικοί γίγαντες διύλισης συνεχίζουν τις αγορές του εμβληματικού αργού πετρελαίου της Ρωσίας




 Μετά από μια σύντομη παύση την περίοδο που τέθηκε σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ και το ανώτατο όριο τιμών της G7 στο ρωσικό αργό, τα μεγαλύτερα κρατικά διυλιστήρια της Κίνας ξεκίνησαν εκ νέου τις αγορές του ρωσικού πετρελαίου Urals πολύ κάτω από το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων χωρίς να..

παραβιάσουν τις κυρώσεις, ανέφεραν πηγές του κλάδου. Reuters την Τετάρτη.    

Οι κρατικοί γίγαντες διύλισης πετρελαίου PetroChina και Sinopec επιστρέφουν στην αγορά των Ουραλίων και το αγοράζουν με μεγάλες εκπτώσεις μέσω εμπορικών εταιρειών που διαχειρίζονται τις πληρωμές σε Ρώσους εξαγωγείς πετρελαίου και κανονίζουν τις υπηρεσίες ναυτιλίας και ασφάλισης, σύμφωνα με πηγές του Reuters.  

Τα κορυφαία κρατικά διυλιστήρια στην Κίνα δεν παραβιάζουν τους όρους του μηχανισμού ανώτατου ορίου τιμών και δεν χρησιμοποιούν δυτικά δεξαμενόπλοια ή ασφάλειες, πρόσθεσαν οι πηγές. 

Τα κρατικά διυλιστήρια αναμένεται να λάβουν αργό Urals από τη Ρωσία αυτόν τον μήνα, μετά την τελευταία εισαγωγή του μείγματος τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ακριβώς πριν από το ανώτατο όριο τιμών της G7 και το εμπάργκο της ΕΕ που τέθηκε σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου. Αν και αρχικά ήταν επιφυλακτικοί για το πώς ο μηχανισμός θα λειτουργήσει πραγματικά, τα κινεζικά κρατικά διυλιστήρια επιστρέφουν τώρα στην αγορά και εισαγωγή των Ουραλίων.

Τέτοιες συναλλαγές είναι επωφελείς για τα κινεζικά διυλιστήρια, καθώς εισάγουν αργό σε πολύ χαμηλότερες τιμές από ό,τι στις διεθνείς αγορές, αυξάνοντας τα κέρδη τους από την επεξεργασία φθηνού αργού σε μια περίοδο που η ζήτηση πετρελαίου της Κίνας αναμένεται να ανακάμψει μετά το τέλος της πολιτικής μηδενικής Covid στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο. Το εμπόριο είναι ωφέλιμο και για τη Ρωσία, σε ένα βαθμό, καθώς η Μόσχα έχει μια νέα μεγάλη διέξοδο για τα Ουράλια, τα οποία πήγαιναν κυρίως στην ευρωπαϊκή αγορά πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις στις εξαγωγές αργού πετρελαίου της Ρωσίας.

Ωστόσο, τα πολύ φθηνότερα Ουράλια σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν μειώνουν τα έσοδα του προϋπολογισμού της Ρωσίας, στα οποία το πετρέλαιο συμβάλλει σημαντικά.

Λόγω της χαμηλής τιμής των Ουραλίων τον Ιανουάριο, ο προϋπολογισμός της Ρωσίας είχε έλλειμμα 24,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,76 τρισεκατομμύρια ρούβλια)  τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με το πλεόνασμα τον Ιανουάριο του 2022, καθώς τα κρατικά έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μειώθηκαν κατά 46,4% λόγω της χαμηλής τιμής του Ουράλια και χαμηλότερες εξαγωγές φυσικού αερίου, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών σε  προκαταρκτικές εκτιμήσεις  την περασμένη εβδομάδα.   


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου