Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Τα ΗΑΕ ανησυχούν για έλλειψη προμήθειας πετρελαίου το 2024

 




Η μείωση της παραγωγής πετρελαίου σε πολλές χώρες και η πιθανότητα ανεπαρκούς προσφοράς αργού θα είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για την αγορά πετρελαίου το επόμενο έτος από το πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

«Δεν ανησυχώ για τη ζήτηση - αυτό που μας ανησυχεί είναι..

αν θα έχουμε αρκετές προμήθειες στο μέλλον», δήλωσε την Τρίτη στο Bloomberg TV ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ, Suhail Al Mazrouei .

«Αυτό που με ανησυχεί είναι η πτώση που βλέπω στην παραγωγή πολλών χωρών», δήλωσε ο κορυφαίος ενεργειακός αξιωματούχος σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και μέλη του ΟΠΕΚ με τη μεγαλύτερη επιρροή.

Σύμφωνα με τον Al Mazrouei, η παγκόσμια αγορά πετρελαίου είναι σήμερα ισορροπημένη. Αυτό υποδηλώνει ότι ο όμιλος OPEC+ δεν θα βιαστεί να αλλάξει τις ποσοστώσεις παραγωγής υπό το φως της ανακοίνωσης της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα ότι θα μειώσει την παραγωγή του τον Μάρτιο κατά 500.000 bpd.

Ο όμιλος OPEC+ δεν σχεδιάζει επί του παρόντος να αλλάξει την πορεία στους στόχους παραγωγής πετρελαίου μετά την ανακοίνωση της περικοπής από τη Ρωσία, δήλωσαν στο  Reuters  την Παρασκευή δύο εκπρόσωποι της συμμαχίας OPEC+. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η Ρωσία συζήτησε το σχέδιό της για μείωση της παραγωγής με  ορισμένα μέλη  της συμμαχίας ΟΠΕΚ+, στην οποία η Ρωσία είναι βασικό μέλος που ηγείται της ομάδας των παραγωγών εκτός ΟΠΕΚ.

Η Ρωσία, ωστόσο, δεν είχε επισήμως διαβουλευτεί με τον ΟΠΕΚ+ για τα σχέδιά του πριν ανακοινώσει την απόφαση, δήλωσε στο Reuters ρωσική κυβερνητική πηγή.

Ανησυχίες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχετικά με την προμήθεια πετρελαίου το επόμενο έτος ήταν οι τελευταίες δηλώσεις σημαντικών στελεχών του ΟΠΕΚ, οι οποίοι ανέφεραν επίσης αυτή την εβδομάδα ότι η βιομηχανία πετρελαίου υποφέρει από χρόνια χρόνιας υποεπένδυσης.

Ο κλάδος «μαστίζεται από πολλά χρόνια χρόνιας υποεπένδυσης», δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Haitham Al Ghais, καλώντας τους ακτιβιστές για το κλίμα να δουν τη μεγάλη εικόνα και να επιτρέψουν μια ομαλή ενεργειακή μετάβαση.

Οι επενδύσεις για το περιβάλλον, την κοινωνική και διακυβέρνηση (ESG), εάν είναι μεροληπτικές κατά της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, αποτελούν απειλή για την ενεργειακή προσιτότητα και την ενεργειακή ασφάλεια, δήλωσε αυτό το Σαββατοκύριακο ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco Amin Nasser.


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου