Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

CEO Shell: Οι κυβερνήσεις πρέπει να φορολογήσουν τις ενεργειακές για να βοηθήσουν τους φτωχότερους

 



Οι κυβερνήσεις πρέπει να φορολογήσουν τους παραγωγούς ενέργειας για να βοηθήσουν τους φτωχότερους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Shell, Μπεν βαν Μπέρντεν.

"Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πρέπει..

να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση", ανέφερε ο Βαν Μπέρντεν στο Energy Intelligence Forum, ένα μεγάλο συνέδριο για τους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Λονδίνο.

"Η προστασία των φτωχότερων, πιθανώς σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να φορολογήσουν τους ανθρώπους σε αυτό το δωμάτιο για να το πληρώσουν", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο Μπεν βαν Μπέρντεν, διευκρίνισε ότι οι κρατικές παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν με έξυπνο τρόπο για να αποφύγουμε ανεπιθύμητες συνέπειες.

Σε αυτό το πλαίσιο τάχθηκε εναντίον της επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, που βρίσκεται υπό συζήτηση στην ΕΕ, λέγοντας ότι εταιρείες όπως η Shell θα ήταν πιο δύσκολο να φέρουν επιπλέον προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη εάν δεν υπάρχει κίνητρο μέσω των τιμών.

"Μπορούμε να κάνουμε μια ουσιαστική παρέμβαση στις αγορές φυσικού αερίου εδώ στην Ευρώπη; Αυτή είναι μια πολύ πιο δύσκολη προοπτική", είπε. "Η λύση δεν πρέπει να είναι η κρατική παρέμβαση αλλά η προστασία όσων χρειάζονται προστασία".

"Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να φέρουμε φυσικό αέριο στην Ευρώπη όπου αυτό χρειάζεται, αλλά αν δεν υπάρχει το σήμα της αγοράς, θα είναι πραγματικά δύσκολο", δήλωσε ο Μπεν βαν Μπέρντεν.

Παρομοίως είπε ότι δυσκολεύεται να δει πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, εξηγώντας ότι θα είναι δύσκολη η εφαρμογή του.

Αναφερόμενος στην ασφάλεια των υποδομών ενέργειας, με φόντο τις πρόσφατες διαρροές στους αγωγούς Nord Stream που αποδίδονται σε δολιοφθορά, ο CEO της Shell τόνισε ότι η πρόληψη σχετικών περιστατικών στην Ευρώπη είναι κρίσιμη, καθώς σε παρόμοιες περιπτώσεις δεν μπορούμε να αναμένουν μια ταχεία επιδιόρθωση όπως της Aramco το 2019.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι κυβερνήσεις έχουν να διαχειριστούν ένα ενεργειακό "τρί-λημμα". Η ενέργεια πρέπει να είναι καθαρή, αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή,  και τα τρία απαιτούν προσοχή, είπε.

Ο Μπεν βαν Μπέρντεν πρόσθεσε ότι οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες της ενεργειακής κρίσης είναι τραγικές, επισημαίνοντας ότι η Κίνα επανέφερε στο μίγμα της περισσότερο άνθρακα φέτος από ό,τι παράγει η Shell σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αυτό είναι κάτι που κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι όπως έχει ανακοινώσει ο ενεργειακός κολοσσός, ο Μπεν βαν Μπέρντεν θα παραιτηθεί στο τέλος του έτους έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία στο τιμόνι της Shell.


Από το capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου