Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Goldman Sachs: Καταρρέει η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου - Επιταχύνεται ο κορεσμός της αποθήκευσης

Από το worldenergynews.gr
Τα παγκόσμια μέτρα απομόνωσης οδηγούν σε μια πρωτοφανή κατάρρευση του πετρελαίου η ζήτηση του οποίου προβλέπεται να μειωθεί κατακόρυφα σύμφωνα με report της Goldman Sachs.

Τα μέτρα απομόνωσης εφαρμόζονται τώρα ευρέως στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική ακόμη και στις οικονομίες των Emerging Markets (αναδυόμενες αγορές που έχει ορισμένα χαρακτηριστικά μιας ανεπτυγμένης αγοράς, αλλά δεν..
ανταποκρίνεται πλήρως στα πρότυπά της μεταξύ των οποίων Αργεντινή, Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Ινδονησία, Μεξικό) οδηγούν σε μια πρωτοφανή κατάρρευση του της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου.

Προσπαθώντας να ενσωματώσει ο αναλυτής αυτές τις αυστηρότερες πολιτικές καθώς και την όλο και περισσότερο μεγαλύτερη κατάρρευση των αεροπορικών ταξιδιών, εκτιμά τώρα ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί κατα 10,5 mb / d 9 (εκατ.βαρέλια/ημέρα) τον Μάρτιο και 18,7 mb / d  τον Απρίλιο με την πρόβλεψη της επενδυτικής τράπεζας να διαμορφώνει τώρα τη ζήτηση για το 2020 σε μείωση κατά  4,25 mb / d).

Σύμφωνα με την Goldman, αυτή η νέα πορεία ζήτησης οδηγεί σε ένα μη προβλέψιμο πλεόνασμα 14 mb / d (εκατ.βαρέλια/ημέρα) στο δεύτερο τρίμηνο και 20 mb / d που εισέρχονται στην αποθήκη τον Απρίλιο, απαιτώντας εκτεταμένο κλείσιμο παραγωγής.

Ένα σοκ της μειωμένης ζήτησης αυτού του μεγέθους θα κατακλύσει κάθε ανταπόκριση της προσφοράς, συμπεριλαμβανομένου κάθε δυναμικού πυρήνα - πάγωμα της παραγωγής του ΟΠΕΚ ή περικοπή.

Μια τέτοια κατάρρευση της ζήτησης θα είναι ένα πρωτοφανές σοκ για την παγκόσμια διύλιση με τα περιθώρια να μην είναι αρκετά χαμηλά δεδομένου του απαιτούμενου επιπέδου περικοπών λειτουργίας.

Κατά συνέπεια, ο κορεσμός αποθήκευσης προϊόντων στα διυλιστήρια θα πραγματοποιηθεί σε μερικές εβδομάδες από σήμερα, που σημαίνει ότι οι δεξαμενές θα είναι γεμάτες.

Σε αυτό το σημείο, το πλεόνασμα του προϊόντος θα είναι στο αργό και αναμένεται ότι η πρωτοφανής ταχύτητά που θα λάβει χώρα, θα δημιουργήσει περιορισμούς στη λογιστική καταγραφή αποθήκευσης του αργού .

Αυτό είναι το σημείο κατά το οποίο οι τιμές του αργού πετρελαίου θα υπολείπονται των ταμειακών δαπανών και θα υποδεικνύουν τους παραγωγούς, που πρέπει να σταματήσουν την παραγωγή.

Ενώ το αργό βυθίζεται σαν μολύβι, το Brent μπορεί να παραμείνει κοντά σε $ 20 / bbl (βαρέλι) το 2ο τρίμηνο με πολλά εσωτερικά σημεία αναφοράς για το περιβάλλον του αργού, όπου ο κορεσμός θα αποδειχθεί δεσμευτικός.Είναι πιθανό τελικά να υποχωρήσει πολύ περισσότερο (ΗΠΑ, Καναδάς, Ρωσία, Κίνα).

Η κλίμακα κατάρρευσης της ζήτησης θα απαιτήσει μεγάλη ποσότητα κλεισίματος παραγωγικών  δυνατοτήτων πολλών εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.

Ένα τέτοιο χτύπημα στην παραγωγή δεν θα αντιστραφεί γρήγορα, ωστόσο, καθώς το κλείσιμο μπορεί συχνά να καταστρέψει μόνιμα δεξαμενές και συμβατικά πηγάδια παραγωγής.

Επομένως, σύμφωνα με την Goldman υπάρχει όλο και περισσότερο ρίσκο, ότι η ανάκαμψη των τιμών θα είναι πολύ πιο έντονη από το συνηθισμένο ράλι με επιστροφή στα $ 40 / bbl Brent κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020 με μια εξομάλυνση της δραστηριότητας να είναι όλο και περισσότερο πιθανό ότι θα συνοδεύεται από μεγάλο πληθωριστικό σοκ πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου