Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Πιέσεις από ΗΠΑ δέχεται η Σαουδική Αραβία για να τερματιστεί ο πόλεμος των τιμών πετρελαίου

Από το worldenergynews.gr
Ισχυρές πιέσεις δέχεται η Σαουδική Αραβία από τις ΗΠΑ, προκειμένου να μπει ένα τέλος στον πόλεμο των τιμών πετρελαίου και να επέλθει ισορροπία στην αγορά ενέργειας.
Όπως αναμεταδίδει το CNBC, πολλές εταιρείες πετρελαίου έχουν ασκήσει πιέσεις στον Donald Trump, προκειμένου να παρέμβει στην τρέχουσα κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά.

Η επική μάχη για την πετρελαϊκή κυριαρχία μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας σε συνδυασμό με τον κορωναϊό έχει ενισχύσει..
το χάος στη Wall Street και ο κίνδυνος ενός χρηματιστηριακού κραχ είναι ορατός πιο πολύ από ποτέ.
Μάλιστα, η πολιτική που ακολουθεί ο  Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει αντιμετωπίσει σοβαρές επικρίσεις σε πολλές οικονομίες που πλήττονται. Ειδικότερα, παραγωγοί και εύρωστες χώρες  αντιμετωπίζουν πιστωτική κρίση και αυξανόμενες απώλειες θέσεων εργασίας, όσο και σε φτωχότερες χώρες που εξαρτώνται από το πετρέλαιο όπως το Ιράκ, το Ομάν και τη Νιγηρία.

To ιστορικό της σύγκρουσης

Η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε την «επίθεση» στις αρχές του μήνα, αφού η Ρωσία, ο εταίρος της στη λεγόμενη συμμαχία ΟΠΕΚ +, αρνήθηκε να συμμετάσχει στην πραγματοποίηση βαθύτερων περικοπών παραγωγή για την υποστήριξη των τιμών. Σε απάντηση, το βασίλειο δήλωσε ότι θα ανοίξει τις «κάνουλες» για να αποδείξει την ισχύ του στην αγορά.
Ένας μεγάλος αριθμός παραγωγών από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ κινδυνεύει να οδηγηθεί σε πτώχευση ενώ η παραγωγή αναμένεται να πέσει απότομα τους επόμενους 18 μήνες αν οι τιμές παραμείνουν χαμηλές, απειλώντας τον στόχο του Τραμπ  για την αμερικανική ενεργειακή ανεξαρτησία.
Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες το επόμενο χρονικό διάστημα, δεδομένης και της παγκόσμιας ανησυχίας που προκύπτει και από την πανδημία του κορωνοϊού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου