Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Η βουτιά του πετρελαίου κατά 60% είναι η κορυφή του παγόβουνου. Η αλήθεια είναι χειρότερη

Από το mononews.gr
Δεδομένου ότι το πετρέλαιο συνετρίβη εξαιτίας των επιπτώσεων του κορονοϊού, είναι εύκολο να παραβλέψουμε μια ακόμα πιο ζοφερή πραγματικότητα για τους παραγωγούς: οι πραγματικές τιμές που πουλούν τα βαρέλια τους είναι ακόμα χειρότερες.

Έχοντας καταρρεύσει φέτος κατά..
περίπου το 60%, το Brent και το West Texas Intermediate σταθεροποιήθηκαν στα 25 δολάρια το βαρέλι, αλλά η διακύμανση των τιμών είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τα πραγματικά φορτία, τα οποία αλλάζουν χέρια με μεγάλα discounts σε σχέση με τους παγκόσμιους δείκτες. Τα discounts αυτά συνεπάγονται ότι στη φυσική αγορά, μερικές πωλήσεις του αργού διαπραγματεύονται στα 15 δολάρια, στα 10 δολάρια ή και ακόμη στα 8 δολάρια το βαρέλι.

«Η φυσική αγορά υποφέρει και θα έρθουν μεγαλύτερες δυσκολίες», δήλωσε ο Torbjorn Tornqvist, συν-ιδρυτής της Gunvor Group Ltd. «Θα δούμε το πλήρες βάρος της υπερπροσφοράς σε μερικές εβδομάδες».

Το αργό πετρέλαιο στη φυσική αγορά διαπραγματεύεται με premium ή με discount σε σχέση  με το brent, το West Texas Intermediate και άλλους δείκτες.

Η Νιγηρία, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στην Αφρική, πουλά το αργό πετρέλαιο Qua Iboe με discount 3,10 δολαρίων το βαρέλι κάτω από το σημείο αναφοράς Brent, το μεγαλύτερο σε τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Η Κολομβία πουλά το αργό πετρέλαιο Vasconia με έκπτωση 7,75  δολ. το βαρέλι σε σχέση με το Brent, σε χαμηλό 4 1/2 ετών. «Η φυσική αγορά πετρελαίου φαίνεται τρομακτική», δήλωσε ο Kit Haines, αναλυτής της εταιρείας συμβούλων Energy Aspects Ltd.

Οι τιμές του πετρελαίου στη φυσική αγορά αποδυναμώνονται καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού στη ζήτηση πετρελαίου αυξάνονται. «Η ζήτηση είναι σαφώς περιορισμένη, σε ορισμένα μέρη του κόσμου, υποχωρώντας σε δραματικά επίπεδα», δήλωσε ο CEO της Chevron, Mike Wirth στην Bloomberg TV την Τρίτη.

Με τα διυλιστήρια να μειώνουν τις αγορές αργού πετρελαίου, οι έμποροι αγοράζουν τα φορτία για να τα αποθηκεύσουν. Η αγορά πετρελαίου έχει μετατραπεί σε αυτό που ο κλάδος αποκαλεί contango: οι spot τιμές είναι χαμηλότερες από τις προθεσμιακές τιμές. Το contango επιτρέπει στους εμπόρους να αγοράζουν φυσικό αργό, να το αποθηκεύουν και να πραγματοποιούν κέρδη προβαίνοντας σε πωλήσεις μελλοντικά.

Το εξαμηνιαίο contango του Brent διευρύνθηκε την Τετάρτη στα 9,70 δολάρια το βαρέλι, πλησιάζοντας γρήγορα τα 11 και 12 δολάρια που διαμορφώθηκε κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-09.


Σε άλλες αγορές, από την Ασία έως τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, τα πραγματικά βαρέλια αργού διαπραγματεύονται με παρόμοια discounts.  Το αργό CPC Blend της Κεντρικής Ασίας, για παράδειγμα, άλλαξε τα χέρια σε χαμηλό 8 ετών νωρίτερα αυτό το μήνα.

Οι διευρυνόμενες εκπτώσεις, μαζί με την κατάρρευση των σημείων αναφοράς, σημαίνει ότι οι παραγωγοί προβλέπουν εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Στην Hardisty Alberta, μια μικρή πόλη στον Καναδά, που αποτελεί το σημείο παράδοσης του καναδικού αργού, το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε σημειώνοντας χαμηλό ρεκόρ, μόλις 7,47 δολάρια το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα. Στην κεντρική Μοντάνα, το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε κοντά στα 8 δολάρια την περασμένη εβδομάδα, ενώ στις αρχές του μήνα βρίσκονταν πάνω από τα 30 δολάρια.

Ακόμη και η Σαουδική Αραβία θα υποφέρει. Με discount ρεκόρ στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια, η κρατική Saudi Aramco πρόκειται να πουλήσει το Arab Light σε περίπου 15 δολάρια το βαρέλι στο Ρότερνταμ από τις αρχές του Απριλίου, εάν το Brent διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου