Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Μικροοργανισμοί παράγουν πλαστικό και καύσιμα καταναλώνοντας διοξείδιο του άνθρακα!

Από το sputniknews.gr
Επιστήμονες κατόρθωσαν να κατασκευάσουν βιοδιασπώμενο πλαστικό, αέριο και βιοντίζελ από μικροοργανισμούς που καταναλώνουν διοξείδιο του άνθρακα και λειτουργούν ως «ζωντανά εργοστάσια».

Σε μια εντυπωσιακή για το περιβάλλον ανακάλυψη, επιστήμονες κατόρθωσαν..
να αναπτύξουν μια μέθοδο ώστε μικροοργανισμοί να μετατρέψουν το διοξείδιο του άνθρακα σε βιοδιασπώμενο πλαστικό, αέριο και βιοντίζελ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο σε φιλική προς το περιβάλλον χημική βιομηχανία.

Συγκεκριμένα, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ ανέπτυξε επιτυχώς «ζωντανά εργοστάσια» που αποτελούνται από νανοβιο-υβριδικούς οργανισμούς που καταναλώνουν διοξείδιο του άνθρακα και άζωτο και τα μετατρέπουν σε βιοδιασπώμενα πλαστικά, καύσιμα και βιοντίζελ.

«Η καινοτομία είναι μια απόδειξη για τη δύναμη των βιοχημικών διεργασιών», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε μία μέρα να αντικαταστήσει την παραγωγή με μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κβαντικά στοιχεία που ενεργοποιούνται με φως, τα οποία είναι μικροσκοπικοί ημιαγωγοί όπως αυτοί που βρίσκουμε σε τηλεοράσεις, οι οποίοι εισάγονται σε κύτταρα και είναι σχεδιασμένοι να συνδέονται με ένζυμα και να ενεργοποιούνται σε ορισμένα μήκη φωτός.

Μόλις ενεργοποιηθούν, τα κύτταρα καταναλώνουν διοξείδιο του άνθρακα και άζωτο χωρίς να χρειάζονται μια πηγή ενέργειας για τη βιοχημική μετατροπή. Ερυθρά μήκη κύματος χρησιμοποιήθηκαν ώστε οι μικροοργανισμοί να καταναλώσουν διοξείδιο του άνθρακα για να παράγουν πλαστικό, ενώ πράσινα μήκη κύματος χρησιμοποιήθηκαν για να καταναλώσουν άζωτο για να παράγουν αμμωνία.

Τα μικρόβια απελευθερώνουν το προϊόν στην επιφάνεια νερού, όπου μπορεί να συλλεχθεί και να χρησιμοποιηθεί σε κατασκευές. Η ομάδα οραματίζεται ένα μέλλον στο οποίο τα σπίτια και οι επιχειρήσεις θα διοχετεύουν τις εκπομπές διοξείδιου του άνθρακα σε υδάτινες περιοχές όπου μικρόβια θα αναλαμβάνουν τη μετατροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου