Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΑ η «καυτή πατάτα» της απομάκρυνσης του Δ. Τζώρτζη από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου

Από το energypress.gr
Την "εντολή" ή έστω την παρότρυνση στην ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει άμεσα στην σύγκληση γενικής συνέλευσης της ΔΕΠΑ, προκειμένου να αρθεί η διαμορφωθείσα ιδιότυπη κατάσταση στην εταιρεία, και να αντικατασταθεί ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος Δ. Τζώρτζης (του οποίου έχει ζητήσει..
την παραίτηση προ 10ημέρου) έδωσε κατά τη χθεσινή συνάντηση στο ΥΠΕΝ, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Στη συνάντηση, όπου συμμετείχαν οι επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ (Ξενόφος, Λαμπίρης), όπως και των ΕΛΠΕ (Τσοτσορός), ο κ. Σταθάκης ζήτησε από την ηγεσία του Ταμείου να συγκαλέσει άμεσα Γενική Συνέλευση, προκειμένου οι μέτοχοι να αντικαταστήσουν τον κ. Τζώρτζη και να μεταβιβάσουν τις αρμοδιότητές του στον πρόεδρο της εταιρείας κ. Δότση.

Τα επόμενα πλέον βήματα εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες, να απευθυνθεί στο ΔΣ της ΔΕΠΑ, το οποίο θα κληθεί να απαντήσει εάν υπάρχουν δυσλειτουργίες στη διοίκηση της εταιρείας, και εάν ισχύει κάτι τέτοιο, με βάση τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, το Ταμείο θα κινηθεί για τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης με θέμα την αντικατάσταση Τζώρτζη.

Το μπαλάκι επομένως θα επιστρέψει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο Δ.Σ. της ΔΕΠΑ, πιθανώς μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, με το τι μέλλει γενέσθαι να είναι άγνωστο, καθώς άγνωστοι είναι και οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν τελικά στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Η επιφυλακτικότητα του ΤΑΙΠΕΔ προκύπτει, όπως φαίνεται, από τον έλεγχο που ασκούν στη λειτουργία του οι εκπρόσωποι των θεσμών και από την υποχρέωσή του να είναι ανεξάρτητο από κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Εν τω μεταξύ ο κ. Τζώρτζης αρνείται να προχωρήσει σε παραίτηση και τυπικά συνεχίζει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του. Κατά το τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο, μάλιστα, προχώρησε σε γραπτή ενημέρωση για τα πεπραγμένα του των τελευταίων ημερών. Το επιχείρημά του είναι ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη λειτουργία της επιχείρησης που να έχει προκύψει από το γεγονός ότι ο υπουργός τον κάλεσε σε παραίτηση.

Αναφέρει για παράδειγμα ότι οι διαδικασίες που αφορούν στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ συνεχίζονται, όπως επίσης και ο οικονομικός έλεγχος για τη διάσπασή της σε δύο επιμέρους εταιρείες, παρά το γεγονός πως οι πολιτικές εξελίξεις έχουν παραπέμψει το θέμα του διαχωρισμού στις καλένδες.

Επισημαίνει επίσης ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει προχωρήσει στη διευθέτηση σοβαρών ζητημάτων, όπως την υπογραφή σύμβασης για την υπηρεσία αποθέματος ασφαλείας της ΔΕΗ, τη διαδικασία τιμολόγησης πελατών και τη διεκδίκηση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Απρόσκοπτα εξελίσσεται επίσης η διαδικασία για την έναρξη κατασκευής του αγωγού IGB όπως και η αναζήτηση πιθανών συνεργατών για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Υπό αυτές τις συνθήκες, και με τις εκλογές να απέχουν μόλις τρείς εβδομάδες, το πρόβλημα Τζώρτζη στη ΔΕΠΑ, εάν δεν λυθεί εντός της εβδομάδας, πιθανόν να αποδειχθεί πολύ δυσκολότερο από ότι είχε αρχικά θεωρηθεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου