Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

ΕΛ.ΠΕ: Κι άλλη παράταση στο σήριαλ της αποκρατικοποίησης – Το πρώτο δεκαήμερο Απρίλιου οι δεσμευτικές προσφορές – Στο ΥΠΕΝ τα κείμενα SPA και SHA

Από το energypress.gr
Ούτε στις 29 Μαρτίου θα μπορέσει το ΤΑΙΠΕΔ να δεχτεί τις δεσμευτικές προσφορές των δύο κοινοπρακτικών σχημάτων που διεκδικούν το 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων.

Οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε ΤΑΙΠΕΔ, υπουργείο Ενέργειας και υποψήφιους επενδυτές για τα κείμενα των συμβάσεων αγοραπωλησίας (SPA) και συμφωνίας μετόχων (SHA) βρίσκονται στο τελευταίο και κρίσιμο στάδιο, αναφέρουν σχετικές πληροφορίες. Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν..
πως για «τεχνικούς λόγους» θα χρειαστούν και λίγες μέρες από τον Απρίλιο προκειμένου να κληθούν οι επενδυτές να προτείνουν τα τιμήματα εξαγοράς.

Οι «τεχνικοί λόγοι», όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ακούνε στο όνομα Γιώργος Σταθάκης. Ο υπουργός Ενέργειας τώρα θα δει τα σχόλια και τις παρατηρήσεις από τους διεκδικητές και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων στα σχέδια συμβάσεων προκειμένου να τοποθετηθεί. Η απουσία του την περασμένη εβδομάδα στο Χιούστον του Τέξας, πήγε πίσω τη διαδικασία και οι εκτιμήσεις θέλουν τώρα ο χρόνος της υποβολής των  προσφορών να μετατίθεται για τις πρώτες μέρες του Απριλίου. Κύκλοι δεν αποκλείουν να χρειαστεί και το πρώτο δεκαήμερο του μήνα.

Η πώληση του 50,1% των ΕΛ.ΠΕ θεωρείται από τις πλέον εμβληματικές για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Και λόγω του μεγέθους της εταιρίας καθώς και των προσδοκώμενων εσόδων. Για το τελευταίο θέμα κυκλοφορούν διάφορα σενάρια στην αγορά, για τα οποία ο μόνος τρόπος για να αποδειχτούν είναι μετά το άνοιγμα των φακέλων των δεσμευτικών προσφορών. Για παράδειγμα, υπάρχουν παράγοντες που υποστηρίζουν ότι η αξία του πωλούμενου ποσοστού αγγίζει τα 2 δις. ευρώ συνυπολογίζοντας τις οικονομικές επιδόσεις, τις προοπτικές που ανοίγονται από τις έρευνες υδρογονανθράκων το premium για τον υπολογισμό του τιμήματος κλπ.

Ωστόσο, όλα θα φανούν και από τις αποτιμήσεις των συμβούλων αλλά και από το τι θα προσφέρουν τελικά οι κοινοπραξίες Glencore – Carlyleκαι Vitol – Sonatrach.

Η αποκρατικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ τον επόμενο μήνα θα κλείσει ένα χρόνο από τότε που προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός. Και μέχρι σήμερα εκτυλίχθηκαν διάφορα επεισόδια. Τα κορυφαία που τρέναραν τους χρόνους της πώλησης ήταν η διαφωνία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το αν ο νέος επενδυτής θα πρέπει να απευθύνει και δημόσια πρόταση στους μετόχους αλλά και από την αιφνιδιαστική απόφαση του ΥΠΕΝ να αυξήσει το ποσοστό των μετοχών του στη θυγατρική εταιρία με τις παραχωρήσεις δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Πάντως, εκτός απρόοπτου, όλα δείχνουν πως η πώληση μπαίνει στην τελική ευθεία, έστω και με νέα ολιγοήμερη καθυστέρηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου