Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Προς νέα ολιγοήμερη παράταση οι δεσμευτικές για ΕΛΠΕ

Από το capital.gr
Προς μια ακόμη ολιγοήμερη αναβολή βαίνει η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία ενημέρωση που είχε γίνει προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές έκανε λόγο για κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών..
την επόμενη εβδομάδα στις 29 Μαρτίου. Ωστόσο για καθαρά τεχνικούς λόγους, οδεύουμε προς νέα ολιγοήμερη αναβολή, η οποία και μεταθέτει για την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, το κλείσιμο του διαγωνισμού. 

Υπενθυμίζεται ότι στην τελική φάση της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των Ελληνικών Πετρελαίων συμμετέχουν δύο κοινοπραξίες και συγκεκριμένα τα σχήματα Glencore – Carlyle και Vitol – Sonatrach. 

Μάλιστα, η μέχρι τώρα καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αποδίδεται ακριβώς στο γεγονός ότι στους δύο αρχικούς συμμετέχοντες στο διαγωνισμό (Glencore  και Vitol) προστέθηκαν δύο νέες εταιρείες, οι οποίες και ζήτησαν αναλυτική πληροφόρηση για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τον όμιλο ΕΛΠΕ αλλά και με το διαγωνισμό. 

Η πώληση των Ελληνικών Πετρελαίων, πάντως, αναφέρθηκε και στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν με την υποσημείωση ότι προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από μόνο δύο συμμετέχοντες και υπό το πρίσμα αυτό αποτελεί πρόκληση η ολοκλήρωση του διαγωνισμού εντός του 2019. 

Την ίδια στιγμή, η παράταση της αβεβαιότητας γύρω από το μετοχικό μέλλον του ομίλου, όπως είναι λογικό λειτουργεί ανασταλτικά για την απρόσκοπτη λειτουργία και τη χάραξη της στρατηγικής του ομίλου.

Μάλιστα η διοίκηση κατά την πρόσφατη παρουσίαση των αποτελεσμάτων, ανέφερε ότι συνεχίζει την εφαρμογή της στρατηγικής της, η οποία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά επιτυχημένη τα τελευταία χρόνια ενώ υπάρχουν μια σειρά από ανοιχτά θέματα για τα οποία πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά τέλος το διαγωνισμό να σημειωθεί ότι η δραστηριότητα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, το οποίο και θα έχει το 50,1% της θυγατρικής ΕΛΠΕ Υδρογονάνθρακες, στην οποία περνούν όλες οι συμμετοχές του ομίλου σε παραχωρήσεις. 

Με βάση το χθεσινό κλείσιμο η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων έκλεισε στα 8,47 ευρώ με κεφαλαιοποίηση στα 2,588 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου