Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Γ. Σταθάκης: Ενδιαφέρον αμερικανικών εταιριών για τους υδρογονάνθρακες της ΝΑ Μεσογείου

Από το worldenergynews.gr
Μεγάλο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιριών για τους υδρογονάνθρακες της ΝΑ Μεσογείου, διαπίστωσε ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης κατά το πρόσφατο συνέδριο στο Τέξας.
Όπως δήλωσε ο υπουργός κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο σημερινό (19/3) πρώτο συνέδριο της Ναυτεμπορικής για την ενέργεια, σταδιακά διαμορφώνεται το περιβάλλον ώστε η περιοχή να γίνει βασικός πόλος παραγωγής που θα καλύψει..
μεγάλο μέρος των αναγκών της Ευρώπης. 
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για ΑΠΕ και για δίκτυα υποδομής τόσο στον ηλεκτρισμό όσο και στο φυσικό αέριο.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να υπάρξει διαμόρφωση νέων πεδίων δραστηριοποίησης στις ΑΠΕ, με την είσοδο νέων επενδυτών, όπως είναι οι αγρότες και οι ενεργειακές κοινότητες. 
Ο υπουργός σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση σχετικά με το σύστημα εγγυημένων τιμών, το οποίο εγκαταλείφθηκε εδώ και δύο χρόνια, είχε πολύ καλά αποτελέσματα. 
Το δεύτερο «πακέτο» μεταρρυθμίσεων αφορά στην αλλαγή των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, την ενοποίηση των ενεργειακών αγορών, την διασύνδεση με τις όμορες αγορές καθώς και ένα ευρύ πρόγραμμα  αποκρατικοποιήσεων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας (ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ).
Σημειώνεται ότι μέρος των δύο αυτών βασικών τομέων μεταρρυθμίσεων αποτελούν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις 
Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις αλλά και στην αναβάθμιση της χώρας, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό ενέργειας, αποτελούν η ασφάλεια και η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, με έργα όπως οι αγωγοί ΤΑΡ και IGB, καθώς και με project διασυνδέσεων όπως π.χ. με τη Βόρεια Μακεδονία. 
Το ΥΠΕΝ δίνει μεγάλη βαρύτητα στις έρευνες κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. 
Όπως είπε ο υπουργός: «Η Ελλάδα προχωρά στον ίδιο βηματισμό, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες παραχωρήσεις». 
Στο τελευταίο αυτό στάδιο δηλαδή τον έλεγχο από το  ελεγκτικό συνέδριο και την κύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή βρίσκονται οι παραχωρήσεις που αφορούν το Ιόνιο, νοτίως και νοτιοδυτικά της Kρήτης. 
Επίσης, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι ολοκληρώθηκε η σχετική νομοθεσία, όπου μεταξύ άλλων αφορά και την απαγόρευση του fracking. 
Κλείνοντας την ομιλία του, ο υπουργός δήλωσε ότι θα αναπτυχθεί ένας πολύ μεγάλος κύκλος επενδύσεων, με παράλληλη διαφοροποίηση των πηγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου