Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Goldman Sachs: Πως οι περικοπές στην παραγωγή θα οδηγήσουν σε εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου και άνοδο τιμών

Από το worldenergynews.gr
Η δυναμική για μελλοντικές αυξήσεις της παραγωγής επηρεάζει σημαντικά τιμές του πετρελαίου την ώρα που οι μειώσεις των αποθεμάτων θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών spot, σε συνάρτηση με την ιστορική σχέση μεταξύ χρόνου και αποθέματος υποστηρίζει σε έκθεσή της η Goldman Sachs. 
Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι οι επενδυτές υποτιμούν..
τη ζήτηση, ενώ ταυτόχρονα υπερεκτιμούν τις περικοπές παραγωγής από τα μέλη του ΟΠΕΚ.
«Οι εποικοδομητικές μας προοπτικές για τις τιμές του πετρελαίου το πρώτο εξάμηνο του 2019, εξαρτώνται τόσο από τις περικοπές της προσφοράς όσο και από την αντοχή στην αύξηση της ζήτησης πετρελαίου», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman.
Ο επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι το Brent θα ενισχυθεί στα 70 δολάρια εντός του έτους ενώ το αργό θα διαμορφωθεί στα 67,5 δολάρια το δεύτερο τρίμηνο.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs  το βασικό αποτέλεσμα της μετατόπισης της στρατηγικής στον πυρήνα-OPEC είναι μια ταχύτερη επιστροφή της καμπύλης προς τα εμπρός.

Όπως υποστηρίζει η τράπεζα μια τέτοια κατάσταση επιβράδυνσης είναι ένα επιθυμητό αποτέλεσμα για τους παραγωγούς χαμηλού κόστους όπως η Σαουδική Αραβία, καθώς επιτρέπει να πωλούν την παραγωγής τους στην υψηλότερη τιμή (στην spot αγορά) αφήνοντας ταυτόχρονα υψηλότερο κόστος παραγωγούς, περιλαμβανομένων των παραγωγών οριακών σχιστόλιθου, με αντιστάθμιση χαμηλότερων τιμών και αποχή από την ανταπόκριση στην προσφορά τους.
Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα η  διαμετρικά διαφορετική προσέγγιση των περικοπών παραγωγής το 2019 έναντι του 2017 είναι σημαντική και όχι τυχαία.
Οι τρέχουσες μεγάλες περικοπές οδηγούν ήδη σε βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών του πετρελαίου με μεγαλύτερη από την εποχιακή υποχώρηση των αποθεμάτων μέχρι στιγμής φέτος, παρά τις συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση.

 Αυτό οδήγησε την καμπύλη Brent προς τα επάνω σε μια απότομη καθυστέρηση, ακόμη και όταν οι τιμές spot παραμένουν δεσμευμένες κατά τον τελευταίο μήνα.
Η Goldman αναμένει ότι αυτό θα συνεχιστεί και αυτές οι μεγαλύτερες απώλειες εφοδιασμού αφήνουν τον κίνδυνο ότι οι τιμές θα συσπειρωθούν ακόμη πιο γρήγορα και υψηλότερα από ό, τι προβλέπεται σήμερα, αν η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κινηθεί εντός των προβλέψεων.
Ως αποτέλεσμα, η απότομη υστέρηση του Brent παραμένει η ισχυρότερη απόδειξη των προβλέψεων για τους ερχόμενους μήνες, ειδικά καθώς οι αμερικανοί παραγωγοί πιθανότατα θα αυξήσουν την αντιστάθμιση λόγω της χαμηλής κάλυψης για το 2020.
Με τις περικοπές και τις κυρώσεις που επηρεάζουν πρωτίστως τη μεσαία / βαριά παραγωγή, η ισχύς στις τιμές μετρητών είναι ακόμη μεγαλύτερη για τα αντίστοιχα ακατέργαστα προϊόντα.
Η Goldman παραμένει επιφυλακτική σχετικά με τις προοπτικές τιμών το 2ο τρίμηνο του έτους, καθώς αναμένεται μείωση του οριακού κόστους της πετρελαϊκής παραγωγής, καθώς η χαμηλού κόστους λεκάνη Permian σχιστολιθικών πετρωμάτων γίνεται logistically debottlenecked, και οι παραγωγοί χαμηλού κόστους αυξάνουν διαδοχικά την παραγωγή και καθυστερούν μακροπρόθεσμα έργα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου