Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Εξαιρείται από τις δαπάνες για έρευνες υδρογονανθράκων ο αγοραστής των ΕΛΠΕ - Οι συναντήσεις των μνηστήρων με το ΤΑΙΠΕΔ

Από το energypress.gr
Δυνατότητα στον αυριανό στρατηγικό επενδυτή των ΕΛΠΕ να εξαιρεθεί, εφόσον το επιθυμεί, από τις δαπάνες για έρευνες υδρογονανθράκων, παρέχει το νέο πλαίσιο για την εταιρεία holding, γνωστή ως “ΕΛΠΕ Upstream”.

Διατύπωση που φαίνεται να ικανοποιεί τους μνηστήρες για το 50,1% των ΕΛΠΕ, οι επικεφαλής των οποίων, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Sonatrach, Abdelmoumene Ould Kaddou, βρέθηκαν αυτές τις ημέρες, όπως και τη προηγούμενη..
εβδομάδα στην Αθήνα, και συναντήθηκαν με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Στην ατζέντα αυτών των τετ-α-τετ συναντήσεων, που αποτελούν μέρος της διαδικασίας και στις οποίες συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη των Sonatrach, Carlyle, Glenkore και Vitol, συζητήθηκαν ζητήματα που απορρέουν από την ψηφιακή βάση δεδομένων (VDR), με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως δεν υπήρξε κάποιου είδους ένσταση για κανένα επιμέρους θέμα. Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι η ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών μπορεί εκτός απροόπτου, να οριστεί, και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. 

Ειδικά όσον αφορά τη holding, έχει αποσαφηνιστεί ότι από τη στιγμή που το 51% της συγκεκριμένης εταιρείας θα ελέγχεται από το Δημόσιο, ο αγοραστής των ΕΛΠΕ έχει δικαίωμα να αρνηθεί να συμμετάσχει στις επενδυτικές δαπάνες. Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι αν για παράδειγμα βρεθεί πετρέλαιο στη Πρέβεζα ή φυσικό αέριο στη Κρήτη, ο αγοραστής των ΕΛΠΕ μπορεί, εφόσον το κρίνει ο ίδιος, να απόσχει από τις επενδυτικές δαπάνες.

Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο δεν θα επηρεάζει με τις αποφάσεις του τις επενδυτικές δραστηριότητες του αγοραστή, με τις πληροφορίες να φέρουν τους μνηστήρες να αποδέχονται τη σχετική διάταξη.

Στη holding, έχουν μεταφερθεί υπό μορφή ξεχωριστών εταιρειών, όλες οι τωρινές παραχωρήσεις δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης ανά περιοχή, δηλαδή σε Αρτα-Πρέβεζα (ΕΛΠΕ 100%), σε Κυπαρισσιακό (ΕΛΠΕ 100%), σε Πατραϊκό (EΛΠΕ 50% ως operator και Edison 50%), στο οικόπεδο 2 του Ιονίου (Total 50% operator, EΛΠΕ 25% και Edison 25%), και στη Κρήτη (Total 40% διαχειριστής- ExxonMobil 40% και ΕΛΠΕ 20%). Αντίστοιχα θα μεταφερθούν και όλες οι μελλοντικές παραχωρήσεις δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης που θα αναλάβουν τα ΕΛΠΕ.

Διαφορετικά, αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη διατύπωση, και ακριβώς επειδή ο υποψήφιος αγοραστής των ΕΛΠΕ δεν θα έχει λόγο στο μάνατζμεντ της εταιρείας holding, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να πειστούν οι μνηστήρες όταν έρθει η στιγμή, να βάλουν το χέρι στη τσέπη, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν ακόμη και προκαταρκτικές έρευνες για υδρογονάνθρακες. 

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι επενδυτές είχαν ζητήσει η συμφωνία να είναι εξαρχής καθαρή, ώστε να μην τους ζητηθεί εκ των υστέρων, και ενώ το Δημόσιο θα έχει αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο στη holding, να συνεισφέρουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε αυτήν, χρήματα.

Θυμίζουμε ότι τα δύο ζευγάρια, είναι η αμερικανική Carlyle που συμμάχησε με την ελβετική Glencore, και η αλγερινή Sonatrach, που αποτελεί τον ετέρο της ολλανδικής Vitol.

Το «νέο αίμα» στο διαγωνισμό των ΕΛΕ δημιουργεί προσδοκίες για ισχυρότερη πλειοδοσία στα τιμήματα, παρ’ ότι αυτή θα ήταν εξασφαλισμένη αν στο διαγωνισμό συμμετείχε και κάποιο τρίτο σχήμα. Θυμίζουμε ότι στην αρχική συμφωνία μετόχων μεταξύ Δημοσίου και Paneuropean (όμιλος Λάτση) ορίζονταν ότι το μερίδιο του πρώτου στη holding θα ήταν της τάξης του 25%. Στη συνέχεια όμως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζήτησε την αύξηση της συμμετοχής του στο πλειοψηφικό ποσοστό της τάξης του 51%, κίνηση που σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προκαλέσει μια μικρή «αναστάτωση» στους υποψήφιους.

Σε επίπεδο ενδιαφερομένων, το όνομα της αμερικανικής Carlyle, είχε ακουστεί και στην αρχική φάση του διαγωνισμού. Εκτός της αμερικανικής εταιρείας, είχαν ακουστεί και άλλα γνωστά ονόματα της πετρελαϊκής βιομηχανίας όπως της ιταλικής ENI. Τότε το ενδιαφέρον δεν είχε κλειδώσει, και μάλιστα ο αμερικανικός όμιλος παρ’ ότι είχε δηλώσει ότι θα προσέλθει στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, τελικά δεν το έκανε. Σε κάθε πάντως περίπτωση, ανάδοχος θα προκύψει έπεοτα από μήνες. και ενώ το κλείσιμο της συναλλαγής απαιτεί ακόμη 6-8 μήνες, άρα τοποθετείται στο φθινόπωρο του 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου