Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Πότε ακριβώς έλιωσαν οι παγετώνες στις Ελβετικές Άλπεις; Και τι ευθύνεται γι' αυτό;


Από το greeklignite.blogspot.com
Η Ελβετία είναι χωμένη στις Άλπεις και οι εκεί ερευνητές ασχολούνται χρόνια με την εξέλιξη των Ευρωπαϊκών παγετώνων. Η καπνιά (αιθάλη), που πιστεύεται ότι από τα μέσα του 19ου αιώνα εκπέμπεται σε μεγάλες ποσότητες απ' τη βιομηχανία, έχει προταθεί ως ο βασικός εξωτερικός παράγοντας, που είναι υπεύθυνος για την επιτάχυνση της τήξης των Ευρωπαϊκών παγετώνων μέσω της μείωσης της ανακλαστικότητας του πάγου albedo και της επακόλουθης αφαίρεσης στρώματος. Είναι όμως έτσι ή μήπως κάτι άλλο, πολύ μεγαλύτερο, συμβαίνει στην πραγματικότητα;

Ερευνητές του Ινστιτούτου Paul Scherrer της Ελβετίας εξέτασαν την υπόθεση αυτή με νέες μετρήσεις αιθάλης, σκόνης ορυκτών και διακριτών ιχνηθετών βιομηχανικής ρύπανσης από τον πυρήνα πάγου Colle Gnifetti στις Άλπεις, που καλύπτει..
τα τελευταία 270 χρόνια. Η μελέτη έδειξε ότι μέχρι το 1875 η πλειοψηφία των παγετώνων των Άλπεων είχε ήδη βιώσει περισσότερο από 80% της συνολικής μείωσής τους κατά το 19ο αιώνα, ενώ οι ευρωπαϊκές συχνότητες εκπομπής αιθάλης άρχισαν να αυξάνονται "σημαντικά" μόνο μετά το 1870. Επομένως, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι βιομηχανικές εκπομπές αιθάλης και η επακόλουθη απόθεσή της στους αλπικούς παγετώνες είναι απίθανο να είναι υπεύθυνες για την ταχεία αρχική απολέπιση στο τέλος της Μικρής Εποχής των Παγετώνων στις Άλπεις. Υποθέτουν ότι οι μεταβολές του μήκους των παγετώνων καθ' όλη τη διάρκεια των προηγούμενων 2000 ετών προέρχονται από τις καλοκαιρινές μειώσεις θερμοκρασίας, που προκαλούνται από το αερόλυμα με θειικό οξύ που εκλύεται από μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις.

Ακόμα πιο άβολο ωστόσο για την κλιματική απάτη είναι το βίντεο, που παρουσίασαν στις αρχές Νοεμβρίου ερευνητές του Πολυτεχνείου Ζυρίχης, όπου προσομοίωσαν σε υπερυπολογιστή και ...
σε διάρκεια δυο λεπτών  αναπαριστούν την εξέλιξη των παγετώνων των Άλπεων τα τελευταία 120.000 χρόνια. Απ' το βίντεο αυτό, με λήψη στιγμιότυπων οθόνης, δημιούργησα την κινούμενη εικόνα της αρχής, για την εξέλιξη των παγετώνων στο διάστημα από 20 χιλ. έως 5 χιλ. χρόνια πριν τη σημερινή εποχή. Στο χάρτη φαίνεται η θέση των σημαντικών πόλεων της Ελβετίας και της Βόρειας Ιταλίας, παρατηρείστε πως η λιμνοθάλασσα εμφανίζεται και η Βενετία γίνεται παραθαλάσσια μόλις στα 6 χιλ. χρόνια πριν τη σημερινή εποχή.

Αυτό ωστόσο που είναι πιο εντυπωσιακό στην αναπαράσταση, είτε στο βίντεο είτε στην πιο πάνω κινούμενη εικόνα, είναι η ραγδαία μεταβολή που ξεκινά στα 17 χιλ. χρόνια: στο κάτω μέρος της εικόνας με μαύρη γραμμή φαίνεται η μεταβολή της θερμοκρασίας και σε διάστημα 3 χιλ. ετών η θερμοκρασία ανέβηκε κατά 6οC. Οι παγετώνες υποχώρησαν εντυπωσιακά και η Αδριατική επεκτάθηκε στις ακτές της Κροατίας, χωρίς φυσικά την παραμικρή ανθρώπινη παρέμβαση, χωρίς να συζητά κανείς για εκπομπές CO2. Η σημερινή κατάσταση των παγετώνων είναι μέρος σχεδίου που εξελίσσεται τις τελευταίες 17 χιλ. χρόνια, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Εντελώς άβολοι τελικά οι παγετώνες των Άλπεων, καθόλου συνεργάσιμοι με την κλιματική απάτη. Είναι απολύτως εμφανές από την προσομοίωση πως οι πάγοι λιώνουν ως μέρος της απολύτως φυσικής εξέλιξης του πλανήτη, μέρος των κλιματικών και γεωλογικών διεργασιών που εξελίσσονται δισεκατομμύρια χρόνια. Ο πλανήτης αδιαφορεί απολύτως για το αν προσωρινός και στιγμιαίος επικυρίαρχος είναι οι τριλοβίτες, οι δεινόσαυροι, ο άνθρωπος ή τα έντομα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου