Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

ΔΕΠΑ - Cheniere : Απομακρύνεται το spot cargo, πιο κοντά η μακροχρόνια σύμβαση

Από το energypress.gr
Σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία ο εμπορικός πόλεμος και η εκατέρωθεν επιβολή δασμών ξαναγράφουν τις ρότες και τις ροές των εξαγωγών ενέργειας, οι οριστικές αποφάσεις για την  υπόθεση της εισαγωγής στην Ελλάδα αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, μετατίθενται για το 2019. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι συζητήσεις που συνεχίζονται μεταξύ της ΔΕΠΑ και της αμερικανικής Cheniere επικεντρώνονται πλέον..
στην υπογραφή μιας μακροχρόνιας σύμβασης προμήθειας, την ίδια στιγμή που η υπόθεση της εισαγωγής ενός πρώτου δοκιμαστικού spot φορτίου απομακρύνεται, εάν δεν έχει βγει οριστικά εκτός ατζέντας (εξετάζονταν δύο χρονικά παράθυρα, είτε για την αιχμή της εσωτερικής ζήτησης το φετινό χειμώνα, είτε για το καλοκαίρι το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου).

Η τρέχουσα διαφορά τιμών μεταξύ του spot φορτίου και των διαθέσιμων άλλων επιλογών, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για την εσωτερική ζήτηση, δε φαίνεται να δίνουν στην τρέχουσα συγκυρία τη δυνατότητα για να προχωρήσει μια τέτοια κίνηση. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την επιβολή κινεζικών δασμών στις αμερικανικές εξαγωγές ενέργειας, το αέριο των ΗΠΑ δεν απομακρύνθηκε από την περιοχή της Ασίας, όπου οι τιμές και τα περιθώρια είναι υψηλά, αλλά απλώς ανακατευθύνθηκε σε άλλες αγορές όπως η Κορέα, η Ιαπωνία και η Αυστραλία. Δηλαδή έγινε ανακατανομή, των μεριδίων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφηκε και αύξηση των τιμών, δηλαδή αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο τα περιθώρια. Επομένως δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη, η προσδοκία ότι η αναταραχή με την Κίνα, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για την έλευση πιο γρήγορα, μεγαλύτερων ποσοτήτων αμερικανικού αερίου προς τις αγορές της Ευρώπης. 

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η άνοδος της τιμής του πετρελαίου που επηρεάζει τις τιμές της αγοράς φυσικού αερίου, δημιουργεί νέα δυναμική και φέρνει πιο κοντά τις συζητήσεις που αφορούν στην υπογραφή μιας μακροχρόνιας σύμβασης μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Cheniere. 

Υπενθυμίζεται ότι στην κατεύθυνση αυτή είχαν υπάρξει και επαφές σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των δύο εταιρειών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις συνεχίζονται και εκτιμάται ότι υπάρχει θετικό έδαφος και προοπτική για υπογραφή της συμφωνίας με δεκαετή ορίζοντα ακόμη και μέσα στο 2019. 

Εδώ τα ενδεχόμενα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας μακροχρόνιας συμφωνίας δεν περιορίζονται μόνο στην ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και στη διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακής προμήθειας, δηλαδή δεν έχουν μόνο γεωπολιτικό χαρακτήρα αλλά και εμπορικό.

Και αυτό διότι οι αμερικανοί προμηθευτές, όπως η Cheniere, είναι πολύ πιο ευέλικτοι και δεν περιλαμβάνουν στις συμβάσεις τους ρήτρες take or pay, ενώ παράλληλα παρέχουν δυνατότητες επανεξαγωγής του αερίου σε άλλες αγορές. Η ευελιξία αυτή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα έχει ψαλιδιστεί σημαντικά η διαφορά σε σχέση με άλλους προμηθευτές, δείχνει ότι ωριμάζουν οι συνθήκες για την έλευση του αμερικανικού αερίου. 

Μια ακόμη παράμετρος που μπορεί να λειτουργήσει θετικά σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι ότι μια τέτοια ευέλικτη συμφωνία προμήθειας, με έναν δυναμικό νέο παίκτη της αγοράς, θα αποτελεί και ένα ελκυστικό asset για τη ΔΕΠΑ ενόψει της διαδικασίας αποκρατικοποίησης. 

Κατά συνέπεια, στο ορατό ενδεχόμενο συνέχισης της τρέχουσας τάσης σύγκλισης των τιμών του αμερικανικού αερίου, εκτιμάται ότι θα ωριμάσουν οι συνθήκες για να προχωρήσει και η συμφωνία ΔΕΠΑ Cheniere. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου