Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Έτοιμοι για προσφυγή στο ΣτΕ και στο Ευρ. Δικαστήριο οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ

Από το energypress.gr
Πάγωμα της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων διαπιστώνουν οι εργαζόμενοι, που αντιτίθενται στην πώληση, εν αναμονή της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το κατά πόσο είναι υποχρεωτική για τον αγοραστή η διατύπωση πρότασης εξαγοράς προς τους λοιπούς μετόχους της εταιρείας (πέραν του Δημοσίου και της Paneuropean του ομίλου Λάτση που είναι οι πωλητές στην εν εξελίξει διαδικασία).

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε διατίθεται το 50,1% των μετοχών των ΕΛΠΕ ενώ με απόφαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ τον περασμένο..
Ιούλιο προκρίθηκαν στην επόμενη φάση οι Glencore Energy και Vitol Holding.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, όπως ανέφεραν σήμερα σε συνέντευξη τύπου οι εκπρόσωποι του Σωματείου εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, στόχος τους είναι η ακύρωση της πώλησης με κινήσεις σε συνδικαλιστικό, επικοινωνιακό και νομικό επίπεδο και οι ίδιοι εκτιμούν ότι βρίσκονται κοντά στην επίτευξή του. Τόνισαν ακόμη ότι μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση, αποφασίστηκαν και υλοποιούνται επενδύσεις συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ σε διάφορους τομείς δραστηριότητας των ΕΛΠΕ.

Σε σχέση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο νομικός σύμβουλος του Σωματείου Κων/νος Τοκατλίδης ανέφερε ότι η Επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη θέση, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλέστηκε, συντάσσεται με την άποψη των εργαζομένων. Ο ίδιος χαρακτήρισε παράνομη την διαδικασία καθώς αντίκειται στην ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία ενώ τόνισε ότι πιθανή αλλαγή της νομοθεσίας δεν θα λύσει το πρόβλημα καθώς το θέμα ρυθμίζεται από Ευρωπαϊκή Οδηγία (25/2004).

Παράλληλα έχει γίνει επικοινωνία με τις αρχές του βρετανικού Χρηματιστηρίου, όπου επίσης είναι εισηγμένα τα ΕΛΠΕ, ενώ αναμένεται ακρόαση από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου. Εξάλλου στην περίπτωση που ληφθεί απόφαση από το ΤΑΙΠΕΔ για συνέχιση της διαδικασίας ετοιμάζεται προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας που θα οδηγήσει πιθανώς στην διατύπωση προδικαστικού ερωτήματος προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Την πλήρη υποστήριξη της ΓΣΕΕ στην προσπάθεια του Σωματείου εξέφρασε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος υποστηρίζοντας ότι το 35% των μετοχών που ελέγχει σήμερα το Δημόσιο δίνει την δυνατότητα ελέγχου του κράτους σε ζητήματα ασφάλειας, γεωπολιτικά και τήρησης των αποθεμάτων ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου