Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

ΕΛΠΕ: Παράταση στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών και φήμες για αμερικανική εταιρεία - έκπληξη

Από το newmoney.gr
Στην παράταση που αναμένεται να δώσει το ΤΑΙΠΕΔ για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών θα κριθεί εάν ο διαγωνισμός για την μαμούθ ιδιωτικοποίηση των ελληνικών πετρελαίων, θα παιχτεί ανάμεσα στους δύο κορυφαίους διεθνείς traders, την Ελβετική Glencore και την Ολλανδική Vitol ή αν έστω και την τελευταία στιγμή, θα εμφανιστεί και άλλος ή άλλοι μνηστήρες προκειμένου να συγκροτηθούν κοινοπραξίες.

Στο ΤΑΙΠΕΔ κρατούν μικρό καλάθι ωστόσο τις επόμενες μέρες θα φανεί αν θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι ή εάν θα συμβε..
ί κάποια έκπληξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποψήφιοι με βάση τους όρους του διαγωνισμού έχουν περιθώριο 30 ημερών πριν την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για να «σχηματοποιήσουν» το επενδυτικό τους ενδιαφέρον. Αυτό τους δίνει την δυνατότητα να διεκδικήσουν η κάθε μία ξεχωριστά, μαζί με άλλες εταιρείες τα ελληνικά πετρέλαια. Εάν ισχύσει το νέο χρονοδιάγραμμα για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών (μέσα Νοεμβρίου), τότε οι διαγωνιζόμενοι έχουν περιθώριο λίγων ημερών για να οργανώσουν την συμμετοχή τους.
Μέχρι σήμερα, οι προσδοκίες για την εμφάνιση κάποιας μεγάλης εταιρείας διύλισης δεν επιβεβαιώνονται.

Αντιθέτως ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, αναφέρουν ότι o διεθνής κολοσσός των commodities, η Glencore, επιχείρησε να συγκροτήσει κοινό σχήμα με το πανίσχυρο Αμερικανικό επενδυτικό όμιλο Carlyle Group. Αυτό όμως δεν προχώρησε καθώς «μια τυπική επιβεβαίωση» δεν προσκομίστηκε, όπως υποστηρίζει αρμόδια πηγή, με αποτέλεσμα να μην θεωρείται έγκυρη η συμμετοχή της. Το γεγονός ότι ο διαγωνισμός βαδίζει ολοταχώς προς νέα παράταση αλλά και το μέγεθος της ιδιωτικοποίησης συγκλίνουν στην άποψη ότι εφόσον υπάρχει πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον δεν αποκλείεται να δοθεί και άλλη πίστωση χρόνου στο διαγωνισμό.

Ποιον είναι όμως το Carlyle και τι μπίζνες έχει αναπτύξει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα; Η τελευταία επενδυτική κίνηση του ιδιωτικού επενδυτικού ομίλου έγινε στην Ελλάδα προ δεκαετίας με την επεισοδιακή εξαγορά της Νεοχημικής του ομίλου Λαυρεντιάδη. Στο παρελθόν υπήρξαν επίσης πληροφορίες για είσοδο στο χώρο των media, οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώθηκαν. Πρόκειται πάντως για ένα επενδυτικό κολοσσό με έτος ίδρυσης το 1987 και υπό διαχείριση πάνω από 210 δισεκατομμύρια δολάρια, με 31 γραφεία σε έξι ηπείρους.

Η Carlyle επενδύει σχεδόν σε όλους τους κλάδους και κυρίως στην βιομηχανία της αεροδιαστημικής , την άμυνα, τα καταναλωτικά προϊόντα, την ενέργεια, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, την υγεία, το real estate, τα media και τις τηλεπικοινωνίες.

Μέσα στο καλοκαίρι, δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, έφεραν την εταιρεία να συγκεντρώνει 4 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να επενδύσει σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου εκτός της Βόρειας Αμερικής. Το σχέδιο περιελάμβανε εξαγορές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα εφοδιασμού ενέργειας και συγκεκριμένα στην παραγωγή, τη διύλιση, την εμπορία και τις υπηρεσίες πετρελαίου.

Ο επενδυτικός όμιλος συνεργάζεται και με τους δύο διεκδικητές των ελληνικών πετρελαίων. Πέρσι, έγινε γνωστό ότι διεκδικούσε με την Glencore το μοναδικό διυλιστήριο στο Μαρόκο, έναντι δανείων ύψους 600 εκατομμυρίων που είχε χορηγήσει σε εταιρεία που πτώχευσε ενώ στενούς δεσμούς διατηρεί και με την Vitol.

Οι δύο εταιρείες μαζί με την Ολλανδική Reggeborgh Invest, του ομίλου VolkerWessels, ελέγχουν την Varo Energy, μία από τις πιο ισχυρές επιχειρήσεις διύλισης πετρελαίου με δύο διυλιστήρια στην Ελβετία και τη Γερμανία, 144 εγκαταστάσεις διανομής καυσίμων και 232 πρατήρια. Πέρσι η εταιρία εμφάνισε έσοδα 13,4 δις, και EBITDA 371 εκ. ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Reggeborgh Invest, είναι από τις εταιρείες που επενδύουν εντατικά τους τελευταίους μήνες και στην ελληνική αγορά. Oι Ολλανδοί έχουν αποκτήσει πάνω από το 9,4% της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την Forthnet ενώ εμφανίζονται να έχουν προβεί και σε σημαντικές αγορές ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας.
Μεγάλη εκκρεμότητα για την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων, παραμένει η τελική κρίση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με το αν είναι υποχρεωμένος ο αγοραστής του 50,1% των μετοχών των ΕΛΠΕ να προβεί σε δημόσια πρόταση για την εξαγορά των μετοχών και των υπόλοιπων μετόχων.

Το θέμα ανέκυψε στα μέσα του καλοκαιριού, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να υποστηρίζει ότι η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ, δεν αφορά μόνο το δημόσιο αλλά και την ιδιωτική εταιρεία Paneuropean συμφερόντων Λάτση, για αυτό και δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την δημόσια πρόταση, η οποία απαλλάσσει από την υποχρέωση αυτή, ιδιωτικοποιήσεις για δημόσιο συμφέρον. Όμως η υπόθεση προβάλλει ως άλλο ένα αγκάθι στην πώληση της εταιρείας.

Η κυβέρνηση πασχίζει να κλείσει το θέμα ακόμη και αν χρειαστούν νομοθετικές παρεμβάσεις, χωρίς να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί δημόσια πρόταση, εξέλιξη που θεωρείται η πιθανότερη, παρά τον θόρυβο που έχει προκληθεί.

Της Μαριάννας Τζάννε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου