Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Σ. Αραβία: Μην αποκλείετε εκτίναξη των τιμών του αργού στα 100 ή και 200 δολ.

Από το naftemporiki.gr
Στο ισχυρότερο όπλο της, το πετρέλαιο, προειδοποιεί ότι θα καταφύγει η Σαουδική Αραβία, που δέχεται εντεινόμενες πιέσεις από την Δύση για την υπόθεση Κασόγκι. Η εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ. 

Οι νέες απειλές ήρθαν δια στόματος του γενικού διευθυντή της κρατικής τηλεόρασης Al Arabiya, Τουρκί Αλνταχίλ. «Εάν η τιμή του πετρελαίου κοντά στα 80 δολάρια εξοργίζει τον πρόεδρο Τραμπ, κανείς δεν θα πρέπει..
να αποκλείει ένα άλμα των τιμών στα 100 δολ., στα 200 δολ. ή ακόμη και σε υψηλότερα επίπεδα» γράφει χαρακτηριστικά σε άρθρο γνώμης του. 

Όπως εξηγεί για την άνοδο θα φταίνε... οι ΗΠΑ, εάν αποφασίσουν να επιβάλλουν οικονμικές κυρώσεις κατά του Ριάντ. «Εάν μας επιβάλλουν κυρώσεις, το πλήγμα στην οικονομία μας θα πληγώσει ολόκληρο τον κόσμο» προειδοποιεί, τονίζοντας ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα μπορεί πλέον να συνεχίζει να παράγει επαρκές πετρέλαιο για να καλύψει τη ζήτηση.

Σήμερα οι τιμές του αργού τύπου μπρεντ κινούνται στα 81,4 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ενισχυθεί περισσότερο από 25% από τις αρχές του έτους. Αρκετοί επενδυτικοί οίκοι έχουν προειδοποιεί για άνοδο των τιμών πάνω από τα 100 δολάρια, ακόμη και πριν την ένταση στις σχέσεις του βασιλίου των Σαούντ με τη Δύση. 

Οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν, η κατάρρευση της παραγωγής της Βενεζουέλας και τα επίμονα προβλήματα στη Λιβύη συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό για την αγορά πετρελαίου. 

Οι πιέσεις για τους εισαγωγείς έχουν αρχίσει και γίνονται εξαιρετικά έντονες, καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου συνοδεύεται από ανατίμηση του αμερικανικού δολαρίου. Σε όρους ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος η τιμή του μπρεντ κινείται πλέον κοντά στα 75 ευρώ το βαρέλι- επίπεδα που είχε να συναντήσει από τον Μάιο του 2008. 

Σε όρους ιαπωνικού νομίσματος, έχουμε το πετρέλαιο στα 9.8000 γιεν το βαρέλι, όπως και τον Οκτώβριο του 2007. Τον Ιούλιο του 2008 η τιμή είχε απογειωθεί στο ρεκόρ των 15.300 γιεν. Σε ρουπίες Ινδίας οι τιμές βρίσκονται ήδη στα ανώτερα επίπεδα του 2008 και πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό, που είχε καταγραφεί το 2013. Για τους Τούρκους η τιμή του έχει διπλασιαστεί από τις αρχές του 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου