Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Παρέμβαση από σωματείο εργαζομένων των ΕΛΠΕ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Βρετανίας για την ιδιωτικοποίηση

Από το energypress.gr
Σε παρέμβαση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Βρετανίας, προκειμένου ει δυνατόν να καθυστερήσει ο διαγωνισμός πώλησης των ΕΛΠΕ, προχώρησε σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress", την εβδομάδα που πέρασε, το σωματείο εργαζομένων του ομίλου.

Δεδομένου ότι η μετοχή των ΕΛΠΕ διαπραγματεύεται και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, οι νομικοί εκπρόσωποι του ΠΣΕΕΠ υπέβαλαν..
πριν από μερικές ημέρες φάκελο προς την αρμόδια βρετανική αρχή, θέτοντας το ερώτημα κατά πόσο η διαγωνιστική διαδικασία είναι σύμβατη ή μη, με τους κανόνες της ελληνικής νομοθεσίας (ν.3461/2006), ο οποίος μετέφερε στο ελληνικό δίκαιο την Οδηγία 2004/25/EC. 

Στην ουσία, το σωματείο εργαζομένων επικαλείται παραβίαση των κανόνων που τίθενται από την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις δημόσιες προσφορές, και επισημαίνει ότι η διαδικασία που έχει κινηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, έτσι όπως έχει δομηθεί, θέτει σε κίνδυνο τόσο το δημόσιο συμφέρον όσο και ειδικότερα το συμφέρον των ΕΛΠΕ, των βασικών μετόχων, των επενδυτών που κατέχουν μετοχές, καθώς βεβαίως και των εργαζομένων. 

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι προσφυγές που κατέθεσε το σωματείο το Σεπτέμβριο, τόσο προς την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και προς την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο μεταξύ κρίσιμη θεωρείται αυτή η εβδομάδα σχετικά με το αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για υποβολή δημόσιας προσφοράς από το νικητή του διαγωνισμού των ΕΛΠΕ προς όλους τους υπόλοιπους μετόχους. Οπως μετέφεραν προ ημερών στο "Energypress" πηγές με γνώση των διεργασιών, η εμπλοκή που έχει υπάρξει στο θέμα, είτε με τον είτε μα τον άλλο τρόπο, θα πρέπει να έχει επιλυθεί μέσα από τις ενταντικές συζητήσεις που διεξάγονται, προτού φθάσουμε στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Διαφορετικά αν το θέμα συνεχίσει να σέρνεται, τότε σίγουρα η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών θα μετατεθεί από το ΤΑΙΠΕΔ για το Νοέμβριο, μπορεί και για αργότερα.

Αγνωστο ωστόσο παραμένει ποιο από τα δύο “στρατόπεδα” τελικά θα υπαναχωρήσει ή ποια θα είναι η συμβιβαστική λύση, εφόσον φυσικά αυτή βρεθεί. Η μεν Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) φαίνεται να επιμένει ότι η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση, ακριβώς επειδή εκτός του Δημοσίου, πουλά και ιδιώτης επενδυτής (Paneuropean), αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι γίνεται αμιγώς για το δημόσιο συμφέρον, επομένως δεν εξαιρείται από τη διαδικασία της δημόσιας προσφοράς. Το δε, ΤΑΙΠΕΔ έχει εξαρχής διαφωνήσει με αυτή τη θέση, και επικαλείται τις γνωματεύσεις ανεξάρτητων νομικών γραφείων που υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα δημόσιας προσφοράς.

Αν τελικά επικρατήσει η άποψη της ΕΚ, αυτό σημαίνει ότι όποιος εκ των Glencore και Vitol κερδίσει το διαγωνισμό, τότε θα κληθεί να αποκτήσει στην ίδια τιμή, και τις μετοχές που θα του προσφέρουν οι υπόλοιποι μέτοχοι. Σε αυτή τη περίπτωση θα του ζητηθεί να αγοράσει ένα αρκετά υψηλότερο ποσοστό από το 50,1%, που θεωρητικά θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και στο 70%, αφού σήμερα το 19% των ΕΛΠΕ ανήκει σε έλληνες και ξένους θεσμικούς καθώς και σε μικρομετόχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου