Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Πετρελαϊκοί κολοσσοί και στο βάθος ο όμιλος Λάτση για τα ΕΛΠΕ

Από το tovima.gr
Για το μεγάλο σχέδιο της αποκρατικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων, η αγωνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος παρατάθηκε ως την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε ολιγοήμερη παράταση στους υποψήφιους επενδυτές. 

Το ζητούμενο πλέον είναι αν τα ΕΛΠΕ θα προσελκύσουν..
μεγάλους παίκτες της πετρελαϊκής βιομηχανίας ή σημαντικούς traders, καθώς το 50,1% (20% του ΤΑΙΠΕΔ και 30,1% της Paneuropean του ομίλου Λάτση) που πωλείται αποτιμάται, με χρηματιστηριακούς όρους, σε πάνω από 1,2 δισ. ευρώ. Αλλωστε, βάσει των όρων του διαγωνισμού, η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών που θα προσέλθουν πρέπει να αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ. Μάλιστα ο επενδυτής πρέπει να έχει διαθέσιμα επενδυτικά κεφάλαια τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Σεναριολογία

Η... σεναριολογία στους διαδρόμους του ΤΑΙΠΕΔ, των ΕΛΠΕ και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει και παίρνει. Ψιθυρίζονται τα ονόματα σχεδόν όλων των ενεργειακών κολοσσών (από την Total και την ΕΝΙ ως τη Repsol), μεμονωμένα ή σε σύμπραξη γνωστών traders, όπως οι Glencore, Gunvor Petroleum, Vittol, αλλά και επενδυτικών σχημάτων. Ωστόσο, υπάρχει και μια διάχυτη ανησυχία για την τελική έκβαση του διαγωνισμού. Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι, ακόμα κι αν κηρυχθεί άγονος, ο όμιλος Λάτση δεν θα αφήσει την εταιρεία στην τύχη της και δεν αποκλείεται να ενδιαφερθεί για την εξαγορά του προς πώληση μεριδίου του Δημοσίου. Η πώληση της κορυφαίας ελληνικής εταιρείας διύλισης πετρελαίου βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου