Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Κληρώνει αύριο για το 50,1% των ΕΛΠΕ - Το στοίχημα της συμμετοχής στο διαγωνισμό

Από το energypress.gr
Δίχως δεύτερη παράταση, εκπνέει αύριο η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ.

Οπως είναι φυσιολογικό, στην αγορά ακούγεται ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από μερικά πολύ μεγάλα διεθνή funds και ισχυρούς ενεργειακούς ομίλους, δίχως ωστόσο να..
μπορεί κανείς να προδικάσει αν τελικά θα δώσουν πράγματι το παρών τους στο διαγωνισμό,

Εξάλλου άνθρωποι που παρακολουθούν τη διαδικασία, εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την αυριανή προσέλευση, καθώς γνωρίζουν πως είναι δύσκολο να βρεθούν πολλές πρόθυμες εταιρείες, να καταβάλουν 1,2 -1,3 δισ ευρώ για έναν ελληνικό όμιλο διύλισης. Τόσο εκτιμάται ότι αποτιμάται το 50,1% των ΕΛΠΕ, συν το μάνατζμεντ, με δεδομένη την κεφαλαιοποίηση του ομίλου, ύψους 2,2 δισ ευρώ τη Παρασκευή.

Και μπορεί τα ΕΛΠΕ να είναι ένα πολύ μεγάλο μέγεθος για τα ελληνικά δεδομένα, ωστόσο για τα διεθνή δεδομένα, δεν είναι παρά μια "μικρομεσαία" περιφερειακή δύναμη, με ότι αυτό συνεπάγεται για το τίμημα. Κατάσταση που αφενός επιβάλει την ένταξή τους σε ένα μεγαλύτερο διεθνοποιημένο όμιλο, προκειμένου ακριβώς να ανεβούν κατηγορία, και να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που διανοίγονται στη ΝΑ Μεσόγειο, αφετέρου όμως περιορίζει τις προσδοκίες για τον αριθμό των εταιρειών που θα δεχθούν να πληρώσουν τέτοια ποσά για την απόκτησή τους.

Αυτός ίσως είναι και ο λόγος, που άνθρωπος με γνώση των διεργασιών εκφράζει την άποψη πως αν στον αυριανό διαγωνισμό, εμφανιστούν 5 με 6 γερά ονόματα διεθνώς, είτε αυτόνομα, είτε ως μέλη κοινοπραξιών, θα πρόκειται για σημαντική επιτυχία.

Αλλωστε, ο λόγος που δόθηκε παράταση στη προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, και η καταληκτική ημερομηνία μετατέθηκε από τις 18 στις 30 Μαίου, σχετίζεται με αυτήν ακριβώς την προσδοκία : Να δοθούν όσο περισσότερες διευκρινήσεις, να ικανοποιηθούν όσο περισσότερα αιτήματα, και να δοθεί όσο περισσότερος χρόνος γίνεται στους δυνητικούς ενδιαφερόμενους, προκειμένου η παρουσία τους στο διαγωνισμό να είναι, όσο γίνεται μεγαλύτερη. Διότι τόσο το ΤΑΙΠΕΔ, όσο και τα ΕΛΠΕ, ξέρουν καλά ότι μόνο η παρουσία σημαντικού αριθμού ισχυρών παικτών, θα οδηγήσει σε πλειοδοσία στα τιμήματα, όταν θα έρθει η ώρα της κρίσης, όπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου