Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Με νομικές κυρώσεις για την κλιματική αλλαγή απειλείται η Shell – Πιέσεις για να υιοθετήσει πιο 'πράσινη ρότα'

Από το energypress.gr
Το παγκόσμιο κύμα νομικής καμπάνιας εναντίον των εταιρειών “big oil” έχει διευρυνθεί, με την Royal Dutch Shell να απειλείται με νομικές κυρώσεις εκτός κι αν καταβάλει προσπάθειες να συμμορφωθεί με την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Οι φίλοι της Γης στην Ολλανδία, στις αρχές του μήνα, ζήτησε από την αγγλο-ολλανδική εταιρεία να αναθεωρήσει..
τα σχέδια της για επενδύσεις μόλις 5% σε βιώσιμη ενέργεια και 95% σε πετρέλαιο και αέριο, εκ των βασικών συντελεστών σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Το περιβαλλοντικό γκρούπ είπε ότι η επιχειρηματική στρατηγική θα επιτείνει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα για τους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου και σε εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο από φαινόμενα πλημμυρών. Έδωσε περιθώριο οκτώ εβδομάδες στην Shell, να διαμορφώσει πιο πράσινο επιχειρηματικό σχέδιο. Μετά την διέλευση της διορίας των οκτώ εβδομάδων, λέει πως είναι έτοιμη να επικαλεστεί διεθνείς υποχρεώσεις, συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νόμους περί επικίνδυνης αμέλειας και να οδηγήσει το ενεργειακό μεγαθήριο στα δικαστήρια.

Επικεφαλής της νομικής ομάδας της περιβαλλοντικού οργανισμού είναι ο Roger Cox, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο πετρελαϊκός κολοσσός πρέπει να θέσει πιο φιλόδοξους στόχους για τις εκπομπές. Σημειωτέον πως ο Roger Cox διηύθυνε και κέρδισε μια υπόθεση-ορόσημο για την κλιματική αλλαγή το 2015.

“Είναι η πρώτη περίπτωση σε παγκόσμιο επίπεδο όπου επιδιώκεται η ανάληψη προληπτικής δράσης από μια εταιρεία για την κλιματική αλλαγή”, ανέφερε οCox, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας The Guardian. “Δεν ρωτάμε για ζημιές. Θέλουμε η Shell να απομακρυνθεί από την τρέχουσα πορεία της και να ευθυγραμμιστεί με την Συμφωνία του Παρισιού”.

Η Shell είναι ένας από τους 10 μεγαλύτερους εκπομπούς αερίων άνθρακα, παγκοσμίως. Στην ετήσια έκθεσή της πέρυσι, η εταιρεία δημόσια εξέφρασε την υποστήριξή της για την Συμφωνία του Παρισιού. Έχει επίσης σκιαγραφήσει 'μοναπάτια απανθρακοποίησης' για να απομακρυνθεί από την εξάρτηση σε ορυκτά καύσιμα, όμως οι περιβαλλοντολόγοι είναι θυμωμένοι καθώς ο ρυθμός αλλαγής μοιάζει σχεδόν παγωμένος και οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε τεχνολογία δέσμευσης εκπομπών άνθρακα είναι εξαιρετικά αδύναμες.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Shell είπε ότι η εταιρεία υποστηρίζει θερμά την Συμφωνία του Παρισιού, “όμως εμείς πιστεύουμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι μία περίπλοκη κοινωνική πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω μιας υγιούς κυβερνητικής πολιτικής και πολιτιστικής αλλαγής, προκειμένου να προωθηθούν επιλογές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και όχι από τα δικαστήρια”.

Βέβαια, αξίζει να αναφέρουμε την έκπληξη που μας επεφύλαξαν τα Ολλανδικά δικαστήρια. Αναμφισβήτητα, η μεγαλύτερη νίκη για τους κλιματικούς δικηγόρους παγκοσμίως ήταν η υπόθεση με τον κανονισμό του 2015, όπου ενώ η Ολλανδική κυβέρνηση σχεδιάζει να περιορίσει τις εκπομπές άνθρακα, μόλις 14-17% μέχρι το 2020 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 το δικαστήριο κρίνει κάτι τέτοιο παράνομο, δεδομένης της κλίμακας της επικείμενης απειλής από την κλιματική αλλαγή. Το δικαστήριο στη Χάγη διέταξε την κυβέρνηση να αυξήσει τους στόχους τουλάχιστον στο 25% για τα επόμενα πέντε χρόνια, με την κυβέρνηση εν τέλει να προχωρεί σε έφεση εναντίον της απόφασης.

Τέλος, για το αν η υπόθεση των Φίλων της Γης προχωρήσει, όπως σημειώνει ο Cox, θα εξαρτηθεί από το νομικό καθήκον του καθενός στην Ολλανδία να αποτρέπει βλάβη σε βάρος άλλων όταν κάτι τέτοιο είναι λογικά ανατρέψιμο. Το καθήκον της δημόσιας υγείας είναι ευκολότερο να αποδειχθεί εναντίον της κυβέρνησης. Θα είναι πιο δύσκολο εναντίον μιας ιδιωτικής εταιρείας, όμως, υποστηρίζει ο ίδιος, οι ενάγοντες θα τονίσουν ότι η Shell έχει συγκεκριμένες ευθύνες, διότι συνέβαλε σημαντικά στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Τα δικαστήρια σε άλλες χώρες αποτελούν όλο και περισσότερο, πεδίο μάχης για την κλιματική αλλαγή.  

(The Guardian)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου