Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Μετά τα ΕΛΠΕ η "μάχη" Σταθάκη επικεντρώνεται στη ΔΕΠΑ - Τρόικα, ΥΠΟΙΚ και ΤΑΙΠΕΔ "ζυγίζουν" το σενάριο McKinsey

Από το energypress.gr
Στη γνωστή γραμμή που ακολουθεί σε όλες τις αποκρατικοποιήσεις ενεργειακών εταιρειών, της διατήρησης τμημάτων τους στο Δημόσιο, με παράλληλη πώληση μετοχικών τους πακέτων, προκειμένου να ικανοποιούνται οι συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας προς τους δανειστές, κινείται το υπουργείο Ενέργειας και στη ΔΕΠΑ.

Σε αυτή τη διελκυστίνδα, δίχως να έχει..
απορριφθεί, αλλά και χωρίς να έχει ακόμη πάρει την "ευχή" των δανειστών, υπάγεται και το εναλλακτικό σενάριο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, που προωθεί ο αρμόδιος υπουργός Γ.Σταθάκης.

"Γινεται μελέτη από τους συμβούλους για καθε πιθανό σενάριο, προκειμένου αντί να πουληθεί το ποσοστό της μητρικής, να αντιμετωπιστούν τα τρια τμήματα διαφορετικά, καλύπτοντας τη συμβατική υποχρέωση έναντι του ΤΑΙΠΕΔ", λέει στο "Energypress" αρμόδια υψηλόβαθμη πηγή του ΥΠΕΝ.

Πρακτικά η επιδίωξη Σταθάκη είναι, αντί να πουληθεί το 65% της ΔΕΠΑ όπως προβλέπει το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ, να αποσχιστούν τα δίκτυα διανομής που αυτή θα ελέγχει μετά τις συμφωνιες με Eni και Shell, και αφού μεταφερθούν σε άλλη εταιρεία, να πουληθεί ποσοστό της τάξης του 35%. Εναλλακτικά, να συσταθεί μια holding, μέρος της οποίας θα μπορεί να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, με τρεις θυγατρικές. Μια με τα δίκτυα, όπου θα μπορεί να πουληθεί μειοψηφικό ποσοστό, μία δεύτερη με το εμπορικό σκέλος που επίσης θα μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, και μία τρίτη που θα παραμείνει υπό την holding και θα ελέγχει τα μεγάλα ενεργειακά έργα.

Σενάριο που εκπόνησε για λογαριασμό της ΔΕΠΑ η εταιρεία McKinsey, και το οποίο δεν φαίνεται να ήταν σε γνώση του ΤΑΙΠΕΔ, όταν του παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε συνάντηση που έγινε πριν το Πάσχα, παρουσία του ΥΠΕΝ, και δίχως ακόμη να έχει πάρει την έγκριση των θεσμών.

Ερωτηθέντες από το "Energypress" για τη τύχη του σχεδίου, άνθρωποι με γνώση των διεργασιών, απαντούν με νόημα ότι πρόκειται για σενάριο, το οποίο σε καμία περίπωση δεν έχει κλειδώσει. "Εχει ακόμη δρόμο μέχρι να κλείσει το οριστικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, τα πάντα είναι ανοικτά, το σενάριο έχει πέσει στο τραπέζι, δίχως όμως να σημαίνει και ότι στο τέλος θα εγκριθεί", σημειώνουν με νόημα οι ίδιες πηγές.

Στην ουσία, πρόκειται για ένα έργο που έχουμε ξαναδεί αρκετές φορές. Κέντρα με διαφορετικές επιδιώξεις και προτεραιότητες "γράφουν" τα δικά τους σενάρια γύρω από τις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις.

Τα δύο "κέντρα"

Οπως και με την περίπτωση των ΕΛΠΕ, έτσι και στη ΔΕΠΑ, υπάρχει μια κυβερνητική ομάδα υπό τον κ. Σταθάκη, που θεωρεί ότι το Δημόσιο πρέπει να διατηρεί κάποιον έλεγχο στις εταιρείες της ενέργειας, για ουσιαστικούς αλλά και για προφανείς πολιτικούς λόγους. Στόχο, που πέτυχε για παράδειγμα με τα ΕΛΠΕ, όπου κατάφερε να γλιτώσουν την ιδιωτικοποίηση και να περάσουν σε holding, όπου το Δημόσιο θα κατέχει το 36,25%, οι παραχωρήσεις της εταιρείας για έρευνα-εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Επίσης στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, μπορεί η ΔΕΗ να αναγκάστηκε να πουλήσει τα δίκτυα μεταφοράς, ωστόσο το Δημόσιο απέκτησε τον έλεγχο του 51% αυτών των δικτύων. Τέλος στη ΔΕΗ, κατάφερε προς το παρόν να γλιτώσει από τη πώληση, τα υδροηλεκτρικά. Στη πράξη, με αυτή την τακτική, η κυβερνητική αυτή πλευρά δημιουργεί περίπλοκα εταιρικά σχήματα που μετριάζουν την απώλεια του δημόσιου ελέγχου, όπως αυτή ζητείται από τους δανειστές.

Το άλλο "κέντρο" εκφράζεται από το υπ. Οικονομικών. Δίχως να διαφωνεί απαραίτητα ως προς το τεχνικό σκέλος των παραπάνω, έχει εντούτοις ως πρωταρχικό του στόχο να κλείσουν ως τον Ιούλιο όλες οι μνημονιακές εκρεμμοτητες. Αν και μπορεί να συμφωνεί ότι καλό είναι το Δημόσιο να διατηρήσει κάποιο έλεγχο στη ΔΕΠΑ, εντούτοις γνωρίζει ότι η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων θα ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν στις εκθέσεις του ESM και ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, εν όψει και της συζήτησης για τα μέτρα ελάφρυνσης.

Το αναπτυξιακό σχέδιο

Ολα τα παραπάνω θα ξεδιπλωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Προς ώρας, τα διαφορετικά αυτά κέντρα, συνεχίζουν να στηρίζουν τα δικά τους σενάρια, ωστόσο τα πάντα ακόμη είναι ανοικτά.

Το ερώτημα είναι τι λένε για όλα αυτά οι δανειστές. Αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι έχουν χαρακτηρίσει "λιγότερο φιλόδοξο απ’ όσο χρειάζεται" το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο σε θέματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, τα πράγματα δεν θα είναι τόσο απλά.

Στο "Growth Strategy for the Future of Greece", όπως αποκαλείται το σχέδιο, λέγεται ότι ναι μεν υπάρχει δέσμευση να ολοκληρωθούν όσες ιδιωτικοποιήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει όπως για παράδειγμα το Ελληνικό, ωστόσο δεν υπάρχει σαφής αναφορά για τις καινούργιες, όσες πρέπει να ολοκληρωθούν μετά το τέλος του προγράμματος. Κατηγορία στην οποία ανήκουν οι ενεργειακές, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου