Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Στις επόμενες δέκα ημέρες κρίνεται το ντιλ Λάτση - Δημοσίου στα ΕΛΠΕ

Από το energypress.gr
Αν είναι να δώσουν τα χέρια Λάτσης και Δημόσιο για τα ΕΛΠΕ αυτό θα συμβεί μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, με τη διαπραγμάτευση να γίνεται πλέον σε αρκετά υψηλό επίπεδο, και να βρίσκεται στο τελικό στάδιο. 

Τα λόγια ανήκουν σε άνθρωπο με γνώση των διεργασιών, που μιλώντας για το επικείμενο ντιλ ανάμεσα στις δύο πλευρές, επισημαίνει..
στο "Energypress" ότι αυτό που απομένει πλέον είναι να οριστικοποιηθεί η "πλατφόρμα" του 51% συν το μάνατζμεντ, και να κλείσουν μια σειρά από τεχνικά κυρίως ζητήματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το "μοντέλο" της συναλλαγής έχει σχεδόν κλειδώσει και οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών επικεντρώνονται σε τεχνικά θέματα και ζητήματα όπως το πρόγραμμα των ΕΛΠΕ στις έρευνες υδρογοναθράκων.

Εφόσον οριστικοποιηθεί η συμφωνία, τότε αμφότερες οι πλευρές θα διακρατήσουν ποσοστό 15% από το σημερινό τους μερίδιο. Επομένως το Δημόσιο θα διαθέσει το 20% (έχει 35,5%) και η Paneuropean τo 30,47% (επί συνόλου σήμερα 45,47%). 

Από τη πλευρά τους πηγές του Ταμείου μεταφέρουν την εκτίμηση ότι εφόσον φυσικά υπάρξει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και δεν "σκαλώσει" κάπου ο διαγωνισμός, η οικονομική συναλλαγή θα μπορούσε να κλείσει ακόμη και φέτος.

Σε επίπεδο τιμήματος, το τελευταίο διάστημα έχουν ακουστεί πολλά νούμερα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μπορεί η κεφαλαιοποίηση των ΕΛΠΕ, ύψους 2,41 δισ (χθεσινο κλείσιμο), να μην αντανακλά την αξία της εταιρείας, λόγω του υποτιμημένου χρηματιστηρίου, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν θα ληφθεί υπόψιν όταν θα έρθει η ώρα, όπως εξηγούν στο "Energypress" οι γνωρίζοντες.

Ανθρωποι με συμμετοχή στις συζητήσεις κρατούν σαφείς αποστάσεις από τα σενάρια που διαρρέονται ότι με βάση τα περυσινά αποτελέσματα, η αξία των ΕΛΠΕ κυμαίνεται μεταξύ 5 και 6 δισ. ευρώ, και άρα το 51% μεταφράζεται σε 2,5-3 δισ. ευρώ. Ποσό που, με βάση πάντα την ίδια ανάλυση, δύσκολα θα βρεθεί να δώσει σήμερα, ένας στρατηγικός επενδυτής.

Αν και ουδείς αμφισβητεί τα συνεχή ρεκόρ κερδών των ΕΛΠΕ, εντούτοις τα περιθώρια κέρδους, ειδικά στον κλάδο της διύλισης, παρουσιάζουν αυξομειώσεις, και εμπάσει περιπτώσει την "λύση" θα τη δώσει ο διεθνής οίκος, στον οποίο και θα ανατεθεί η αποτίμηση.

Ολα τα παραπάνω θα ξεδιπλωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Προς ώρας, και μια εβδομάδα πριν εκπνεύσει η προθεσμία προκήρυξης του διαγωνισμού, δηλαδή ως τα τέλη Μαρτίου, όπως ορίζει το μνημόνιο, κάποιοι εμπλεκόμενοι, επιμένουν να θεωρούν ότι δεν θα βρεθεί επενδυτής προκειμένου να δώσει τα ποσά που απαιτούνται για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ.

Αντιμετώπιση, που θα αποδειχθεί και στην πράξη αν έχει "μακριά" ή "κοντά ποδάρια", καθώς η ώρα των αποφάσεων πλησιάζει, και στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η επίτευξη συμφωνίας με τη Paneuropean ως τα τέλη Μαρτίου- αρχές Απριλίου, προκειμένου αμέσως μετά να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Υπενθυμίζουμε ότι στον κρατικό προυπολογισμό είχαν εγγραφεί για την πώληση του ποσοστού του Δημοσίου, δηλαδή του 35% των ΕΛΠΕ (όχι του 51%), έσοδα 500 εκατ. ευρώ. Νούμερο προφανώς που είχε υποεκτιμήσει σημαντικά την αξία των ΕΛΠΕ, αφού μόνο στο χρηματιστήριο, το 51% της εταιρείας αποτιμάται προς 1,2 δισ ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου