Από το greeklignite.blogspot.gr
Όπως είχαμε δει πριν ένα μήνα, την ώρα που στη χρεοκοπημένη χώρα ο Σταθάκης αποδεικνύεται άξιος συνεχιστής του έργου της Μπιρμπίλη, στη Γερμανία κανένας δεν συζητά πραγματικά για απομάκρυνση απ' το λιγνίτη, το δικό τους μαύρο χρυσό. Ο λόγος είναι ..
πολύ απλός και φαίνεται ξεκάθαρα στο πιο πάνω διάγραμμα, που έχει συνταχθεί με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ηλεκτροπαραγωγής της AG Energiebilanzen.
Για όποιον δυσκολεύεται να το δει με την πρώτη ματιά, κι ασφαλώς στο Υπουργείο της Λεωφόρου Μεσογείων υπάρχουν εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια αρκετοί τέτοιοι, το 2017 η Γερμανία παρήγαγε από λιγνίτη 147,5TWh όταν το 1995 παρήγαγε 142,6TWh. Πρακτικά σταθερή επί 25 χρόνια η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη στη Γερμανία ανάμεσα στις 140 και τις 160TWh, με τις αυξομειώσεις να οφείλονται στην ένταξη ή στην απόσυρση μονάδων. Πολύ χαρακτηριστική μάλιστα είναι η αύξηση στη διετία 2012-13, όταν και μπήκαν σε λειτουργία οι υπερσύγχρονες μονάδες ΒοΑ-2 και ΒοΑ-3 στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, στη βιομηχανική καρδιά της Ευρώπης.
Η ένταξη των μονάδων νέας τεχνολογίας ήταν ο βασικός λόγος που το 2013 ο λιγνίτης ήταν η μακράν πιο φθηνή πηγή ενέργειας στη Γερμανία. Όπως επίσης φαίνεται στο 1o διάγραμμα, η ...
παραγωγή ήταν πιο μεγάλη το 1990, αλλά αυτό οφείλεται μόνο στις παλιές μονάδες παραγωγής της Ανατολικής Γερμανίας, που αποσύρθηκαν αμέσως μετά την ενοποίηση των δυο Γερμανιών. Κι εμφανίζονται στα στοιχεία μόνο για τις εντυπώσεις, μόνο για να εμφανίζουν μια τεχνητή μείωση των εκπομπών CO2 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Ενώ λοιπόν στη Γερμανία επί 25 συνεχή χρόνια δεν βλέπουμε μείωση στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, η οποία μάλιστα είναι η μακράν μεγαλύτερη στην Ευρώπη και η 2η μεγαλύτερη στον πλανήτη, στη χρεοκοπημένη χώρα υπάρχουν "κάποιοι" που πιέζουν για απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το 2030, αδιαφορώντας για το αν η χρεοκοπημένη χώρα θα έχει ρεύμα, αδιαφορώντας για το αν θα έχει στοιχειώδη ανταγωνιστικότητα στην οικονομία, αδιαφορώντας για το αν θα καταλήξει να εισάγει ρεύμα απ' το λιγνίτη όλων των υπόλοιπων Βαλκανικών χωρών.
Στα επόμενα χρόνια η Γερμανία έχει μπροστά της την προγραμματισμένη στα πλαίσια της Energiewende απόσυρση των πυρηνικών της κι αυτό θα ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο τη θέση του λιγνίτη στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής. Η όποια προσπάθεια μείωσης εκπομπών CO2 αναμένεται να έχει στόχο καταρχήν την αντικατάσταση του λιθάνθρακα, που πλέον στη Γερμανία είναι εξ ολοκλήρου εισαγόμενος, με φυσικό αέριο απ' το Nord Stream 2. Στη δεκαετία 2020-30 θα κλείνουν επίσης σταδιακά παλιά λιγνιτικά εργοστάσια, που συμπληρώνουν το όριο ωφέλιμης ζωής τους. Αυτά και τίποτα περισσότερο. Αλλά, ποιος να τα καταλάβει αυτά στους Σύριζα/Ανελ;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου