Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Aν-αλήτης: Τα ΕΛΠΕ θα είναι το blue chip της χρονιάς και όχι μόνο!

Από το mikrometoxos.gr
Αν και ολοκληρώνεται το πρώτο τρίμηνο, πιστεύω ακράδαντα ότι τα ΕΛΠΕ θα είναι το blue chip της χρονιάς και όχι μόνο!!!
.
Ενώ θα περίμενε κανείς η μετοχή να είναι στο προσκήνιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και της συναλλακτικής δραστηριότητας, εντούτοις αυτή έχει περιέλθει σε βαθύ λήθαργο, με εξαιρετικά χαμηλούς όγκους.
Και μάλιστα σε σημείο (για οσους παρακολουθουν στενα την μετοχη) πολλες φορες στους αγοραστες και στους πωλητες να βρισκουμε εντολες απο τους market makers της μετοχης, ελλειψει αλλων εντολων!!
Δεν ειναι δυνατο..
να εχει βγει προς πωληση το 51% του ομιλου και η μετοχη να διαπραγματευεται κατω απο τα €10. Ειδικοτερα:
.
1) Με βαση τα περσινά κερδη διαπραγματευεται με P/e κατω του 7 και με δείκτη p/bv 1. Ακόμα και με την παραδοχή για μειωση της κερδοφοριας κατα 30% (λογω μικροτερων περιθωριων διυλισης και μη καταγραφης κερδων απο αποθεματα), το P/e με το ζορι ua πλησιαζει το 10!!
.
2) H ανησυχία της αγοράς για τις υψηλές υποχρεώσεις είναι αδικαιολόγητες. Ο όμιλος ναι μεν έχει συνολικα δανεια €2,82 δις και συνολικες υποχρεωσεις €2δις, αλλά απο την αλλη υπαρχει ταμειο €1 δις.
Το σημαντικοτερο ομως ειναι οι λειτουργικες ροες, οι οποιες τα τελευταια δυο ετη ξεπερασαν τα €900 εκ/ετος (!!!) και διατεθηκαν κυριως για την μειωση υποχρεωσεων.
Με βαση τις δηλωσεις της διοικησης, απο εδω και περα το μεγαλυτερο μερος θα διατεθει για την αποπληρωμη δανειων, με αντιστοιχη θετικη επιπτωση και στην κερδοφορια.
Μαλιστα, υπαρχει δεσμευση οτι τα λεφτα απο την πωληση του 35% του δεσφα, (πιθανοτατα πανω απο €500 εκ.), θα αποπληρωσουν δανεια.

3) Η αγορα αναμενει την πωληση του ΔΕΣΦΑ πολυ συντομα και ενω ολοι μιλανε για τιμημα στα €500 εκ. για τα ΕΛΠΕ, μην εκπλαγουμε ο πηχης να ανεβει σημαντικα υψηλοτερα με οτι αυτο συνεπαγεται μετα και την ανακοινωση των πολυ θετικων αποτελεσματων (ΔΕΣΦΑ: πωλησεις €269 εκ +58%, καθαρα κερδη €85,6 εκ. +150%, καθαρη θεση €921,8 εκ. και καθαρο ταμειο €5 εκ., οταν περσι ειχε καθαρο δανεισμο €102 εκ.(!!!!)).
.
4) Ο ομιλος εχει εμπλακει ενεργα στην ανευρεση κοιτασματων απο οπου μπορει μεχρι τωρα να μην εχει προκυψει κατι αξιολογο, αλλα απο την αλλη σε περιπτωση θετικης εξελιξης, μπορουν να μεταβληθουν δραματικα προς το καλυτερο, οι προοπτικες και τα μεγεθη του.

5) ‘Εσχατο αλλα και σημαντικοτερο: Μεχρι προσφατα συζητουνταν η πωληση μονο του 35% των ΕΛΠΕ, το οποιο κατειχε το ελληνικο δημοσιο και για το οποιο το ενδιαφερον θα ηταν περιορισμενο, απο την στιγμη, που ο ομιλος λατση ελεγχει το 45,5%.

Τώρα όμως μιλάμε για το 51% και μαλιστα ο ομιλος λατση θα διαθεσει πανω απο 30%, οποτε λογικα θα θελει και υψηλοτερο τιμημα.
Εάν μάλιστα συνδυαστει το γεγονος οτι η πωληση τωνΕΛΠΕ ειναι και μνημονιακη υποχρεωση, τοτε οι πιθανοτητες να προχωρησει το deal αμεσα, αυξανονται σημαντικά, παρα τις διαρροες οτι δεν τα βρισκει το δημοσιο με τον ομιλο Λατση.
Λαμβανοντας υποψη τα παραπανω δεδομενα, θεωρω οτι αποτελουν εξαιρετικη επιλογη, ακομα και βραχυπροθεσμα και μην ξεχνατε οτι το free float ειναι μολις 19%!!!

Ακόμα και στο χειροτερο σεναριο, που δεν προχωρησει τιποτα, θα εχουμε μια εξαιρετικα φτηνη μετοχη με σταθερη μερισματικη αποδοση ανω του 5%, η οποια μπορει να γινει ακομα πιο γενναιοδωρη. Ο ομιλος εχει αλλαξει πλεον σελιδα.
Αληθεια, οι αναλυτες γιατι εχουν αφιερωσει ελαχιστο χρονο για τον ομιλο, οταν βγαζουν και συνεχιζουν να βγαζουν ανουσιες και επαναλαμβανομενες εκθεσεις για αλλες αναξιες λογου εταιρειες;
.
Επιπλεον, η αγορα εχει κολλησει με τα προυπολογισμενα εσοδα του προυπολογισμου, οπου τα ΕΛΠΕ αποτιμωνται στα €8/μετοχη. Μηπως ομως τελικα πουληθει το 20%, αντι του αρχικου 35% και εισπραχθουν τα ιδια χρηματα (αν οχι €14/μετοχη, πολυ υψηλοτερα απο την τρεχουσα);;;
Επιβαστειτε και προσδεθειτε…

1 σχόλιο:

  1. Οπως ολος ο πλουτος της χωρας χαριζεται σε ξενους γιατι η χωρα χρωστα.Ετσι και τα ΕΛΠΕ θα ξεπουληθουν με εκβιασμο απο τους αφεντες δανειστες.Το σωματιο τον εργαζομενων τσακωνεται Αντι να απεργησει.Καμια ελπιδα πουθενα.Οι εργαζομενοι?Κανενας δεν ενδειαφερεται για τους χιλιαδες εργαζομενους,κανεις δεν εξασφαληζει την εργασια τους,κανεις δεν ενδειαφερεται για τους μισθους τους.Αδιαφορια εγκαταληψη για τους ανθρωπους μονο για τα καυσημα ενδειαφερονται ολοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή