Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Sechin : Το Πετρέλαιο θα Παραμείνει η Βάση του Παγκόσμιου Ενεργειακού Τομέα για Ακόμη 20-30 Χρόνια

Από το energia.gr
«Οι φήμες για τον «θάνατο» του πετρελαίου είναι υπερβολικές. Το πετρέλαιο θα εξακολουθήσει να είναι η βάση του παγκόσμιου ενεργειακού τομέα για 20-30 χρόνια ακόμη», δήλωσε ο Igor Sechin, διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής Rosneft στο Δέκατο Ευρασιατικό Φόρουμ.

Οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου δε θα έχουν θετικές ταμειακές ροές νωρίτερα από το 2020, υπό την προϋπόθεση ότι η τιμή θα είναι $ 70 το βαρέλι, σημείωσε ο επιχειρηματίας.

«Ιστορικά το υψηλό κόστος των υποδομών και το εύρος των γεωτρήσεων καθόρισαν..
το ακριβές ύψος των επενδύσεων για την ανάπτυξη σχιστολιθικού πετρελαίου, το οποίο είναι κατά ένα τρίτο υψηλότερο από τους δείκτες των συμβατικών πετρελαϊκών έργων. Η βιομηχανία θα δει θετική ταμειακή ροή όχι νωρίτερα από το 2020 και αυτό μόνο εάν η τιμή του πετρελαίου φτάσει τα $ 70 ανά βαρέλι μέχρι τότε», δήλωσε ο Sechin.

Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν πρέπει να αναμένεται σύντομα μια αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

«Η ισορροπία είναι εύθραυστη και ασταθής μέχρι στιγμής Η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία συγκέντρωσε ένα τεράστιο απόθεμα γεωτρήσεων αλλά χωρίς την ολοκλήρωση των μονάδων εκμετάλλευσης, ενδέχεται το 2018 να εισφέρει σημαντικά στην προσφορά σε κατάλληλο επίπεδο τιμών και να αποσταθεροποιήσει την αγορά και πάλι. Συνεπώς, νομίζω ότι δεν πρέπει να περιμένουμε σημαντική αύξηση των τιμών του πετρελαίου στο προσεχές μέλλον», ανέφερε ο Sechin.

Παράλληλα, οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, θα απαιτήσουν περαιτέρω αύξηση της προσφοράς υγρών υδρογονανθράκων κατά 0,7-0,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά την επόμενη δεκαετία, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος.

«Τα αναμενόμενα ποσοστά οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, θα απαιτήσουν μια συνεχή αύξηση της προσφοράς υγρών υδρογονανθράκων κατά 0,7-0,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά την επόμενη δεκαετία. Η ανάπτυξη θα συνεχιστεί. Θα ήθελα να σημειώσω ότι, στο πλαίσιο αυτό, η αυξανόμενη ζήτηση για ενεργειακούς πόρους δε θα οδηγήσει απλώς στην ανάπτυξη μιας αντίστοιχης δυναμικής στην παραγωγή, αλλά θα δημιουργήσει επίσης ένα σημαντικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την ανάπτυξη συναφών οικονομικών τομέων», δήλωσε ο Sechin.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου