Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Στροφή του Ισραήλ στον East Med – Αποκλείεται η Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο

Από το worldenergynews.gr
Tο Ισραήλ κοιτάζει πλέον προς την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, προωθώντας περαιτέρω συνεργασίες με Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία και η Τουρκία βρίσκεται αποκλεισμένη στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει προς το παρόν ακάθεκτο, ανεξαρτήτως της έκβασης των συνομιλιών στη Γενεύη για επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνει σε σημερινό της (4/1) δημοσίευμα η κυπριακή εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ. 

Υπογραμμίζει δε, ότι «το Ισραήλ κοιτάζει πλέον προς την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, προωθώντας περαιτέρω συνεργασίες με Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία» και υποστηρίζει, ότι η Τουρκία βρίσκεται αποκλεισμένη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Κυπριακή κυβέρνηση ακολουθεί το..
ενεργειακό της πρόγραμμα έχοντας και την αμερικανική στήριξη, αφού όπως σημειώνει «σύμφωνα με δηλώσεις του Ειδικού Συντονιστή του State Department για θέματα Ενέργειας Άμος Χόκσταϊν τον Δεκέμβριο σε κυπριακή εφημερίδα, οι ΗΠΑ θα στηρίξουν το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου και χωρίς λύση του Κυπριακού».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει, ότι το 2017 αναμένεται να είναι χρονιά σταθμός στον τομέα της ενέργειας, αφού μετά και την ολοκλήρωση της κατοχύρωσης για έρευνες των οικοπέδων 6, 8, 10 της Κυπριακής ΑΟΖ στις εταιρείες Exxon Mobil, Qatar Petroleum, ENI και TOTAL, θα ακολουθήσει τον Απρίλιο η πολυαναμενόμενη γεώτρηση του γαλλικού κολοσσού (ΤΟΤΑL) στον στόχο Ονησίφορος, στο τεμάχιο 11.

Ώθηση στα ενεργειακά όπως υπογραμμίζει, δίνει επιπλέον και η νέα πρωτοβουλία του Ισραήλ για κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού East Med, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, μέσω Κύπρου. 

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας, το Τελ Αβίβ επιδιώκει τη διεξαγωγή τετραμερούς συνάντησης με συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ιταλίας, που θα έχει ως κύριο θέμα της το κόστος του υποθαλάσσιου αγωγού, που θα συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με τις αγορές της Ευρώπης, μέσω της Κύπρου, της Ελλάδας, καταλήγοντας στις ακτές της Ιταλίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΣΗΜΕΡΙΝΗ, το γεγονός ότι το Ισραήλ έμπρακτα ακολουθεί τις παραινέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, να δείξει περισσότερη εμπιστοσύνη στην προθυμία της ΕΕ, να στηρίξει οικονομικά το έργο, δεν αποκλείεται σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις, να οδηγήσει την κυβέρνηση Νετανιάχου, να αναθεωρήσει πολλά απ' όσα φέρεται να έχει συμφωνήσει με την Άγκυρα στον τομέα της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. 
Υπενθυμίζει δε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να καλύψει ένα σημαντικό τμήμα του συνολικού κόστους, το οποίο σύμφωνα με την αναθεωρημένη παρούσα κοστολόγηση δεν ξεπερνά τα 6 δισ. δολάρια.

Την εξέλιξη αυτή σχολίασαν θετικά χθες ορισμένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προειδοποιώντας ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει διασύνδεση του Κυπριακού με τα ενεργειακά δρώμενα. 

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης τόνισε, πως πρέπει να δοθεί έμφαση στον αγωγό East Med, υπογραμμίζοντας ότι «είναι η πιο σωστή απόφαση από πολιτικής και οικονομικής άποψης».

Τόνισε ακόμη, ότι «κάθε ιδέα για μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας πριν ή μετά τη λύση του Κυπριακού, από τη δική μας την πλευρά είναι απορριπτέα για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους».

Ο επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού της Συμμαχίας Πολιτών Ανδρέας Αποστόλου, τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στην εφημερίδα, ότι «η διαχείριση των ενεργειακών μας πόρων και ο ενεργειακός σχεδιασμός που θα ακολουθήσουμε, αποτελεί κυριαρχικό μας δικαίωμα, το οποίο δεν πρέπει να διασυνδεθεί με τη λύση του Κυπριακού, ούτε με τους σχεδιασμούς και τις ορέξεις της Τουρκίας, που θα ήθελε το φυσικό μας αέριο να περάσει και να ελέγχεται από την ίδια».

Στο ίδιο πνεύμα και το ΕΛΑΜ, το οποίο σε ανακοίνωσή του για το θέμα της ενεργειακής πολιτικής τονίζει μεταξύ άλλων, ότι «θεωρούμε απαράδεκτη την οποιαδήποτε σύνδεσή του με το κυπριακό πρόβλημα, ενώ είναι παντελώς εσφαλμένο και εθνικά επιζήμιο, ακόμα και οι οποιεσδήποτε σκέψεις μεταφοράς του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, είτε πριν είτε μετά τη "λύση", αφού κάτι τέτοιο δημιουργεί και οικονομικά, αλλά και πολιτικά προβλήματα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου