Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Α. Βύρας: Ανάγκη για χρονοδιάγραμμα στις μετακινήσεις των πετρελαιοειδών

Από το energy.reporter.com.cy
Την ικανοποίηση του για τη σημερινή έναρξη αποξήλωσης των πετρελαιοδεξαμενών της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕΤΑΠ) στη Λάρνακα, εξέφρασε ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Βύρας ανέφερε ότι «σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η αποξήλωση των πετρελαιο-δεξαμενών της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕΤΑΠ) στη Λάρνακα και εκφράζουμε την ικανοποίηση μας γι’αυτή την ενέργεια. Ωστόσο, θέλουμε και τις άλλες εταιρείες να ξεκινήσουν την μετακίνηση τους, δεδομένου ότι υπάρχει μια μεγάλη διαδικασία αποκατάστασης του εδάφους που αναμένεται να πάρει κάποια χρόνια»

Πρόσθεσε ότι ..
«λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν όλες οι ιδιωτικές εταιρείες πετρελαιοειδών να σχεδιάσουν και να αρχίσουν την μετακίνηση τους από το παραλιακό μας μέτωπο. Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2017 παραμένει σε ισχύ το Υπουργικό Διάταγμα που προβλέπει μετακίνηση των υγρών καυσίμων και του υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας και ζητούμε από τον Υπουργό Εσωτερικών να μην αποσύρει το σχετικό Διάταγμα το οποίο θέλουμε να παραμείνει σε ισχύ γιατί οι μόνοι που δεν φταίνε για τη συγκεκριμένη κατάσταση είναι οι δημότες».

Σημείωσε πως «η πόλη της Λάρνακας θα πρέπει να έχει κάποια αντισταθμιστικά μέτρα, ενώ ταυτόχρονα όλοι θα πρέπει να νοιώσουν την πίεση ότι θα πρέπει επιτέλους να γίνει η μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών από τη συγκεκριμένη περιοχή η οποία είναι «εγκλωβισμένη» εδώ και δεκαετίες. Δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα ξεκάθαρη  εικόνα κατά πόσον και πότε θα φύγουν από τη Λάρνακα οι ιδιωτικές εταιρείες πετρελειοειδών».

Εάν για το θέμα του πετρελαίου «με ένα σωστό χειρισμό και μια πολιτική βούληση έχουμε επιλογές» ανέφερε ο Δήμαρχος «για το θέμα των εταιρειών υγραερίου τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Παρά το γεγονός ότι σε μια συνάντηση έχει καθοριστεί μια πιθανή ημερομηνία για το 2019, εντούτοις δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τίποτε δεδομένο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Ανδρέας Βύρας είπε πως «για το θέμα του υγραερίου περιμένουμε αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά πόσον οι εταιρείες μπορούν να αναπτύξουν τον κοινό σταθμό εμφιάλωσης υγραερίου στο Βασιλικό. Υπάρχουν ακόμα θέματα των Δημοσίων Εργων για διάνοιξη δρόμων και άλλα ενώ δεν υπάρχει τίποτε δεδομένο που να μας καθιστά αισιόδοξους ότι τελικά θα μετακινηθούν από τη Λάρνακα οι εταιρείες υγραερίου».

Ταυτόχρονα συνέχισε «υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που φτάνουν από συγκεκριμένους κύκλους, σύμφωνα με τις οποίες οι εταιρείες υγραερίου δεν θα φύγουν τελικά από τη Λάρνακα. Εμάς μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός αυτό, δεν θα το πάρουμε επιπόλαια και θα ζητήσουμε να έχουμε συγκεκριμένα βήματα και μέτρα παράλληλα με την επιβολή προστίμων. Στόχος μας είναι όλοι να νοιώσουν την πίεση πως αυτή η κοροϊδία για τη Λάρνακα θα πρέπει επιτέλους να λάβει ένα τέλος».

Σημείωσε ακόμα ότι «υπάρχουν πάρα πολλά δεδομένα που εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες και διάφορα κυβερνητικά τμήματα, που εάν δεν υπάρξει αποφασιστικότητα πολύ φοβούμαι ότι θα παραμείνει στα συρτάρια οποιαδήποτε διαδικασία μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγραερίου από τη Λάρνακα».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Βύρας απάντησε πως «σε πρόσφατη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών ζητώντας του άμεση συνάντηση στην παρουσία των εταιρειών και των αρμοδίων κυβερνητικών τμημάτων που θα είναι υπεύθυνοι, έτσι ώστε να είναι εφικτή η μετακίνηση των εταιρειών».

Αναλόγως με τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Υπουργό Εσωτερικών, συνέχισε «θα δούμε τι θα γίνει παρακάτω, εάν δηλαδή θα ζητήσουμε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή εάν θα ληφθούν οποιαδήποτε δυναμικά μέτρα. Εμείς δεν αποκλείουμε τίποτε, ωστόσο θα αναμένουμε να δούμε τις προθέσεις των εταιρειών και το πόσο δεσμευμένοι θα είναι με όσα ενδεχομένως να συμφωνηθούν με τον Υπουργό Εσωτερικών».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε επίσης ότι «τον Ιούλιο του 2015 μία από τις εταιρείες υγραερίου κινήθηκε νομικά εναντίον του Δήμου, του Υπουργείου Εσωτερικών, της Γενικής Εισαγγελίας της Δημοκρατίας και όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση του Υπουργικού Διατάγματος που λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2017. Η εν λόγω εταιρεία ζητά αποζημίωση 2 εκατομμυρίων ευρώ».

Για τη μετακίνηση των εταιρειών πετρελαιοειδών, ο Ανδρέας Βύρας είπε πως «γι’αυτό το θέμα είναι πιο εύκολα τα πράγματα αφού υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές. Κάποιες εταιρείες έχουν ήδη τις δικές τους δεξαμενές στο Βασιλικό, υπάρχει η VTTV από την οποία μπορούν να αγοράσουν υπηρεσίες μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των άλλων εταιρειών».



Πηγή:  ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου