Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Νορβηγία: 400 εκ. δολ. για την προστασία του Αμαζονίου από την γεωργική ανάπτυξη

Από το naftemporiki.gr
Η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι θα συγκεντρώσει 400 εκατομμύρια δολάρια με σκοπό να ενθαρρύνει τους αγρότες της Βραζιλίας να σταματήσουν την καταστροφή των τροπικών δασών, δημιουργώντας ένα ταμείο που θα υποστηρίζεται επίσης από τους κολοσσούς τροφίμων Unilever και Nestle, μεταξύ άλλων.

Όπως ανακοινώθηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, το σχέδιο αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση της επιβλαβούς γεωργίας μικρής κλίμακας, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες της αποψίλωσης των τροπικών δασών στη Βραζιλία και σε άλλες περιοχές της Λατινικής Αμερικής.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ..
, περίπου 2,3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα τροπικού δάσους κόπηκαν, μεταξύ 2000 και 2012, αφανίζοντας έναν από τους φυσικούς μηχανισμούς του πλανήτη για την απορρόφηση των αερίων του θερμοκηπίου που πορκαλούν και ενισχύουν την παγκόσμια υπερθέρμανση.

«Το μέλλον του πλανήτη εξαρτάται από την κοινή μας ικανότητα, τόσο για την προστασία όσο και την αποκατάσταση των δασών σε κλίμακα άνευ προηγουμένου», δήλωσε η Έρνα Σόλμπεργκ, πρωθυπουργός της Νορβηγίας.

Κατά κύριο λόγο, το ταμείο αναμένεται να βοηθήσει τις χώρες του Αμαζονίου να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους βάσει της συνθήκης του Παρισιού για το κλίμα, της συμφωνίας-ορόσημο του ΟΗΕ που υπεγράφη το 2015 για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Επικροτούμε το ταμείο καθώς πιστεύουμε σθεναρά στη συνεργασία κυβερνήσεων και εταιρειών για την προστασία του περιβάλλοντος, και ταυτόχρονα τη σίτιση του κόσμου», δήλωσε ο Έβερτον Λουσέρο, υφυπουργός της Βραζιλίας για την Κλιματική Αλλαγή.

Το ταμείο θα ξεκινήσει με δέσμευση 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τη νορβηγική κυβέρνηση, με σχέδια να ενισχυθεί από τον ιδιωτικό τομέα ώστε να φτάσει τα 400 εκατομμύρια μέχρι το 2020.

Η Unilever έχει υποσχεθεί 25 εκατομμύρια δολάρια για μια περίοδο πέντε ετών, με τις εταιρείες Carrefour, Marks & Spencer, Mars και Nestlé να έχουν επίσης εκφράσει την υποστήριξή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου