Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Η ενεργειακή κρίση ωθεί την Ευρώπη σε αθρόες εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν

Από το worldenergynews.gr
Το Ιράν παραδίδει στην Ευρώπη τις μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου, που έχει πάρει εδώ και 5 χρόνια η Γηραιά Ήπειρος από την χώρα του Περσικού Κόλπου, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση που οφείλεται αφενός στην αυξημένη ζήτηση για θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια και αφετέρου στις ελλείψεις ιδίων ενεργειακών πόρων, όπως γράφει το Bloomberg.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι παραδόσεις πετρελαίου τον Ιανουάριο με supertankers αναμένεται να φθάσουν κατά μέσο όρο τα 622.581 βαρέλια την ημέρα, η οποία αποτελεί μηνιαία ποσότητα ρεκόρ, που έχει να καταγραφεί από το Νοέμβριο του 2011.

Αυτή τη στιγμή, όπως μεταδίδει το Bloomberg, βρίσκονται..
καθ’ οδόν για την Ευρώπη δύο ιρανικά supertankers, το «Huge» και το «Snow», μεταφέροντας συνολικά 4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Σύμφωνα μάλιστα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Qamar Energy, Robin Mills, το Ιράν δίνει προτεραιότητα στις παραδόσεις πετρελαίου στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο «το Ιράν προσπαθεί να ανακτήσει τους παραδοσιακούς του πελάτες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, δίνοντάς τους προτεραιότητα» και πρόσθεσε ότι «από εκεί και πέρα είναι μια ευκαιριακή ώθηση για να κερδίσει επιπλέον πελάτες».

Οι πωλήσεις του Ιράν στις μεσογειακές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, κυριαρχείται από τις μεταφορές μαζούτ, σύμφωνα με πηγή της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της χώρας National Iranian Oil Co. (NIOC).

Η ίδια πηγή είπε ακόμη, ότι σε ευκαιριακή βάση το Ιράν έχει αυξήσει τις πωλήσεις του ελαφρού αργού, το οποίο διυλίζεται εύκολα για καύσιμα όπως η βενζίνη, στις χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, από τα δεδομένα παρακολούθησης των δρομολογίων πλοίων φαίνεται, ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά για το ιρανικό πετρέλαιο είναι η Γαλλία μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων στην Τεχεράνη, αντιπροσωπεύοντας το 1/3 του συνόλου των παραδόσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου