Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Για να έχετε πάντα τους πιο "καλούς" γεωμηχανικούς ψεκασμούς, να ζητάτε πρώτα τη γνώμη του Χάρβαρντ.

Από το greeklignite.blogspot.gr
Η σημερινή ανάρτηση δεν έχει σαν σκοπό να ανοίξει συζήτηση για το αν μας ψεκάζουν ή όχι, καθώς ο καθένας είναι ελεύθερος να κοιτάζει στον ουρανό κάποιες συγκεκριμένες ημέρες του έτους και να βγάζει τα συμπεράσματά του. Η σημερινή ανάρτηση απλά παρουσιάζει το άρθρο ερευνητών του Χάρβαρντ με τίτλο "Stratospheric solar geoengineering without ozone loss", που δημοσιεύτηκε πολύ πρόσφατα στο PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America).

Όπως λοιπόν μας λέει η Harvard gazette,
"Τhe planet is warming at an unprecedented rate, and reducing emissions of greenhouse gases alone is not enough to remove the risk -ο πλανήτης υπερθερμαίνεται με πρωτόγνωρους ρυθμούς και η μείωση των εκπομπών "αερίων του θερμοκηπίου" από μόνη της δεν είναι αρκετή για ν' απομακρύνει τον κίνδυνο". Το να ξεκινά η παρουσίαση του θέματος με ένα καραμπινάτο ψέμα είναι μια καλά μελετημένη τακτική, ώστε ο αναγνώστης να προχωρά στα επόμενα έχοντας υποσυνείδητα αποδεχθεί ως σωστή την εισαγωγή. Μόνο που ο πλανήτης όχι απλά ΔΕΝ "υπερθερμαίνεται", όχι μόνο αυτό δεν συμβαίνει "με πρωτόγνωρους ρυθμούς", αλλά οι δορυφόροι δείχνουν και μια μικρή γραμμή τάσης ψύξης της τροπόσφαιρας απ' το 1998 και μετά. 

"Last year’s historic Paris climate agreement set the goal of keeping global temperatures no higher than 1.5 degrees Celsius above preindustrial levels. Emission reductions will be central to achieving that goal, but supplemental efforts can further reduce risks. - Η περυσινή ιστορική Συμφωνία του Παρισιού έθεσε το στόχο συγκράτησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας όχι περισσότερο από 1,5oC πάνω απ' τα προβιομηχανικά επίπεδα. Η μείωση των εκπομπών θα έχει κεντρικό ρόλο για την επίτευξη αυτού του στόχου, αλλά συμπληρωματικές προσπάθειες μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους". Άλλο ένα κόλπο της προπαγάνδας, που το βλέπουμε από πέρυσι διαρκώς: βγάζουν μπροστά ως ...
άλλοθι τη Συμφωνία του Παρισιού, αλλοιώνουν και το στόχο, που δεν είναι 1,5oC, αν κι αυτό δεν έχει και τόση σημασία, αφήστε που κανείς δεν ξέρει στην πραγματικότητα πόση ήταν η θερμοκρασία του πλανήτη στην προβιομηχανική εποχή.  Στη συνέχεια προσπαθούν να εμφανίσουν ως μόνη σωτηρία το μέτρο που σκαρφίζονται κάθε φορά, άλλοτε τις ΑΠΕ, άλλοτε την τιμή του δικαιώματος εκπομπής CO2 για να επαυξάνεται η μεγάλη ληστεία των πολιτών κι άλλοτε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα-σαβούρες.

Το πιο πρόσφατο λοιπόν μέτρο, που παρουσίασαν ερευνητές του Χάρβαρντ για τη "σωτηρία του πλανήτη", είναι οι ψεκασμοί στη στρατόσφαιρα, μια δράση γεωμηχανικής για περιορισμό της ηλιακής ακτινοβολίας που φθάνει στη γη. Όχι όποιοι κι όποιοι ψεκασμοί, σαν αυτούς τους "κακούς" με τις θειούχες ενώσεις, που καταλήγουν να παράγουν θειικό οξύ και να καταστρέφουν το όζον: "In solar geoengineering research, introducing sulfuric acid into the atmosphere has been the only idea that had any serious traction until now". Αλλά "καλοί" ψεκασμοί, με τριμμένο ασβεστίτη, που έχει βασικό χημικό χαρακτήρα και δεν δημιουργεί οξέα, που καταστρέφουν το όζον. 



Για να μην έχουμε λοιπόν απορίες πού πηγαίνει ο πακτωλός χρημάτων, που διοχετεύεται στη χρηματοδότηση της κλιματικής απάτης, το Χάρβαρντ λανσάρει απ' την άνοιξη 2017 ένα νέο πρόγραμμα ηλιακής γεωμηχανικής. Εκείνο ωστόσο που μου τράβηξε περισσότερο την προσοχή ήταν η αναφορά, με την οποία ξεκινά η περίληψη του άρθρου, που δημοσιεύτηκε στο PNAS, ότι δηλαδή (η επισήμανση με έντονα δική μου) "Injecting sulfate aerosol into the stratosphere, the most frequently analyzed proposal for solar geoengineering, may reduce some climate risks, but it would also entail new risks, including ozone loss and heating of the lower tropical stratosphere, which, in turn, would increase water vapor concentration causing additional ozone loss and surface warming". Δηλαδή οι ψεκασμοί ζεσταίνουν την κατώτερη τροπική στρατόσφαιρα και την επιφάνεια της γης. Σας θυμίζει μήπως τίποτα σχετικά μ' όλη αυτή την αγωνιώδη προσπάθεια να μας πείσουν ότι "ο πλανήτης υπερθερμαίνεται"; Όχι, κανείς δεν μας ψεκάζει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου