Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Petronas: Επένδυση 27 δις. δολ. για μονάδα διύλισης και πετροχημικών

Από το worldenergynews.gr
Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Μαλαισίας Petroliam Nasional Berhad ανακοίνωσε  την Πέμπτη 26/1/2017 νέο  σχέδιο ύψους 27 δις δολαρίων διύλισης και πετροχημικών στη νοτιοανατολική χώρα  το οποίο προβλέπεται να ξεκινήσει  το 2019.

Σύμφωνα με το Reuters  πηγές ανέφεραν την Τετάρτη ότι η Saudi Aramco είχε παγώσει τα σχέδιά της για μια εταιρική σχέση με την εταιρεία, γνωστή ως Petronas, για το έργο Refinery and Petrochemical Integrated Development (RAPID), εγείροντας ερωτήματα για το μέλλον της.

Το RAPID, το οποίο βρίσκεται εντός ..
του Pengerang Integrated Complex  στην πολιτεία Johor, νότια της Μαλαισίας περιλαμβάνει διυλιστήριο πετρελαίου δυναμικότητας  300.000 βαρελιών ανά ημέρα και πετροχημικό συγκρότημα με δυναμικότητα παραγωγής 7,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Η Petronas ανέφερε σε ανακοίνωσή της αργά την Πέμπτη ότι το έργο βρίσκεται στο  54% της ανάπτυξης του μέχρι σήμερα και αναμένεται να δημιουργήσει θετικές αποδόσεις για την εταιρεία.

 "Η Petronas θα ήθελε να διευκρινίσει ότι  έργο θα συνεχίσει να είναι το επίκεντρο της ατζέντας για την ανάπτυξη της τα επόμενα χρόνια,"   ανέφερε  η εταιρεία σε δήλωση  στο Reuters.

"Παρά την τρέχουσα επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και τη συμπίεση των τιμών του πετρελαίου, η ... επένδυση εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για την Petronas."

Η δήλωση δεν έκανε καμία αναφορά στην Aramco, κρατικό γίγαντα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σαουδικής Αραβίας.

Η κίνηση Aramco να αναστείλει τα σχέδια για τη  έργο έρχεται σε μια στιγμή που η Petronas «παλεύει» με την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Στις αρχές του 2016 Petronas ανακοίνωσε ότι θα περικόψει τις δαπάνες έως και 50 δισεκατομμύρια ρίνγκιτ (11.290.000.000 δολάρια) για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Έχει μείωση επίσης το μέρισμα που αποδίδει στην κυβέρνηση της Μαλαισίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου