Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Χόκστιν: Είμαστε υπέρ ενός πλωτού τερματικού LNG στην Ελλάδα και ενάντια στο Nord Stream 2

Αποτέλεσμα εικόνας για Χόκστιν: Είμαστε υπέρ ενός πλωτού τερματικού LNG στην Ελλάδα και ενάντια στο Nord Stream 2
Από το energypress.gr
Την ενίσχυση των εισαγωγών LNG της Ευρώπης προτείνει ο Αμερικανός απεσταλμένος για ενεργειακά θέματα, Άμος Χόκστιν, ως αντίδοτο στην εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Παράλληλα, τάσσεται κατά του αγωγού Nord Stream 2, όπως εξήγησε σε συνέντευξή του στο Euractiv.

Ο Χόκστιν τόνισε όσον αφορά το LNG ότι "αν φτιάξεις έναν αγωγό έναντι δισεκατομμυρίων δολαρίων, τότε δεν πρόκειται να μπορείς να αγοράσεις από οποιονδήποτε άλλο προμηθευτή, διότι δεν έχεις άλλες υποδομές. Επίσης, έχεις πληρώσει πολλά χρήματα για αυτόν τον αγωγό άρα πρέπει να τον χρησιμοποιήσεις. Οπότε, δεν έχεις ευελιξία και έχεις κολλήσει. Το LNG ήρθε και άλλαξε το παιχνίδι. Αν φτιάξεις ένα..
τερματικό LNG, μπορείς να αγοράσεις από όποιον πωλεί LNG. Μπορείς να διαπραγματευτείς την τιμή. Πλέον, ήρθε και μια ακόμη επανάσταση, καθώς είναι εφικτή η κατασκευή πλωτών τερματικών έναντι χαμηλότερου κόστους".

Σχετικά με τις εξαγωγές αμερικανικού LNG στην Ευρώπη, οι οποίες παραμένουν χαμηλές, ο Χόκστιν είπε ότι "δεν έχει να κάνει με την τιμή". Υπογράμμισε ότι η Ευρώπη είναι διαιρεμένη και χαρακτηρίζεται από ένα σύστημα που δεν έχει πολλή λογική. Έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι στην Ε.Ε. υπάρχουν πολλά τερματικά LNG, αλλά στα λάθος σημεία, όπως ας πούμε οι μονάδες στην Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίες δεν διαθέτουν αγωγούς για να μεταφέρουν το αέριο προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σχετικά με την χώρα μας δήλωσε τα εξής: "Αυτό που πρότεινα στο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας και ο λόγος που μεταβαίνω στην Ελλάδα αύριο, είναι για να αποκτήσει ένα πλωτό τερματικό LNG κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, ώστε να φτάσει το αέριο στη Βουλγαρία και από εκεί στη Ρουμανία και τη Σερβία. Επίσης, στόχος είναι ένα τερματικό στο νησί Κρκ της Κροατίας με στόχο την προμήθεια της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας και της Ουκρανίας".

Αναφορικά με τον ρωσικό αγωγό Nord Stream 2, ο Χόκστιν εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο είναι ένα αμιγώς εμπορικό σχέδιο και όχι πολιτικό. Πρόσθεσε σχετικά: "Ιδού η ζημιά που κάνει ένα σχέδιο όπως ο Nord Stream 2: Απομακρύνεις 2 δις. δολάρια εσόδων από μια ασταθή οικονομία όπως της Ουκρανίας σε μια περίοδο που η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να την στηρίξει. Πως θα ανακάμψει από αυτό; Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. Η οικονομία θα καταρρεύσει".

"Έχουμε το μισό της Ευρώπης που λόγω του Ψυχρού Πολέμου ενώνεται με αγωγούς με τη Ρωσία. Με το Nord Stream 2 και τον South Stream, καταδικάζεται η Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη σε άλλα 30-50 χρόνια εξάρτησης από έναν προμηθευτή. Δείτε τις διαφορές των τιμών σήμερα, τι πληρώνουν οι πολίτες στη Βουλγαρία σε σχέση με τη Γερμανία", πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου