Από το philenews.com
Το πρωτοσέλιδο του «Φιλελεύθερου» την περασμένη Πέμπτη ήταν αρκούντως ενδεικτικό των θετικών αποτελεσμάτων που σημειώθηκαν κατά τον τρίτο γύρο αδειοδότησης για τα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ - εξέλιξη που χαιρετήθηκε άλλωστε απ’ όλα τα πολιτικά κόμματα. «Κολοσσοί θωρακίζουν ΑΟΖ», ήταν ο πηχυαίος τίτλος της εφημερίδας με το ρεπορτάζ να σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ήρθαν οι μεγαλύτερες εταιρίες των ΗΠΑ, του Κατάρ, της Νορβηγίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, οι πλείστες με ισχυρή κρατική συμμετοχή στη μετοχική τους σύνθεση. Με τη σαφή υποστήριξη ή τη σιωπηρή έγκριση των κυβερνήσεων της κάθε χώρας που εκπροσωπούν».
Σημειώστε ότι ..
ανάμεσα στις εταιρίες που μέχρις στιγμής επέδειξαν ενδιαφέρον για τα οικόπεδά μας συμπεριλαμβάνονται επίσης βρετανικές, ισραηλινές, σκωτσέζικες και -αν θυμηθούμε και την ΚΟGAS- κορεάτικες... Μάλιστα η Eni και η Total κατέθεσαν το ενδιαφέρον τους και για το οικόπεδο 6, ένα οικόπεδο για το οποίο η Τουρκία έχει εκφράσει κατά καιρούς τις αντιδράσεις της.
Ακούγοντας, ωστόσο, τον υπουργό να ανακοινώνει τα αποτελέσματα, εκείνο που μας έκανε εντύπωση (τρόπος του λέγειν, δηλαδή) δεν ήταν τόσο το ενδιαφέρον των παγκόσμιων κολοσσών ExxonMobil και Qatar Petroleum, αλλά το γεγονός ότι ανάμεσα στους κολοσσούς που, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο του Φιλελεύθερου, θωρακίζουν την ΑΟΖ μας και κατ’ επέκταση παρέχουν πολιτική οχύρωση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν συμπεριλαμβάνεται κανένας ρωσικός. Οι ρωσικές εταιρίες, παρόλο που κατά καιρούς είχαν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες περί του αντιθέτου, δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το φυσικό μας αέριο. Και μας έκανε εντύπωση (είπαμε, τρόπος του λέγειν) που δεν συμπεριλαμβάνεται καμιά ρωσική εταιρία σ’ αυτές που θωρακίζουν την ΑΟΖ μας, γιατί αν πιστέψουμε στους ευσεβοποθισμούς -μια αγαπημένη λέξη της εποχής- οι Ρώσοι ήταν εκείνοι που υποδέχτηκαν (τάχα μου) με καταιγισμό πυρός το Μπαρπαρός όταν αυτό παραβίασε την ΑΟΖ μας. Και για χάρη μας έστησαν (και πάλι τάχα μου) ολόκληρη άσκηση στα ανοιχτά της Αμμοχώστου.
Θυμίζουμε ότι το Μάρτιο του 2015, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης είχε κάνει έκκληση στις ρωσικές εταιρίες να επανεξετάσουν τα δεδομένα και τις εξελίξεις στην περιοχή και να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Την ελπίδα δε ότι θα επιδείκνυαν αυτό το ενδιαφέρον κατά τον τρίτο γύρο αδειοδότησης που έληξε στις 22 Ιουλίου, την εξέφρασε και τον περασμένο Μάρτιο. Τότε, μάλιστα, ο ίδιος ο Ρώσος πρέσβης είχε δηλώσει πως εξαιτίας των νέων δεδομένων, δεν απέκλειε την εκδήλωση ενδιαφέροντος από ρωσικές εταιρίες.
Εμείς, βεβαίως, σε αντίθεση με τον υπουργό μας αλλά και την επιθυμία του Ρώσου πρέσβη δεν περιμέναμε να ενδιαφερθεί καμιά ρωσική εταιρία για τα αέριά μας– θα αποτελούσε έκπληξη μια τέτοια εξέλιξη. Και ο λόγος που δεν περιμέναμε να ενδιαφερθούν δεν είναι μόνο επειδή η ίδια η Ρωσία έχει ανυπολόγιστες ποσότητες αερίου, αλλά κυρίως επειδή η ρωσική πολιτική ηγεσία δεν ενθάρρυνε ποτέ αυτό το ενδιαφέρον. Απεναντίας, έκανε -ή έστω, είπε- ότι μπορούσε για να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μάλιστα, η Ρωσία είναι η μόνη χώρα η οποία με δηλώσεις αξιωματούχων της, θεωρεί την ΑΟΖ μας «γκρίζα ζώνη» και το φυσικό μας αέριο «διαφιλονικούμενο». Και δεν μιλάμε για δηλώσεις όποιων κι όποιων αξιωματούχων. Μιλάμε για δηλώσεις ανώτατου επιπέδου. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τις δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ το Μάρτιο του 2013; «Κατά πρώτον, δεν καταλαβαίνω καλά την αξία αυτών των κοιτασμάτων και κατά δεύτερον, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εκεί ιδιαίτερα προβλήματα με την Τουρκία». Τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ ο οποίος σε συνέντευξή του στην τουρκική Hurriyet τον Απρίλιο του 2013 ξεκαθάριζε ότι η χώρα του δεν θα ρισκάρει τις σχέσεις της με την Τουρκία - «δεν θα διανοούμασταν ποτέ να βλάψουμε τις εμπορικές μας συμφωνίες», είχε πει- καθότι «υφίστανται ακόμα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν την Κυπριακή ΑΟΖ και η Ρωσία το αντιλαμβάνεται αυτό»; Ή να θυμηθούμε τις δηλώσεις του ίδιου του Βλαντιμίρ Πούτιν το Δεκέμβριο του 2014, παραμονές της επίσκεψής του στην Τουρκία, στις οποίες έλεγε
«Ούτε το ρωσικό κράτος ούτε το υπουργείο Ενέργειας εμπλέκονται σε οποιαδήποτε έργα που σχετίζονται με το φυσικό αέριο στην Κύπρο. Εναπόκειται στις ιδιωτικές εταιρίες η εμπλοκή σε μια τέτοια διαδικασία, αν υπάρχει. Πρέπει, όμως, να γνωρίζουν (οι ιδιωτικές εταιρίες) ότι είναι δική τους ευθύνη η αντιμετώπιση οποιασδήποτε κρίσης ή οποιωνδήποτε κινδύνων εκεί στην περιοχή;».
Θανάσης Φωτίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου