Από το kathimerini.gr
Με προσοχή παρακολουθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι την αύξηση της συμμετοχής του ομίλου Λάτση στα ΕΛΠΕ από το 40,98% στο 45,47% και προσπαθούν να την ερμηνεύσουν. Εντάσσεται σε ένα σχεδιασμό για να ξεπεράσει το 51%; Κι αν ναι, με ποιο σκοπό; Για να μείνει και να ενισχύσει τον έλεγχό του στην εταιρεία ή για να φύγει; Κύκλοι του ομίλου λένε ότι δεν πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση, αλλά απλώς για αγορά ενός πακέτου μετοχών σε χαμηλή τιμή.
Η κυβέρνηση έχει τον καημό της. Αυτό που την προβληματίζει είναι το εξής
: αν ο όμιλος αυξάνει το ποσοστό του για να το πουλήσει στη συνέχεια, η υφιστάμενη συμφωνία μετόχων, μεταξύ Δημοσίου και Λάτση, ισχύει και με τον επόμενο μέτοχο;
Η συμφωνία προβλέπει ότι το Δημόσιο ασκεί τη διοίκηση των ΕΛΠΕ παρά το γεγονός ότι ο όμιλος Λάτση έχει μεγαλύτερο ποσοστό. Αν όμως ο τελευταίος πουλήσει τη συμμετοχή του σε άλλον ιδιώτη, τι γίνεται; Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση απηύθυνε το σχετικό ερώτημα σε νομικό γραφείο και περιμένει απάντηση. Θα αναρωτηθεί κανείς τι σημασία έχει αυτό, από τη στιγμή που έτσι κι αλλιώς, σύμφωνα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το Δημόσιο πρέπει να πουλήσει τη συμμετοχή του στα ΕΛΠΕ.
Προφανώς κάποιοι στην κυβέρνηση δεν συμφωνούν με την αποκρατικοποίηση. Ακόμη κι αν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων φέρει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή τους. Δεν είναι δα και ιδιαίτερα πρωτότυπο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου