Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Ανίχνευση διαρροών πετρελαιαγωγών από το διάστημα


Μια εφαρμογή που αναπτύχθηκε από ολλανδική εταιρεία επιτρέπει την παρακολούθηση προβλημάτων και διαρροών των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, χρησιμοποιώντας δεδομένα από δορυφόρους, και παρέχοντας καλύτερη ακρίβεια από ό,τι οι συμβατικές εναέριες έρευνες.

Η εφαρμογή της ολλανδικής εταιρείας Orbital Eye, με την ονομασία PIMSyS, συλλέγει δεδομένα ραντάρ από τους ευρωπαϊκούς δορυφόρους Sentinel, στο πλαίσιο του προγράμματος Copernicus, και μέσα από ειδικό λογισμικό ανιχνεύει αυτόματα την κίνηση του εδάφους και άλλα πιθανά προβλήματα.

Το σύστημα εντοπίζει τα..
προβλήματα με αξιοπιστία, παρά το γεγονός ότι οι αγωγοί βρίσκονται περίπου 1,5 μέτρο κάτω από την επιφάνεια της γης.

«Επί του παρόντος, τα δεδομένα του δορυφόρου Sentinel-1A ανανεώνονται κατά μέσο όρο μία φορά κάθε 12 ημέρες. Αρχικά, ορισμένες εταιρείες προτιμούν μία υψηλότερη συχνότητα, αλλά μόλις αρχίσουν να χρησιμοποιούν το σύστημα διαπιστώνουν ότι ο ρυθμός είναι επαρκής», δήλωσε ο Γιαν Ρίντερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Παραδοσιακά, οι πετρελαϊκές εταιρείες χρησιμοποιούν ελικόπτερα για την παρακολούθηση των δικτύων αγωγών, αλλά οι εναέριες έρευνες εντοπίζουν μόνο το 17% των προβλημάτων, ενώ το 37% συνήθως αναφέρεται από το κοινό.

Η εφαρμογή συνδέεται με μια κεντρική βάση δεδομένων μέσω επίγειων δικτύων και δορυφορικών συνδέσεων, και παράγει αυτοματοποιημένες ειδοποιήσεις σε περίπτωση πιθανού προβλήματος, ώστε στη συνέχεια να αποσταλούν άτομα στην τοποθεσία και να ελέγξουν την κατάσταση.

Η υπηρεσία θα γίνει πιο ακριβής και ευρέως διαθέσιμη, καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) επεκτείνει το δορυφορικό δίκτυο Sentinel, με δύο νέους δορυφόρους να βρίσκονται υπό κατασκευή.

Ο δεύτερος δορυφόρος του δικτύου, Sentinel-1B, που εκτοξεύτηκε στις 25 Απριλίου, θα καλύπτει την Ασία, την Αφρική και τις ΗΠΑ και θα επιτρέπει πιο συχνή λήψη εικόνων. Το πρόγραμμα Copernicus προσφέρει τα δεδομένα δωρεάν.

Μόνο οι αγωγοί φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν μήκος 140.000 χιλιομέτρων. Σχεδόν οι μισές βλάβες στους αγωγούς μεταφοράς αερίου υψηλής πίεσης στην Ευρώπη προκαλούνται από εκσκαφές, κατασκευές και εργασίες οργώματος.


ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου